Kollegorna | Vemdalen.se

Höstmys i destination Vemdalen

Hösten i fjällen kan vara så mycket – helt beroende på vad du själv vill ha ut av din upplevelse och finns det något vackrare än ett fjäll i höstskrud? Vi tror inte det! Här kommer redaktionens bästa tips inför ditt höstlov i destination Vemdalen.

 

GE DIG UT PÅ ÄVENTYR I DEN STORSLAGNA FJÄLLVÄRLDEN!
Lämna vardagens stress bakom dig och upptäck naturens skönhet på nära håll. Spana ut över vidsträckta myrar, tät skog och majestätiska fjälltoppar. En promenad i det fria är ett perfekt sätt att få ny energi och skapa minnen för livet. Och du, visst är det bra att ha med sin telefon men låt den ligga i fickan, förutom när du fotar, så att du får bästa möjliga avkoppling. Besök gärna vår turistinformation på Skalets Torg och köp med dig en uppdaterad vandringskarta för att hitta de vandringsleder som passar dig och ditt sällskap bäst! Efter vandringen kan ett besök på något av de spa som finns på Storhogna Högfjällshotell & Spa samt Hotell Klövsjöfjäll vara en riktigt lyxig avslutning.

 

GOFIKA OCH FANTASTISK MATKULTUR
Du vet väl att Destination Vemdalen har ett antal riktigt fina caféer med bl a stenugnsbakat surdegsbröd och riktigt gofika? Perfekt för fikakorgen och utflykten eller som ett besök en regnig dag. Våra restauranger över hela destinationen är också väl värda ett besök! Här kan du njuta av god härlagad mat tillagad med höstens bästa råvaror. Vad sägs till exempel om en fusion mellan traditionella jämtländska och mexikanska smaker eller en härlig, frasig stenugnsbakad pizza? Här finns något för alla!

 

BESÖK LODGE & LYA
För dig som har en stuga är Lodge & Lya ett måstebesök. Här hittar du allt du behöver för att göra din stuga till en ännu mer trivsam oas. Upptäck det senaste inom stugdesign, möblera om och rusta upp. Lodge & Lya är avslutet på höstlovet. Hela höstlovsprogrammet hittar du här.

 

LAGA MAT TILLSAMMANS

Att laga mat tillsammans ute i naturen är ett roligt sätt att skapa minnen för livet. Låt barnen vara med och välja ingredienser och hjälpa till vid matlagningen. En enkel meny som passar alla kan vara korv med bröd, pinnbröd eller en god soppa. Glöm inte att packa med marshmallows för att grilla över öppen eld. Pinnbröden blir dessutom magiskt goda om du tar med färdigblandat kanelsocker som du, efter att du har rullat pinnbröden i smält smör, doppar pinnbröden i. Att laga mat utomhus är mer än bara att äta sig mätt. Det är en upplevelse som sätter sina spår. Kanske är det doften av naturen, ljudet av sprakande eld eller känslan av gemenskap som gör det så speciellt. Oavsett vad det är så är det något magiskt med att tillaga och äta sin mat i det fria. Du hittar ingredienserna du behöver i våra olika matbutiker i destinationen. När kvällen kommer kan du krypa upp i din stuga och njuta av värmen från brasan som knastrar lugnt. Kanske vill du spela spel med familjen, läsa en bok eller bara njuta av tystnaden.

Kickoff i Vemdalen: En perfekt kombination av arbete, fjällupplevelser och teambuilding

Hösten är magisk här i destination Vemdalen. Färgerna exploderar, luften är frisk och klar, och naturen bjuder på en mängd olika aktiviteter för alla smaker. Att lägga sitt företags kickoff i Vemdalen under hösten innebär inte bara en chans att njuta av den vackra naturen, utan också en möjlighet att stärka teamet och skapa minnen som varar länge.

 

Vemdalen omges av en magnifik natur som bjuder på oändliga möjligheter till utomhusaktiviteter. Vandra i fjällvärlden, paddla kanot, cykla på skogsvägarna eller testa fiskelyckan. Destination Vemdalens många aktivitetsarrangörer kan också hjälpa dig att skapa det perfekta teambuildingpaketet.

Här finns moderna konferensanläggningar med teknik i toppklass och allt du behöver för en lyckad konferens eller workshop. Det finns även boendealternativ för alla smaker och budgetar. Välj mellan mysiga stugor, moderna lägenheter eller bekväma hotell med pool, gym- och spamöjligheter. Du finner också ett flertal restauranger av hög kvalitet med både traditionella jämtländska smaker, menyer med internationella influenser och White Guide-klassificering.

 

Tips på konferensanläggningar i destination Vemdalen:

Storhogna Högfjällshotell & Spa
Vemdalsskalets Högfjällshotell 
Boka Villa 
Hotell Klövsjöfjäll
SkiStar 
Ago i Vemdalen

 

Hotell Klövsjöfjäll är en av de anläggningar som gärna ser fler konferensbokningar till sina toppmoderna lokaler med fjällutsikt

– Idag ser vi många lunch till lunch-konferenser, säger Anders Backskog, Klövsjöfjäll och fortsätter, – Det är vi naturligtvis glada för men vi känner att vi har så mycket mer att erbjuda. Just med de vackra omgivningarna, så våga förläng vistelsen och nyttja dem!

Faktiskt finns det ju rentav en bevisad effekt på både humör och kreativitet när man vistas i naturen, vilket gör det till en perfekt miljö för teambuilding, walk and talks och brainstorming.

Hitta tips och inspiration om konferens och företagsresor till Vemdalen här!

Cykeläventyr i destination Vemdalen

Cykling erbjuder inte bara fysisk aktivitet utan också en möjlighet att upptäcka mer av omgivningen, att njuta av naturen och känna friheten som kommer med att röra sig på två hjul för egen maskin. Vemdalen har cykling som passar de flesta.

Cykelarenor

VEMDALSSKALET
Fram till sommaren 2023 dominerades cyklingen i Vemdalen främst av gravel biking och landsvägscykling. Men förra sommaren introducerade SkiStar en efterlängtad nyhet – liftburen cykling på Vemdalsskalet. I SkiStars cykelarena kan du välja mellan två familjevänliga flowleder från toppen av Skalet express samt en pumptrack och en teknikbana vid barnområdet, som ligger ett stenkast från Skalets torg. Cykelarenan går att uppleva både med lift och för egen maskin. Med ett BikePass eller TrailPass kan du utforska områdets leder med olika svårighetsgrader (grön/blå) som erbjuder hopp, droppar och välbalanserade kurvor. Läs mer om SkiStars cykelarena här!

STORHOGNA
På cykelarenan vid Storhogna M är cyklingen gratis och här finns en pumptrack samt två shorttracks. Banorna består av grusade stigar som slingrar sig upp och ner längs skidbackarna där du cyklar genom banornas olika karaktär och svängar.

VEMDALEN BY 
Cykelbanan vid Lövås i Vemdalen är byggd av Vemdalens IF och sträcker sig över cirka 1 km. Banan innehåller olika teknikövningar som passar alla åldrar, vilket gör banan till en rolig cykelupplevelse för hela familjen.

Hitta dina favoriter bland grusvägar, landsvägar och MTB-leder i cykelkartan

På fjället och vandringslederna låter vi vandringsskorna visa vägen, men i dalgångarna finner du ett 10-tal fina cykelturer som ger vind i håret. Med hjälp av vår cykelkarta tar du dig förbi åar, genom storskogar till glittrande sjöar och tjärnar. Andra går genom byar och fjälljordbruk. Stanna till vid åkanter och spana efter bäver eller välj stigar som leder genom våra djurrika områden.

Söker du efter mer krävande MTB-cykling finns det ett par roliga, men delvis utmanande leder att upptäcka i Åsarna. Turerna är 30 respektive 45 kilometer genom fina stigar, mindre grusvägar med en del tekniska och trixiga passager.
I Rätansböle, drygt 3 mil från Vemdalen hittar du tre fina cykelleder med 6, 7 och 18 kilometers sträckning. Lederna går genom byvägar, gamla stigar och kärrvägar. En av banorna, Röjåbanan bjuder dessutom på ett eget utflyktsmål med en fin grillplats, en linbana och ett skogsgym att stanna till vid.

Alla Vemdalens cykelleder hittar du här! 

Boka guidade cykelturer och kurser i MTB hos Äventyrsguiderna!

Är greenen grönare i fjällen?

Troligen inte om jag skulle jämföra med banor på sydligare breddgrader. Men varför skulle jag göra det? Fjällgolf är något helt unikt! Den friska fjälluften, det klara vattnet och de böljande fjälltopparna gör destination Vemdalens golfbanor till en ren fröjd att spela på. Därtill får du också en stressfri miljö och en skön stämning på banorna.

TEXT MAGNUS LARSSON, PROJEKTLEDARE SPÅR & LEDER, DESTINATION VEMDALEN

En av mina passioner, förutom att vistas i skog och mark, är att jaga en liten vit boll längs några gröna fält i parkliknande miljöer (i folkmun kallat golf!). Som spelare är jag tämligen medioker och vad är det då som lockar att ge sig ut en tidig morgon eller sen eftermiddag för att än en gång utmana ödet?

Troligtvis är det kombinationen av fina miljöer, gemenskap, motion, koncentration, spänning och jakten på det perfekta slaget eller den perfekta rundan. Bland annat… svårt att precisera riktigt… Prova själv, vet jag!

 

I destination Vemdalen finns två riktigt fina 18-hålsbanor som kompletterar varandra. Golfbanan i Klövsjö är relativt kuperad, teknisk och utmanande med en del smala passager där det gäller att anpassa spelet efter dagsformen. Tar man en risk kan man bli belönad, men också straffad. Banan ligger i skogsmiljö med ett fint klubbhus, en bra ranch och den trevliga restaurangen Fäbokrogen.

 

Golfbanan i Hede ligger i naturskön parkmiljö intill Ljusnan. Utsikten mot det mäktiga Sonfjället är magisk. Spelet då? Man lockas ofta till att ta fram drivern samtidigt som banan erbjuder utmaningar och svårigheter. Intill banan finns en ranch och ett övningsområde perfekt för att slipa på tekniken. Efter 9 eller 18 hål erbjuds enklare förtäring för att fylla på depåerna efter rundan. Det är en öppen parkbana med omkringliggande fjäll och berg. Det gör att säsongens första greenfee ofta kan betalas i mitten av maj och är därmed en av Norrlandsbanorna med tidigast säsongstart.

Det är oftast mindre tryck på golfbanorna här och det är sällan ett bekymmer att få en starttid med kort varsel.

Lycka till med golfandet!

Bidra till lokal utveckling – köp ett virtuellt ledkryss

Vi är många som älskar fjällen och som har förmånen att nyttja denna fantastiska miljö för lek, rekreation, motion, adrenalinkickar och mängder familjeaktiviteter. Men ju fler som nyttjar fjällets arena desto mer slits det på natur och leder. Nu gör Destination Vemdalen det möjligt för dig som vill att bidra till lokal utveckling.

Bakgrund

I destination Vemdalen har vi idag ett destinationsbolag som arbetar med marknadsföring och destinationsutveckling. Vi har tyvärr svårt att hitta finansiering för allt det som faller mellan stolarna och som är svårt att ta betalt för. Exempel på detta är vandringsleder, raststugor, grillplatser, gratisaktiviteter, ledunderhåll både sommar som vinter och en del annat som vi som besökare tar för givet att det ska finnas. Kommunerna är till viss del behjälpliga men vi behöver ytterligare medel för att kunna fortsätta underhålla och utveckla destinationen på ett hållbart sätt.

Ett fjällområde med privata marker

Nästa all mark i fjällområdet kring Vemdalen, Klövsjö, Storhogna & Björnrike ägs av privata markägare. Markägare som upplåter sin mark för vandringsleder, turleder och längdspår så att vi alla ska kunna vistas och njuta av naturen. Därför är det extra viktigt att visa hänsyn mot både natur, människor och djur. Inte störa, inte förstöra, inte skräpa ner, det är även huvudregler i allemansrätten som du kan läsa mer om här.

Internationell modell

I många andra länder tas det ut en ”bäddpeng” eller ”gästskatt” som man som gäst får betala för varje övernattning. Hur stor den är brukar variera, men mellan 10-30 kr per gäst och dygn är inte ovanligt. I Sverige har vi ingen liknande modell (än) men behovet finns här också. Därför inför vi i Destination Vemdalen nu som första destination en frivillig variant där du ges möjlighet att bidra!

Erbjudande

Nu finns det möjlighet för dig som älskar destination Vemdalen att bidra till lokal utveckling genom att årligen köpa ett virtuellt ledkryss. Pengarna går oavkortat (exkl. avgifter för betalningar) till lokal utveckling, och genom att fylla i din mailadress får du årligen ett mail från oss där vi berättar vad pengarna har gått till. Du får även ett klistermärke som du kan hämta på turistinformationen på skalets torg. Visa bara upp ditt kvitto så får du klistermärket som passar perfekt på bilen eller varför inte takboxen.

Vi hoppas att du vill bidra och köpa ett eller flera ledkryss mot den årliga avgiften 250 kronor. 

 

Tack för att du vill hjälpa oss att ta ansvar för vår natur och miljö!



Skriv in din mailadress här:



Genom att skapa ett konto hos PayPal dras det automatiskt 250 kr/år och ledkryss till dess att du avbryter din prenumeration. Vill du hellre betala ett engångsbelopp finns den möjligheten nedan.

Sponsra vid ett tillfälle

Är du bara här en gång och inte vet säkert om du kommer att återvända? Då kanske du vill bidra till lokal utveckling utan att signa upp dig på en årsprenumeration. För dig har vi tagit fram tre nivåer som du kan välja på för att bidra med en engångssumma. Beloppen motsvarar ungefär produktnamnens värde vilket vi hoppas ska bidra till förståelse för att saker och ting kostar.



Lokal sponsring



I priserna är dessutom ingen arbetskostnad för att få ut materialet på fjället inräknad.

Du kan också swisha ditt bidrag till 123 064 35 77 eller skanna QR-koden här nedan.

Märk betalningen med det du vill sponsra.

Två vedsäckar 100 kr, ledkryss 250 kr eller ledkryss med stolp 500 kr.

Reservation

Destination Vemdalen AB ägs av den lokala näringen och representerar cirka 130 företag och föreningar. Vi delar inte ut någon utdelning till våra ägare utan alla medel ska nyttjas till att förbättra vår verksamhet och destination. Vi förbehåller oss rätten av att själva prioritera vilka åtgärder vi ska genomföra med de medel vi får in, men vill samtidigt hälsa att ni gärna får komma med förslag till info@vemdalen.se

 

Gått och fiskat!

Olle Karlsson från Vemdalen är, trots sina unga år, den där erfarne fiskeentusiasten man gärna rådfrågar om vilket fiskevatten man bör välja för kvällen. Olle har nämligen full koll på väder, vind och bakom vilken sten fisken står.

Sina första stapplande steg i fiskets värld tog han med mask och metspö i den fiskrika bäcken bara ett stenkast från hemmet. Redan som 6-åring kastade han med spinnare och fluga, helt på egen hand. På frågan om han har någon förebild som inspirerat honom kommer svaret som skjutet ur en kanon.

– Pappa. Det var han som banade väg för mitt fiskeintresse, och som aldrig sa nej när jag som lillgrabb ville ut och fiska! Och såklart naturfotografen och fiskeentusiasten Martin Falklind, som jobbar så hårt för att vi ska kunna fiska även i framtiden.

Enligt Olle är en perfekt kväll för fiske strax efter ett lätt regn när molnen klarnat, kvicksilvet ligger runt 15 grader och en lätt vind som håller de värsta svärmarna av knott och mygg på behagligt avstånd. Nattsländans kläckning är i gång runt elvatiden i Ljusnan och då är nattens fika packat och klart tills den intensiva perioden drar i gång.

– De ljusa sommarnätterna den här tiden gör att jag kan fiska till tretiden på morgonen om fisket är bra.

När Olle menar att fisket är bra, ja då får han fisk på nästan varje kast. För det mesta nappar harr i olika storlekar, men även sik och visst händer det att någon fin bonusöring biter på de egenhändigt bundna flugorna.

– I de allra flesta fall släpper jag tillbaka den fisk jag får, men visst händer det att jag tar hem någon lagom stor matfisk till ”momma & moffa”.

Olle fiskar mycket och är mån om att fisket ska vara hållbart och släpper alltid tillbaka de största fiskarna, som har en betydelsefull roll för beståndet.

Olles tips till barnfamiljen eller den oerfarne som vill lyckas med fisket i Vemdalen

– En försommardag vid Säterdammarna med kopparfärgad spinnare så är det rätt enkelt att få bra med fina öringar. Att gå och bäckmeta efter Veman inne i byn är också väldigt roligt och enkelt. Där står ofta öring och harr bakom stenar och i de mer djupa partierna av ån.

Olles tips till den inbitne fiskaren som jagar efter utmaning

– Oj, den här är svår! Det beror så mycket på vattenstånd och temperatur, men i Ljusnan får jag varje år fina harrar runt 55-60 cm. Sista veckan i juni och de första i juli brukar vara bäst och jag skulle rekommendera att ta kontakt med en lokal guide för att hitta till de allra bästa platserna. Det finns också fina gäddvatten runt Vemhån. Övre och nedre Håsjöarna brukar leverera bra med gädda.

Läs mer om fiske i destination Vemdalen här.

Olle Karlsson

Ålder: 18 år

Gör: Pluggar

Bor: Östersund och Vemdalen

Bästa fiskeminne: Min första lax på fluga i norska Gaula

Upptäck sommarens alla aktiviteter här. 

Klätterpark och zipline

Ta med familjen eller kompisarna till Vemdalsskalet och testa på ett härligt äventyr bland trädtopparna.

Klätterparken består av fem olika banor med varierande svårighetsgrader. Banorna är utrustade med olika hinder som är placerade mellan trästolpar, lianer och broar. Parken sträcker sig upp till en höjd av 8 meter över marken. De olika banornas svårighetsgrad börjar med orange, som är den enklaste, följt av grön och blå.

För att klättra i orangea banan måste deltagaren vara minst 3 år gamla och minimum 80 cm långa. För gröna banor krävs en minimilängd på 110 cm, medan de blåa banorna kräver en minimilängd på 140 cm.

På Vemdalsskalet finns en orange bana, två gröna banor och två blå banor där du kan utmana dina vänner och familj.

Boka redan idag för att ge hela familjen en hisnande äventyrsupplevelse. Varje pass i klätterparken varar i 2 timmar.

Boka här.

Säkerhetsföreskrifter för klätterparken kan du läsa mer om här.

Vill du som grupp/företag boka klätterparken? Skicka ett mail till group@skistar.com

Zipline

I klätterparken finns även två ziplineslingor, en grön och en blå.

Ta liften till klätterparken

Klätterparken ligger precis bredvid Skalet Express toppstation, så du tar dig enkelt dit med liften som ingår när du bokar din klättring.

Vid regn och åska

Vid regn och åska är klätterparken stängd av säkerhetsskäl. Det går inte att förutsäga i förväg om aktiviteten kommer att vara öppen eller stängd dagen innan.

Tips! Aktivera pushnotiser i SkiStar-appen för att alltid få senaste information om väderförändringar samt öppning och stängning av våra aktiviteter direkt till din mobiltelefon.

Läs mer på SkiStars hemsida.

Hemma på hästryggen igen

Många är de som upplevt magiska dagar i bubblan av cowboylivets frihet och enkelhet hos Trumvallen Fjällridning. Just denna pärla till plats är unik i sitt slag och genom åren har den förärats med PR på bästa sändningstid i internationell tv, hos influencers, livsstilsmagasin och poddar. Men platsen är också ett hem, Ericas hem.

Sedan 1993 bedrivs guidade ridturer från Trumvallen, på samma fjäll som familjen brukat sedan slutet av 1800- talet. Ericas pappa, Johan Persson har alltjämt sedan dess byggt upp Trumvallen Fjällridning inspirerad av rancher från Klippiga bergen i Colorado. Till sin hjälp har han idag barnen Max och Erica som guidar gäster på hästryggen efter samma stigar som familjens kor vandrade för över 200 år sedan.

 

Erica har precis som många andra, provat sina vingar i både storstadspuls, lägenhetsliv och olika jobb

Men 28 år fyllda efter att ha spenderat pandemisommaren hemma på ranchen, så hade hon också hittat tillbaka till sig själv.

– Det är lätt att bli hemmablind när man är ung och vill ut och prova på nya saker, vilket jag också tycker är supernyttigt. Men under sommaren hemma så blev jag påmind om den här otroligt fina mentaliteten och samhörigheten vi har i byn, tryggheten som finns och sättet som vi ställer upp för varandra.

 

Idag är Erica tillbaka på ranchen där hon vuxit upp med många minnesvärda upplevelser från den gamla fäbodvallen

Som den gången hon som femåring lyckades sadla den stora kallblodiga hästen Bringbaus och med hjälp av en stege ta sig upp på ryggen. Att hon inte nådde ner till stigbyglarna var inget som bekymrade henne nämnvärt.
– Vi red ut på täkten och det slutade med att jag tog min första ofrivilliga galopptur när Bringbaus istället bestämde sig för att vända hem med full fart. Jag släppte tyglarna och tog ett fast grepp om sadelhornet för att orka hålla mig kvar. Pappa hörde oss komma dundrade in mot gården och kastade sig ut och fick stopp på hästen. Han såg lite lätt chockad ut över mitt upptåg, men inte så orolig. Man ska ju lära sig i tidig ålder, som pappa alltid har sagt!

 

Det har blivit många äventyr sedan dess och det råder inga tvivel om Erica har en van hand när det kommer till hästar. Bokar du en Rookieday, Mountain Bonanza eller en Ranch Week är det stor sannolikhet att Erica är den som tryggt guidar er genom ert livs äventyr. Turerna bjuder även på naturguidning med fokus på växter och djurliv.

 

Att Trumvallen Fjällridning år efter år lyckas ge sina gäster en genuin och verklig upplevelse i denna fantastiska miljö är inte alls så konstigt menar Erica.

– Det är något pappa har varit väldigt noga med, just att det ska vara och kännas på riktigt det vi gör här uppe. För mig själv är det svårt att se vår ranch som ett företag eller ett jobb. Det här är mitt liv och min vardag sedan barnsben. Så jag vet inte om jag jobbar jämt eller om jag jämt är ledig!

 

Det går inte ta miste på hennes stolthet över jobbet och glädjen att få fortsätta utveckla familjeföretaget tillsammans med sin bror Max och pappa Johan

Utvecklingsplaner råder det inte heller någon brist på. Just nu finns idéer på att utöka den andra ranchen vid Näsvallen med bättre boende och en riktig saloon.
– Tanken är att utveckla våra vinterpaket och satsa mer på flerdagsturer även vintertid. Vi hoppas också på att kunna driva den här verksamheten vidare och leverera ett riktigt häftigt ranch och vildmarksäventyr även i framtiden med fokus på hållbar utveckling av våra fina fjäll. Så taggad på att se vad framtiden i Vemdalen har att erbjuda!

 

När Erica berättar om en vanlig dag på jobbet, är det så långt ifrån det vi andra är vana vid med våra kontorsjobb och klassiska kroppsarbeten

En vanlig sommardag möter hon upp sina gäster på morgonkvisten. Delar ut hästar, sadlar på, packar sadelväskor och ger en grundgenomgång innan de hoppar upp i sadeln och beger sig upp mot höjderna i lugn takt. När alla känner sig varma i kläderna blir det gärna några härliga galopper över kalfjället innan det är dags för lunch. Maten tillagas på riktigt cowboymanér – över öppen eld och med en magisk utsikt över fjällmassiv och orörd natur!
– Vi rundar alltid av lunchen med nygjort kokkaffe och lägger omkull oss mot närmsta stock eller sten för en stunds avkoppling innan vi lugnt rider hem mot ranchen igen.

 

På Trumvallen har de även kor som går lösa på fribete i dalgången. Det händer såklart att de står någonstans där de inte ska vara, då är det bara för Erica och Co att sadla upp igen och iväg för att samla in dem, även om klockan är 10 på kvällen.
– Så det är lika bra att räkna med långa dagar! Men att driva en flock på ett sextiotal kor i kvällssolen tillsammans med grymma kollegor är inget man mår direkt dåligt av!

Säkra fjälläventyr: Tips för en bekymmersfri fjällvistelse

Att vistas i fjällen är en fantastisk upplevelse, men det är också viktigt att vara medveten om de eventuella faror som kan uppstå. Genom att följa några säkerhetstips från oss kan du minimera risken för tråkigheter. Här är en kort sammanfattning över hur du undviker laviner, går vilse under vandringen eller riskerar att drabbas av köldskador.

Under vandringen

För att undvika att gå vilse under din fjällvandring i Vemdalen finns det flera saker att tänka på. Om du ska ut på en tur i ett område som du inte känner till eller om du planerar att ta en avstickare från leden, är det viktigt att du har med dig en karta och kompass och att du är bekant med hur du använder dem. Du kan läsa mer om hur du använder karta och kompass i en artikel genom att klicka här. Det är också en bra idé att ha en GPS-enhet till hjälp, det finns bra appar till din smarta telefon. Tänk på att du inte alltid kan förlita dig på mobiltäckning i fjällen, så se till att ha en backup-plan.
För att förbereda dig inför vandringen, se till att packa rätt och lätt. Använd lager-på-lager principen när det gäller kläder och ta med dig ett extra par strumpor för att se till att du alltid har torra och varma fötter. Ta också med dig minst en liter vatten och ett snabbt mellanmål för att hålla energin uppe under turen. Om du skulle tappa bort dig och gå riktigt vilse under vandringen, är det bäst att stanna där du är och försöka ringa efter hjälp.

Lämna ett färdmeddelande

Oavsett om det gäller fjällvandring på sommaren, svampplockning om hösten eller turskidåkning under vårvinter kan det vara bra att lämna ett färdmeddelande. Det kan underlätta för alla inblandade om något skulle hända under din fjälltur. Enklast är helt enkelt att berätta för någon du känner om vilka planer du har, vart du tänkt bege dig, när du beräknar att återvända och gärna att du ska höra av dig då. Hos Fjällsäkerhetsrådet kan du läsa mer och faktiskt lämna ett digitalt färdmeddelande direkt på deras webbplats.

Laviner

Laviner kan vara en allvarlig fara i fjällen under vintern när snön är djup och instabil. Det är viktigt att förstå hur laviner fungerar och vilka omständigheter som kan öka risken för en lavin. Det finns flera sätt att undvika att hamna i en lavin, till exempel att åka i breda öppna dalar långt från slutningarna, inte åka i lutningar brantare är 25⁰, hålla sig till markerade leder och alltid ha rätt utrustning som lavinsändare, spade och sond. Samt att vara lyhörd på nyheterna kring lavinrisker just för tillfället.

Kyla

Kyla kan vara en stor utmaning i fjällmiljön, särskilt på högre höjder där temperaturen kan sjunka betydligt under natten. För att undvika skador på grund av kyla är det viktigt att klä sig ordentligt, med flera lager av varma kläder och bra kängor. Det är också viktigt att ha med sig tillräckligt med mat och dryck för att ha tillräckligt med energi.
Det är som sagt en fantastisk upplevelse att vistas på fjällen, på båda sidorna av året. Men var medveten om de potentiella farorna och packa alltid rätt. För att läsa mer och lära sig ytterligare om fjällsäkerhet kan man gå in på Fjällsäkerhetsrådets hemsida.

Här kan du läsa mer om att vistas säkert i fjällen

Ny äventyrsarena på Vemdalsskalet

SkiStar sommarsatsar med klätterpark och trailcykling

Hos SkiStar händer det massor med spännande denna sommar. Satsningen på året runt fortsätter och näst på tur står Vemdalsskalet, där bolaget utvecklar flera nyheter i anslutning till Skalets torg.

– Vi vill få fler människor i rörelse och kunna erbjuda en aktiv och avkopplande semester året runt, så att fler kan njuta och få tillgång till den fantastiska fjällvärlden här i Vemdalen även på sommaren, säger Anders Lundqvist, destinationschef på SkiStar Vemdalen.

Klätterpark

En av de stora nyheterna är klätterparken med zipline vid toppen av Skalet Express. Du tar liften upp för att klättra i parken, men självklart går det att vandra upp om man hellre önskar det. Klätterparken består av sju olika banor som är mellan 1-8 meter höga med olika svårighetsgrad samt två ziplines.

Trailcykling

Med utgångspunkt från samma plats som klätterparken har det byggts två maskingrävda trailleder där du tar dig nerför fjället på roliga och enkla banor. Här använder du din egen cykel eller hyr mountainbike på plats på torget. Dessutom kommer det att finnas en träningsbana, s.k skills area i anslutning till traillederna. Sedan tidigare finns även en pumptrack i området. I sommar finns det också möjlighet att ta hjälp av en cykelguide som visar sina bästa tips för en roligare cykelupplevelse. SkiStarshop på Skalets torg kommer även att ha ett större utbud av cykeluthyrning.
– Vi ser också från tidigare år att intresset ökar sommartid att både bo bra, äta bra och må bra på semestern. Därför känns det extra bra att vi denna sommar både har massor med roliga nyheter för hela familjen och att vi också har sommaröppet på Hovde hotell, avslutar Anders.

För att klättra i klätterparken behöver du förboka en tid. Det görs enklast på skistar.com eller i SkiStars app där du också hittar priser, öppettider och kan även boka boende m.m. Planen är att alla aktiviteter öppnar upp till midsommarhelgen.

Läs mer om cykling i Vemdalen här!

Upptäck mer av sommaren i Vemdalen

Med italienska smaker i Vemdalen

Det italienska köket växer sig allt starkare i skidmeckat Vemdalen. Kanske är det suget av god och energirik mat efter en dag i backen som fått det italienska köket att blomstra i fjällen. Här är vad du inte får missa om du älskar italiensk mat!

Italien möter det lokala mathantverket

Med ett flertal italienska restauranger och de lokala mathantverket från Jämtland Härjedalen blir resultatet är en utsökt kombo som är svår att motstå. Välj mellan äkta italiensk mat rakt igenom eller upplev kombinationen av det italienska toppat med lokala guldkorn.


Björnrike

Bageriet
Café, restaurang och Italienska pizzor mitt i Björnrike skidområde.


Vemdalen by

Bageriet Vemdalen
Mitt emot skolan ligger mysiga Bageriet där du förutom matbröd och bakverk hittar fantastiska vedugnsbakade pizzor i olika variationer. Lokala klassikern ”Tuffa Uffe” möter årstidens specialare.
Härjedalspizza
Klassisk pizza i fjällinspirerade lokaler och mysig stämning mitt i byns centrum. Hos Härjedalspizza varvas klassiker som Vesuvio med säsongens specialare!


Vemdalsskalet

Restaurang Skalet Trattoria
Italiensk meny med förrätter som Antipasti, Carpaccio och Burrata på Vemdalsskalets Högfjällshotell. Huvudmenyn lockar med deras läckra risotto, fisk & skaldjurssoppa, pasta och pizza.
Trattoria Da Doris
Den italienska trattorian Da Doris på Vemdalsskalet är en vinternyhet du bara måste uppleva.


Storhogna

Fjällsidan, Pizza Deli
Årets kulinariska nyhet på Storhogna Högfjällshotell & Spa är denna nya restaurang med stenugnsbakad pizza, vinbar, bröd och charkuterier. Här är dessutom hunden välkommen och den stora terrassen blir en höjdare för soldyrkare i vårvinter.


Klövsjö

Restaurang Klövsjö Enoteca
Njut av maten från deras italieninspirerade meny som tillagas med råvaror från lokala producenter. I Klövsjöfjälls nya restaurang avnjuter du à la carte och pizza i en skön, lounge-inspirerad fjällmiljö. Klövsjöpizzan är en upplevelse du inte vill missa där Italien möter Jämtland i allra högsta grad. Renkött, lök, kantareller, rårörda lingon som toppas med messmörskräm.

Klövsjö Stenungsbageri

Upplev genuina Klövsjö Stenugnsbageri som under utvalda fredagar svidar om till pizzeria och serverar magiska surdegspizzor toppat med lokala delikatesser.


Rätan

Follingers
I en talldunge vid Rätanssjöns strand ligger denna rustika och vackra restaurang Follingers fint belägen i Kojbyn. Här möts det jämtländska och italienska i en härlig symfoni. Karl-Johan risotto och Spaghetti con salsiccia på egen korv är ett par av menyns härligheter.

 

Vill du utforska våra prisade restauranger i Vemdalen?
Här är Vemdalens White-guide restauranger

Läs allt om mat och dryck i Vemdalen
Här hittar du mer info

Vinterbad i Vemdalen

Kallt, halt och alldeles, alldeles underbart. Har du inte testat vinterbad så är det kanske dags nu? I Vemdalen finns det några eldsjälar som huggit upp vaken åt dig. Hoppa ner i det isande plurret och känn hur endorfinerna dansar runt i kroppen.

Du har säkert hört att vinterbada blivit lite av en hälsohajp. Och det är inte så konstigt. I en undersökning bland tusen finska vinterbadare vittnas det om flera upplevda positiva hälsoeffekter såsom bättre sömn, lägre blodtryck, mindre stressymptom och bättre psykiskt mående. Att vinterbada är för alla men har du hjärt- och kärlsjukdom bör du kolla med din läkare innan.

I Vemdalen med omnejd finns det flertalet sätt att kyla av sig rejält. Tänk bara på vara försiktig och att det sker på egen risk.

Vemhån

Vid det så kallade Busklandet i Vemhån finns en upphuggen vak för vinterbadaren, utrustad med stege och tydlig märkning. Parkering finns i nära anslutning till isvaken i Håsjön. Skriv eller se i Vemhån gruppen på Facebook för se status.

Klövsjö

Nere vid båthamnen i Klövsjö brukar det finnas en badvak upphuggen. Parkering finns i nära anslutning till isvaken. Skriv i Klövsjö Anslagstavla på Facebook för att se status.

För den lite bekvämare

Storhogna Högfjällshotells fjällviste finns en kallkälla, värm upp dig innan och efter i bastun. Läs mer om Fjällvistet här

För den lite mindre bekväma – hugg upp en egen isvak!

Tips för lyckat vinterbad:

  • Bada inte ensam, roligare men framförallt säkrare att ha sällskap.
  • Ha tofflor att sätta på fötterna till och från vaken.
  • Om du inte har tillgång till bastu efteråt, ha bra med kläder som är lätta att ta på efter badet.
  • Bada inte onykter.

Redaktionen tipsar

Äntligen står den där friska fjällhösten här med öppna armar! Redaktionen bakom höstlovstidningen i Vemdalen har knåpat ihop några väl valda tips inför ditt höstlov i destination Vemdalen.

Hösten bjuder verkligen in till aktiv rörelse för både boende och besökare! Vill du hellre koppla av med stugmys och korta dagsturer längs vandringslederna? Då har vi checklistan för en rogivande och maximal höstupplevelse!

 

LÄMNA VARDAGSSTRESSEN HEMMA

Behåll mobilen i fickan, lyft blicken, ta ett djupt andetag och spana ut över fjälltopparna, myrarna och skogarna. Vill du varva ner och samtidigt få upp pulsen en aning passar det utmärkt med en rask promenad. Här finns ett gäng vandringsleder och du hittar ofta någon av dem runt stugknuten.

 

BJUD MED EN HJÄRTEVÄN PÅ RESTAURANG

Upptäck Vemdalens restaurangliv tillsammans med någon du tycker om. Här finns gott om alternativ runt om i destinationen med härlagad mat på lokala råvaror efter höstens skörd.

 

KLÄ DIG RÄTT

Blöta fötter, kalla händer eller kläder som inte andas gör dig svettig i rörelse och kall vid vila. Fel kläder tar ofta udden av upplevelsen. Lager-på-lager är det som gäller så att du lätt kan klä av eller på vid väderomslag. Ta gärna med ett par extra strumpor som ombyte under fikastoppet. Behöver du komplettera med något nytt? Det finns ett flertal sport- & friluftsbutiker att välja bland!

 

BESÖK LODGE & LYA-MÄSSAN

För maximal höstfeeling à la Vemdalen är hus, hem och fritidsmässan Lodge & Lya ett givet inslag för stugägare och stamgäster. Har du inte upplevt den här mässan tidigare är den ett måste att bocka av!

 

LAGA MATEN UTE I DET FRIA

Mat som lagas ute smakar mer! Fjälluften kan verkligen suga musten ur en och kanske är det därför maten smakar så bra? Men gör det enkelt! Viktigast är att det ska vara smidigt och gott. Tänk också på att ladda med extra mycket mat eftersom de flesta gärna äter lite mer när man är utomhus.


Varmt välkommen att njuta av den magiska hösten i destination Vemdalen!

Bidra till lokal utveckling – köp ett virtuellt ledkryss

Vi är många som älskar fjällen och som har förmånen att nyttja denna fantastiska miljö för lek, rekreation, motion, adrenalinkickar och mängder familjeaktiviteter. Men ju fler som nyttjar fjällets arena desto mer slits det på natur och leder. Nu gör Destination Vemdalen det möjligt för dig som vill att bidra till lokal utveckling.

Bakgrund

I destination Vemdalen har vi idag ett destinationsbolag som arbetar med marknadsföring och destinationsutveckling. Vi har tyvärr svårt att hitta finansiering för allt det som faller mellan stolarna och som är svårt att ta betalt för. Exempel på detta är vandringsleder, raststugor, grillplatser, gratisaktiviteter, ledunderhåll både sommar som vinter och en del annat som vi som besökare tar för givet att det ska finnas. Kommunerna är till viss del behjälpliga men vi behöver ytterligare medel för att kunna fortsätta underhålla och utveckla destinationen på ett hållbart sätt.

Ett fjällområde med privata marker

Nästan all mark i fjällområdet kring Vemdalen, Klövsjö, Storhogna & Björnrike ägs av privata markägare. Markägare som upplåter sin mark för vandringsleder, turleder och längdspår så att vi alla ska kunna vistas och njuta av naturen. Därför är det extra viktigt att visa hänsyn mot både natur, människor och djur. Inte störa, inte förstöra, inte skräpa ner, det är även huvudregler i allemansrätten som du kan läsa mer om här.

Internationell modell

I många andra länder tas det ut en ”bäddpeng” eller ”gästskatt” som man som gäst får betala för varje övernattning. Hur stor den är brukar variera, men mellan 10-30 kr per gäst och dygn är inte ovanligt. I Sverige har vi ingen liknande modell (än) men behovet finns här också. Därför inför vi i Destination Vemdalen nu som första destination en frivillig variant där du ges möjlighet att bidra!

Erbjudande

Nu finns det möjlighet för dig som älskar destination Vemdalen att bidra till lokal utveckling genom att årligen köpa ett virtuellt ledkryss. Pengarna går oavkortat (exkl. avgifter för betalningar) till lokal utveckling, och genom att fylla i din mailadress får du årligen ett mail från oss där vi berättar vad pengarna har gått till. Du får även ett klistermärke som du kan hämta på turistinformationen på skalets torg. Visa bara upp ditt kvitto så får du klistermärket som passar perfekt på bilen eller varför inte takboxen.

Vi hoppas att du vill bidra och köpa ett eller flera ledkryss mot den årliga avgiften 250 kronor. 

 

Tack för att du vill hjälpa oss att ta ansvar för vår natur och miljö!



Skriv in din mailadress här:



Genom att skapa ett konto hos PayPal dras det automatiskt 250 kr/år och ledkryss till dess att du avbryter din prenumeration. Vill du hellre betala ett engångsbelopp finns den möjligheten nedan.

Sponsra vid ett tillfälle

Är du bara här en gång och inte vet säkert om du kommer att återvända? Då kanske du vill bidra till lokal utveckling utan att signa upp dig på en årsprenumeration. För dig har vi tagit fram tre nivåer som du kan välja på för att bidra med en engångssumma. Beloppen motsvarar ungefär produktnamnens värde vilket vi hoppas ska bidra till förståelse för att saker och ting kostar.



Lokal sponsring



I priserna är dessutom ingen arbetskostnad för att få ut materialet på fjället inräknad.

Du kan också swisha ditt bidrag till 123 064 35 77 eller skanna QR-koden här nedan.

Märk betalningen med det du vill sponsra.

Två vedsäckar 100 kr, ledkryss 250 kr eller ledkryss med stolp 500 kr.

Reservation

Destination Vemdalen AB ägs av den lokala näringen och representerar cirka 130 företag och föreningar. Vi delar inte ut någon utdelning till våra ägare utan alla medel ska nyttjas till att förbättra vår verksamhet och destination. Vi förbehåller oss rätten av själva prioritera vilka åtgärder vi ska genomföra med de medel vi får in, men vill samtidigt hälsa att ni gärna får komma med förslag till info@vemdalen.se

 

Fjällen Forever – för en hållbar framtid nu och för alltid!

Destinationsbolagen i Härjedalens fjälldestinationer taggar inför sommaren och går gemensamt ut med kampanjen #fjällenforever. Syftet är att uppmuntra besökare att ta hand om naturen och tänka hållbart.

För fjälldestinationerna Vemdalen, Lofsdalen och Funäsfjällen i Härjedalen väntar ännu en välbesökt sommar i fjällen. Sommaren 2020 var för oss alla en rekordsommar men visade också vissa utmaningar. Därför lanserar vi nu tillsammans med Härjedalens kommun ett upprop där du som besökare skriver på ett löfte om att inte störa eller förstöra när vi är ute i skog och fjäll.

Vi välkomnar alla våra gäster varmt i sommar och hoppas att vi tillsammans förvaltar vår vackra fjällmiljö nu och till framtida generationer. Med ett ömsesidigt engagemang som ett upprop innebär, hoppas vi att vi gemensamt tar hänsyn till natur, djur och andra människor.

Läs mer på fjällenforever.se, avge ditt löfte och sprid ordet!

Fem vandringstips som passar alla

Vi har vandringsturer som passar alla typer av vandrare från mycket lätt till medelsvår. Vi tycker att det är viktigt att alla ska kunna uppleva den fantastiska naturen i Vemdalen. Våra bästa tips på fjällvandring för dig som älskar att vandra hittar du här.

De här och ytterligare en rad fina vandringsleder hittar ni i vår vandringskarta i praktiskt bakfickeformat. Den kostar 45 kr och finns att köpa vid de flesta serviceställen eller i vår webbshop.

1. Björnrike – Raststugan

Den här trevliga och korta fjällturen klarar även de yngsta barnen. Vandringen upp till Björnrikes raststuga går längs en bred stig genom den vackra och vindskyddade dalen mellan Högfjället och Gråhognafjället.

Om ni kommer i bil – parkera vid spårcentralen i Björnrike. Där börjar stigen, som är väl skyltad. Efter 1 km tar ni av till höger och följer de skyltar som visar vägen till raststugan. Sista biten upp till stugan är aningen brantare och lite stenigare men väl värd mödan. Den belöning som väntar uppe vid stugan är en fantastisk utsikt över dalen och högfjället. Fortsätt gärna med en kort promenad en kort promenad till lite ovanför raststugan. Därifrån väntar ännu fler storslagna fjällvyer.

Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Längd: 3 km
Tidsåtgång: Ca 2 tim
Start: Spårcentralen Björnrike, kolla in turen här!

2. Naturstigen Vemdalens by

Naturstigen är en rolig och lättvandrad led för hela familjen. Ta er gärna tid till bärplockning och bäckmete efter öring.

Det här fina familjeäventyret börjar vid p-platsen ca 700 m utanför Vemdalen by i riktning Björnrike. Naturstigen är markerad med rött på stenar och träd. Terrängen är omväxlande; ibland skog och ibland öppna fjällängar. Glöm inte att ta med ett metspö eller två. I Kvarnbäcken trivs bäcköringen. Ta också med något att plocka bär i. För om årstiden är den rätta blir det många stopp för att plocka lingon, blåbär och hallon.
Matsäcken äter man helst vid Kvarntorpet, där bänkar ställts fram. Här finns även en grillplats så ta med dig egen ved om du vill grilla. Till maten njuter ni av utsikten över Vemdalens by. Längs stigen finns en mängd informationstavlor om bygdens historia och fjällens flora och fauna.

Svårighetsgrad: Lätt
Längd: 3 km
Tidsåtgång: Ca 2 tim
Start: Parkeringen Naturstigen, kolla in turen här!

3. Vemdalsskalet – Varggransstugan

Varggranstugan nås bekvämt från Vemdalsskalet och är en trevlig eftermiddags- eller kvällstur. Och ta absolut med fiskegrejorna, tjärnen där uppe är ett av traktens bästa put-and-take-vatten. Leden dit upp startar bakom Valles stuga.

Starta vid Valles stuga, följ stigen som går in i skogen. Den orangemarkerade leden går mot Varggranstjärnen, genom fritidshusområden, som stundtals följer grusvägen och korsar Karl XI:s väg. Den sista kilometern är ganska brant, men aldrig mer än medelsvår. Väl uppe hittar ni restaurang Varggransstugan med à la carte meny. Stugan har öppet vissa veckor under sommaren, se här. I tjärnen finns inplanterad ädelfisk. Glöm inte köpa fiskekort. Vi rekommenderar att ni fortsätter ända upp på Varggranshågna. Vyerna därifrån är magnifika. När du når parkeringen följ anslutningsspåret ner mot Skalets torg, sväng vänster in på Hovdedalsvägen och senare ut i pisten sista biten ner.

Svårighetsgrad: Medelsvår
Längd: 5 km
Tidsåtgång: Ca 3 tim
Start: Valles stuga på Vemdalsskalet, kolla in turen här!

4. Vemdalsskalet – Jaktstugan – Fallmoranfallen

En varierad vandring i både skog och på kalfjäll. Vandringens mål Fallmoranfallet.

Vandringsleden börjar vid spårcentralen på Vemdalsskalet. Gå in på Karins väg vid infarten till parkeringen och följ därifrån skyltarna och kryssmarkeringarna ända fram till Jaktstugan. Vill ni ha en kortare tur hem följer ni vesselspåret tillbaka till Vemdalsskalet. Leden vidare mot Fallmoran fortsätter österut. Nere i dalen går ni bron över Röjån och följer skyltarna mot Fallmoran. Finare miljö för familjepicknick är svår att hitta. För vandringen hemåt följer ni först den markerade sommarstigen längs den porlande Röjån mot Ripfjällsområdet. Skylt visar var ni ska ta av mot Karl XI:s väg som ni sedan följer tills ni når längdspåret, sväng höger och gå mot åkriktningen tillbaka till Vemdalsskalet.

Svårighetsgrad: Medelsvår
Längd: 10 km t o r om i går hela vägen till Fallmoran. Till Jaktstugan är vandringen 5 km t o r.
Tidsåtgång: Ca 5 tim
Start: P-plats vid spårcentralen Vemdalsskalet, kolla in turen här!

5. Äventyrsstigen Björnrike

En fin vandring för hela familjen och inte minst för barnen. Det är väldigt enkel vandring och eftersom stigen inte heller är så lång klarar barnen den lätt från tre års ålder.
Stigen följer en brant ravin, som slingrar sig fram genom ett av Björnrikes stugområden. Miljön är trolsk och en liten bäck med flera små vattenfall porlar muntert. Du går över bäcken och vandrar vidare ner längs transportsträckan där det finns en tipspromenad med djurtema. Följ vandringssymbolerna och pilarna så hittar du vägen ner tillbaka till parkeringsplatsen.

Svårighetsgrad: Mycket lätt
Längd: Ca 1,5 km t o r.
Tidsåtgång: 1 timma
Start: Parkera på höger sida mitt emot infarten till Älgstigen i Björnrike. Sen går du till slutet av Älgstigen och där börjar Äventyrsstigen. Kolla in turen här!

 

Naturligtvis kan du boka en erfaren guide till vandringsturen. Boka hos Äventyr & Konferens. Tel. 070-675 16 94
Här kan du läsa mer om fjällvandring i området.

 

Ett fjällområde med privata marker

Tänk på att nästa all mark i fjällområdet kring Vemdalen, Klövsjö, Storhogna & Björnrike ägs av privata markägare. Markägare som upplåter sin mark för vandringsleder, turleder och längdspår så att vi alla ska kunna vistas och njuta av naturen.

Vi är många som älskar fjällen och som har förmånen att nyttja denna fantastiska miljö för lek, rekreation, motion, adrenalinkickar och mängder familjeaktiviteter. Men ju fler som nyttjar fjällets arena desto mer slits det på natur och leder. Därför är det extra viktigt att visa hänsyn mot både natur, människor och djur. Inte störa, inte förstöra, inte skräpa ner, det är även huvudregler i allemansrätten som du kan läsa mer om här.

Vemdalsskalets pumptrack

Testa dina skills i Vemdalsskalets nya pumptrack vid barnbacken på Skalet.

Sedan förra sommaren finns en pumptrack på Vemdalsskalet och ytterligare en anläggs i sommar 2020 intill Storhogna M. När dessa är klara färdigställs två shorttrackbanor i anslutning till respektive pumptrack.

Förutom pumptrack- & shorttrackbanor innefattar projektet även inventering av nya cykelleder på Vemdalsskalet och Storhogna.

Destination Vemdalen AB beviljades projektmedel från Leader Sjö, Skog & Fjäll med start under våren 2019. Syftet med projektet ”Vemdalen Sommar 2.0” är att stärka upplevelsen för gäst och bofasta genom ett förbättrat aktivitetsutbud sommartid med fokus på barnfamiljer.

Läs om mer tips på Sommarens BUCKET LIST i Vemdalen här!

Konferens på Hotell Klövsjöfjäll

Bjud in till en fjällkonferens utöver det vanliga. Hotell Klövsjöfjäll har toppmoderna konferenslokaler på hotellets övre plan, där ni också kan få tillgång till deras spa och därmed panoramautsikt över både pisten och sjön. Deras olika konferensrum rymmer från åtta till hundra personer.

 

Erbjudande

Boka konferens med övernattning och helpension så bjuder vi på hyra av en konferenslokal, värde från 1500kr exkl. moms.

Exempel på upplägg:

2 dagars fjällkonferens med spa.

Dag 1 konferens 9.00-17.00
Ankomst och fika
Lunch
Fika
Spa och avkoppling
3-rätters middag
Övernattning

Dag 2 konferens 8.00-15.00
Frukostbuffé
Fika
Lunch
Fika

Pris från 2320:- exkl moms/person.


Dagkonferens

Konferens 9.00-17.00
Ankomst och fika
Lunch
Fika

Pris: från 532:- exkl moms per person

Kontakta oss gärna så hjälper vi er med konferensförslag och en snabb offert!
boka@klovsjofjall.se

Tel: 0682-41 31 00

Vår och höstkickoff

Att vara i fjällen under vår- och försommaren eller under hösten är magiskt. Fjället exploderar i olika kulörer, under våren är den gröna färgen så intensiv att du nästan blir bländad och under hösten är det en mångfald av höstfärger som breder ut sig över fjälltopparna samtidigt som luften är klar & frisk. Helt enkelt det perfekta stället att ta med kollegorna till.

I Vemdalen är fjällen väldigt lättillgängliga vilket gör det enkelt att ge sig ut i naturen. Att göra något tillsammans som skapar gemenskap och minnen för livet. Nedan ger vi er några förslag från utbudet av alla de roliga aktiviteter ni kan välja emellan. Vissa aktiviteter gör ni kanske på fjället på dagen och andra som en kvällsaktivitet i samband med middagen.

Äventyrsguidernas Playground

Tävla i lag i roliga, kluriga och samarbetsbenägna grenar. Kluriga pussel, samla poäng med bollar, vara stadiga på handen och skapa en eld med begränsad utrustning är några av grenarna som kan dyka upp. Samarbete, tålamod och kommunikation är nyckel till framgång.

Teamaktiviteter

Äventyrsguiderna har flera olika teamaktiviteter utanför Playground. Genom olika verktyg, utrustning och vägval så kan du ta dig igenom någon av våra andra väldigt spännande uppdrag. Jakten på Vikingaskatten, Mordmysteriet, Uppdraget för att nämna några och vinnaren koras under middagen till tonerna av härlig musik.

Springskytte

Precis som det låter. Som skidskytte fast ni springer istället. Riktigt roligt att utmana arbetskollegorna eller kompisgänget. Skyttet avgör oftast vem som vinner.

Fjällvandring med guide

I området finns en mängd olika fjälltoppar att välja på, bland annat den fina nationalparken Sonfjället, eller en fin vandring till något av våra vattenfall. Kombinationerna är många, vi anpassar längd och tid på vandringen efter gruppen. Även kortare vandringar går att ordna för er som inte har så mycket tid över.

MTB-Cykling

Häng med på en härlig MTB-tur och olika miljöer. Ni kommer gå igenom tips och trix och testa på lite olika utmaningar på just din egna nivå för att du sen ska bli en tryggare cyklist både i stan och på stig. Ni stannar vid någon härlig plats och avnjuter en härlig lokalproducerad fika.

MTB-kurs

Här tar ni er igenom grunderna för MTB cykling innan ni tar liften upp och cyklar flowleder. Vi stannar och går igenom lite mer tekniska detaljer överlag när du ska bromsa, hur du ska svänga och grunder i positionen på cykeln för att få den bästa upplevelsen nu och sen.

Kajakpaddling

Följ med ut på en underbar kajaktur och upplev fjällen från vattnet som ger en helt annan vy och perspektiv på miljön omkring oss när nii paddlar. Under turen blir det ett stopp vid någon härlig plats och avnjuter en lokalproducerad fika.

Paintball

Utmana dina kollegor i en klassisk paintball-match där den som lyckas erövra motståndarens bo kommer gå vinnande ur matchen.

Tavelmålning

Måla tillsammans eller enskilt, kanske med ett visst tema. Rolig och kreativ aktivitet som ofta leder in er på nya tankar. Naturligtvis blir det vernissage i samband med middagen på kvällen.

Vinprovning

Ni får lära er att njuta och känna vinets olika karaktärer och arom. En duktig sommelier guidar er genom provningen.

 

Grupp eller konferensförfrågan

I destinationen finns en mängd olika boendeanläggningar att välja på. Skicka er förfrågan till  Destinationsbolaget så hjälper de er att hitta rätt anläggning och upplägg i destinationen som passar er grupp.

 

Mejla till info@vemdalen.se och besvara gärna följande frågor i ditt mejl.

  • Antal personer
  • Datum när ni vill komma
  • Hur många nätter ni vill stanna
  • Vill ni ha förslag på aktiviteter eller har ni kanske redan tittat igenom och har egna önskemål på aktiviteter så skriver ni ner dem
  • Om ni behöver konferensrum
  • Andra specifika önskemål som kan vara bra att veta

Välkommen med din förfrågan!

 

Klicka här för att läsa mer om grupp- och konferensresor till Vemdalen!

Vårkonferens i fjällen

Ladda gänget med frisk fjälluft innan sommarsemestrarna drar igång. Våren är en härlig tid i fjällen med porlande fjällbäckar och ett väldigt aktivt djur & naturliv. Blanda fjällaktiviteter, mysigt boende, god mat, så får ni ett lyckligt sammansvetsat gäng med både gemenskap och glädje.

Här får ni några tips på trevliga vår aktiviteter i fjällen men kontakta oss gärna, det finns fler, av oss får du de bästa tipsen.

Fjällridning med erfaren guide

Vi anpassar turerna efter gruppens kunskapsnivå. Både nybörjare och erfarna ryttare kan vara med. I området finns både Islandshästar och erfarna ranch trail hästar (som en blandning av american quarter, american paint, varmblod och kallblodstravare).

Fjällvandra med guide

Lägg grupparbetet på fjällturen istället för inomhus. Eller bara vandra och njut av fjället. Guiden berättar om områdets historia, djur och växtliv. Vandringsturerna kan anpassas både i längd och tid.

Bowling

En rolig enkel aktivitet som alla kan vara med på. Bowling kan med fördel kombineras med en middag före eller efter. Totalt kan 24 personer spela samtidigt. Är man fler kan aktiviteten kombineras med dartspel och biljard.

Prova på att kasta med flugfiske spö

Det ser enkelt ut att kasta med flugfiske spö men det är inte så lätt som man kanske tror. Guiden lär er tekniken på ett pedagogiskt sätt. Denna aktivitet kan man göra vart som helst och vill ni kombinerar ni med en tur ut i naturen till riktiga flugfiskevatten.

Exklusivt fiske med samisk guide

En unik aktivitet som ger er ett minne för livet. I orörd vacker fjällterräng ligger fisket som inte är öppet för vem som helst. Er samiska guide tar med er på en fiskeupplevelse ni aldrig glömmer. Ni bor på en camp med vedeldade badtunnor och bastu. Maten lagas över öppen eld. Allt ingår, boende, mat, utrustning och guide. Ni kan välja om ni vill vandra eller åka helikopter ut på fjället.

Träningspass på fjället

Det finns olika pass att välja på som yoga, cirkelträning, morgonstretch m.m. Vi börjar med en kort promenad upp på fjället innan passet börjar. Vi skulle rekommendera att ni startar med ett morgonpass innan dagens arbete kör igång.

Expedition Vildmark

Följ med på ett äventyr som tar er framåt med karta och kompass. Längs er resa till målet kommer ni utmanas på flera olika och roliga sätt för att sen vid ett Basecamp avsluta med en final. I grund handlar momenten om djur, natur och vildmark. Nyckeln till framgång är kommunikation, snabba kloka beslut och samarbetsförmåga.

 

Grupp eller konferensförfrågan

I destinationen finns en mängd olika boendeanläggningar att välja på. Skicka er förfrågan till Destinationsbolaget så hjälper de er att hitta rätt anläggning och upplägg i destinationen som passar er grupp.

 

Mejla till info@vemdalen.se och besvara gärna följande frågor i ditt mejl.

  • Antal personer
  • Datum när ni vill komma
  • Hur många nätter ni vill stanna
  • Vill ni ha förslag på aktiviteter eller har ni kanske redan tittat igenom och har egna önskemål på aktiviteter så skriver ni ner dem
  • Om ni behöver konferensrum
  • Andra specifika önskemål som kan vara bra att veta

Välkommen med din förfrågan!

Klicka här för att läsa mer om grupp- och konferensresor till Vemdalen

6 hösttips till din bucket list i Vemdalen

När hösten kommer, är det med kylig luft och ett landskap i sprakande färger. Ge dig ut och njut av hösten och den lugnande atmosfären i fjällen. Vi har laddat en lista med 6 sköna hösttips för dig som besöker destination Vemdalen.

Hajka på fjället

Att vandra i höstens färger och bara andas den friska luften är som den bästa medicin mot en annars stressig tillvaro. Fjällvärlden i höstskrud kan närmast beskrivas som att vandra runt i en kontrastrik akvarellmålning.

Plocka svamp

Höst innebär skördetid i skogens skafferi och svampar finns det som allra mest av just nu. Har du koll på vilka svampar som går att äta är det lätt att fylla korgen bara du hittar ditt svampställe. Karl Johan, taggsvamp och trattkantareller är exempel på svampar du kan hitta i våra trakter. Det är bara att ge sig ut och leta, att fråga någon är knappast lönt då inget är så hemligt som våra svampställen.

Lodge & Lya – hus, hem och fritidsmässan på Vemdalsskalet

Den självklara mötesplatsen för dig som gillar färg, design, bygg, inredning, hantverk, motorer och mat. Är du dessutom stugägare är Lodge & Lya mer av ett oskrivet måste! Här ges inspiration och handfasta råd om hur du inreder, möblerar och utrustar för att göra stugan/lägenheten trivsam inför säsongen. Utetorget myllrar av badtunnor, bilar, husvagnar och skotrar varvat med mathantverk och tjänster. Den här helgen är också en höjdare för barnen, med mängder av aktiviteter och pyssel.

Ute smakar mer

De flesta är nog överens om att mat smakar extra bra när man äter den ute i det fria. Fjället retar verkligen aptiten och efter en rejäl vandring finns det inget som smakar så bra som middag på en fjälltopp. Men det går förstås lika bra att promenera ett par hundra meter från stugan eller hotellet för att tillaga sin mat. Viktigast, förutom att det ska vara gott, är att det ska vara smidigt. Krångla inte till det. Tänk också på att ladda med extra mycket mat eftersom de flesta gärna äter lite mer när man är ute.

Höstfiske efter harr  

Faktum är att harrfisket under september/oktober kan vara ett riktigt drömfiske. Det får gärna vara sol och inte för blåsigt, då nappar harren som bäst. Fiske med torrflugor brukar funka bäst på hösten där Ljungan och hela området kring Börtnan erbjuder flera lättåtkomliga ställen. Den stora fördelen den här tiden på året är att harren gärna klumpar ihop sig i större stim. Så lyckas du hitta rätt område så kan du dra några fina harrar på ett och samma ställe.

Vandra familjeslingan vid Sonfjället

Sonfjället kan vara ack så mäktigt att bara studera från avstånd. Men här finns även en härlig familjeslinga genom den gamla fjällbjörkskogen i nationalparken. På vägen tillbaka mot den vackra Nyvallen går stigen genom frodig granskog. Sonfjället är känt som ett av Sveriges björntätaste områden, vilket såklart inte är något att oroa sig över. Med lite tur kan du kanske få se en björn på avstånd, ta med en kikare så blir det ännu skojigare.

Länktips: 

Hitta ditt boende

Se kommande evenemang och aktiviteter i Vemdalen här

Tanja bjuder på yoga, skratt och harmoni under Happy Retereat Vemdalen

Den tidigare journalisten och kommunikatören Tanja Dyredand, titulerar sig numera holistisk coach och är en av de mer namnkunniga gästerna under Happy Retreat i september. Att hon dessutom beskriver Vemdalen som en av de vackraste platserna på jorden gör ju inte saken sämre.

Med yoga, meditation, mindfulnes, stresshantering och ren antiinflammatorisk plantbaserad mat som passion är hon en medveten modern medmänniska som till vardags coachar till ett mer balanserat och kärleksfullt liv där livsglädje, harmoni och ny inspiration är ledorden.

Men det har inte alltid varit så. Innan Tanja fann yogan och utbildade sig till yogalärare och holistisk coach var hon en framgångsrik journalist och kommunikatör inom såväl TV som radio. Ett tufft jobb i en stressig miljö som slutade med att hon gick in i väggen rejält, med en stroke som följd.

-Jag bestämde mig då att blir jag tillräckligt frisk och stark att jag orkar så ska jag bli yogalärare. Jag har sedan dess vigt mitt liv åt att inspirera andra och njuta av tillvaron varje dag. Min inriktning är en holistisk typ av yoga. Jag mixar in flera yogatyper och väger in glädje och stillsamhet i en avkopplande yoga där man utgår från sin egen dagsform.

Happy Retreat Vemdalen

Yogaretreatet går av stapeln 6-8 september på Vemdalsskalets Högfjällshotell med intressanta föreläsningar av Henrik Ennart, flerfaldig prisbelönad vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet, yoga i olika former, Bollywood-dans, qi-gong i soluppgång, hälsosam mat och frisk fjälluft.

Tanja, varför ska man boka in det här eventet?
– Det här är perfekt för alla som vill hitta mer harmoni och livsglädje. Det här blir också ett härligt sätt att förlänga den där sommarkänslan efter semestern. Att ladda batterierna ordentligt inför höstens utmaningar på jobbet och stundande vintermörker.

Yoga och qigong kan upplevas lite svårt att komma igång med när man inte har kunskapen. Kan vem som helst anmäla sig Happy retreat Vemdalen?
-Absolut, det fungerar för såväl nybörjare som fullfjädrade Yogisar. Du kan vara stel som ett kylskåp eller smidig som en fjäder. Det handlar mer om att släppa all prestige och fokusera helt på sig själv. Jag personanpassar alltid mina klasser och med ett öppet sinne, är lekfull och nyfiken så kommer man långt.

Vad kan vi förvänta oss under dina klasser den här helgen?
Den röda tråden är andetaget. Närvarande i nuet, att släppa prestigen och hitta lekfullheten och harmoni i livet. En av klasserna är skrattyoga där vi fokuserar på skratt och glädje, men jag tar faktiskt in leende och skratt även i mina vanliga yogaklasser.

Läs mer om Tanja på hennes blogg

Läs om gästföreläsaren Henrik Ennart 

Happy retreat Vemdalen – yoga, glad mat & fjäll

Ny restauratör på Hovde Hotell satsar på vegetariskt och mat för alla

Hovde Sportbar & Kök slog upp portarna första gången 2012. Sedan dess har restaurangen drivits av Magnus Lindqvist som nu lämnar över stafettpinnen att fortsätta utveckla restaurangen i det alpininspirerade hotellet mitt på Skalets Torg.

Ny Restauratör är Peter Dahlbäck som har en lång historia i destination Vemdalen där han bland annat varit köksmästare på Storhogna Högfjällshotell och sedan några år tillbaka också driver cateringfirman Vemdalen Catering.
– Det känns väldigt spännande och inspirerande att få möjlighet att driva Hovde Sportbar och Kök, berättar Peter. – Med menyn vill jag erbjuda riktigt god och vällagad som passar alla, och det gäller inte minst den som är på jakt efter ett vegetariskt alternativ.
På menyn hittar man bland annat ölgravad ren, och varmrökt regnbåge från Börtnan. Men en sportbar är inte komplett om det inte också finns en bättre burgare, här finns fyra hamburgaralternativ varav en är vegetarisk samt en mindre för barnen.

Satsar året runt

Destination Vemdalen har majoriteten av sina gäster under vintermånaderna men intresset för sommaren och hösten växer från år till år. Hovde Sportbar & Kök är en av de som ser möjligheter med att hålla öppet nästan året runt.
Vi öppnade igår och håller öppet varje dag fram till påsk så det blir en lång säsong säger Peter med ett skratt. Nu under sommaren har vi öppet 17-21 varje dag och mitt emot oss på torget håller Linger café öppet för lunch och fika nu i sommar.

Heja fram tjejerna

Imorgon lördag spelar landslaget nästa match i VM mot Tyskland och Peter välkomnar alla fotbollsfantaster till fotbollskväll med schysta priser och god stämning.
Vi hoppas att det är många som vill komma och heja fram tjejerna tillsammans med oss på Skalet, avslutar Peter.

Läs mer om Hovde Sportbar & Kök här

Smidiga rundor

På Hede-Vemdalens GK hittar du en vackert belägen parkbana medan Klövsjö-Vemdalens GK är en mer renodlad fjällbana med större utmaningar. Båda banorna bjuder på tidseffektiva rundor.

Om golf i närheten av de större städerna kräver en viss planering och är tidskrävande kan man säga att golf i Vemdalen är precis tvärtom. Här kan du impulsgolfa, och när du gör det behöver du förmodligen inte ödsla tid på att vänta – det är bara att svinga på, hål efter hål. Golfbanorna här ligger alltid högt rankade bland landets fjällbanor. Hede-Vemdalens GK är en välskött parkbana alldeles intill vackra Ljusnan med utsikt över majestätiska Sonfjället. Nybörjaren kan glädja sig åt tre forward tees. Det innebär att du kan välja svårighetsgrad så alla hål lämpar sig för både rutinerade och mindre erfarna. Här kan också nybörjare utan grönt kort spela om de går rundan i sällskap med en som redan har det. Banan är känd för att vara en av Norrlands absolut tidigast spelbara.

Hede Vemdalens GK skulle man kunna jämföra med vilken bra parkbana i Sverige som helst, med en unik utsikt över Sonfjället. Den är vacker, området är lugnt och banan är naturskön och inte kuperad och krävande som man skulle kunna tro med tanke på att den ligger i fjällen. Banan passar de flesta helt enkelt. Och det är här man träffar alla locals som spelar, säger Marcus Wahlgren, uppflyttad golfspelare och stockholmare och som nu bor i Vemdalen by.  Marcus har mer än 35 golfsäsonger i bagaget och spelar även i Klövsjö.

Klövsjö Vemdalens GK är mer en riktig fjällbana. Den bjuder på betydligt tuffare spel och är rejält kuperad. Det är liksom en ”antingen eller-bana”. Antingen är det bana eller så är det skog. Slår man snett, då är det många bollar som försvinner. Klövsjö är definitivt mer av en utmaning för de flesta men den är definitivt värd att spela, den är inget att vara rädd för. Och den är absolut den vackraste banan här uppe. Du spelar i fjällmiljö. Men det bästa kanske inte ens är banlayout, vattenhinder, fair ways eller greener när man pratar om golf i Vemdalen. Det allra bästa kanske är enkelheten. Att en golfrunda är så enkel att genomföra. Att den blir av.

– Visst, jag hade koll på att det fanns några banor här uppe men jag hade aldrig spelat på dem innan vi flyttade upp. Förra året fick jag ihop 30 rundor ungefär. Det fick jag aldrig ihop när jag bodde i Stockholm, säger Marcus och sätter därmed fingret på varför du ska passa på att spela några rundor här.

Fler golftips här: Allt om golf i Vemdalen

Sveriges äldsta nationalpark

Det ligger där som Härjedalens något lågmälda svar på Kebnekajse. Ett berg i ensamt majestät, ett berg som lockar långväga.

Sonfjället har alltid, i ett mänskligt historiskt perspektiv, funnits i blickfånget. Redan 1909 bildades här Sonfjällets nationalpark, vilket innebär att parken blev först ut i Europa, tillsammans med åtta andra svenska nationalparker. I år tas flera grepp för att tillgängliggöra för allmänheten att njuta mer av det vidunderligt vackra fjället och dess omgivningar.

Om Sonfjället

Sonfjällets nationalpark är 10 400 hektar. Parken invigdes 1909. Namnet anses komma från isländskans ord ”sunna”, som betyder sol. Toppen når upp till 1278 meter över havet. Nationalparken skapades ursprungligen för att bevara hedmarker som ännu inte blivit rena betesmarker. Då var björnen nästan utrotad i området men idag finns flera nallar här tillsammans med lodjur, älg och fjällämmel.

Vemdalens vandringshelg 2022

Fantastiska landskap, god mat och härligt sällskap väntar under vandringshelgen. Varje dag bjuder på olika vandringar, där bland annat Sonfjällets nationalpark är en av de stora utflyktsmålen. Vandringarna leds av erfarna guider från trakten som lär dig mer om områdets djur och natur. Det finns flera olika boendealternativ att välja på – hotell eller i lägenhet. Läs mer här.

Konferens på Villa Björnrike & Villa Design

På Villa Björnrike & Villa Design hjälper de till att få konferensen som ni vill ha den med personlig service. På så sätt får ni exakt den service ni vill ha utan att något faller mellan stolarna. Möjligheterna till tillval är många och våra vistelseplanerare har omfattande lokal kunskap om vad som passar under olika årstider.

 

Möten i toppklass

  • Standardmöblering med 16 sittplatser
  • Plats för upp till 50 personer i biosittning
  • Projektor och filmduk
  • Videokonferensutrustning
  • Ljudanläggning
  • 16 arbetsplatser, 2 ytterligare konferensrum som rymmer 8 resp 10 pers.

Vi ordnar med aktiviteter & teambildning tillsammans med våra samarbetspartner: Äventyr & Konferens och Vemdalen Experience (pris enligt offert).

 

Läs mer om konferenser på Villa Björnrike & Villa Design på den gemensamma hemsidan www.bokavilla.se eller kontakta direkt på mail info@bokavilla.se.

Hästar lockade till Vemdalen

Fjällen, hästarna och kolbullar lagade över öppen eld gjorde att Tina Nordström fastnade så mycket för Vemdalen att hon nu tillbringar nästan all ledig tid med familjen här. Jag önskar att alla fick uppleva det här, menar Sveriges kanske populäraste tv-kock.

Programledaren och kokboksförfattaren Tina Nordström spenderade flera säsonger i österrikiska Hinterglem i sin ungdom. Målet var att åka så mycket skidor som möjligt. På kvällarna jobbade hon som kock. Men det var märkligt nog inte skidåkningen som introducerade henne för Vemdalen, där hon nu har en stuga som hon och familjen besöker så snart det är jul, sportlov, påsklov eller sommarlov.

Hur hittade du till Vemdalen?

– I början av 2000-talet visade SVT:s packat och klart ett inslag om fjällridning i Vemdalen. Några kompisar såg det och tog med oss upp året efter. Jag hade ju inte ridit något tidigare men jag blev biten direkt. Det var faktiskt så vi upptäckte Vemdalen. Och nu har vi en stuga här och två barn som skriker av glädje varje semester som vi kommer upp. Allt tack vare Johan Persson som driver ridverksamheten på Trumvallen, berättar Tina med ett smittande skratt.

– Jag hade precis börjat med tv då och jag var himla ovan med situationen att bli igenkänd. Det var mycket sus och brus, så att säga, och det var en befrielse att komma upp till stillheten, lugnet och den coola ranchkänslan på Trumvallen. Det är inte så tät mobiltelefontäckning och det är fortfarande verkligen en lisa för själen.

En ständig längtan till Vemdalen

Tina med familj är uppe i Vemdalen så ofta de kommer åt. Det har till och med skvätt över på barnens kompisar. Sonen Albin har fått med hela sin klass på att åka upp till Härjedalen. Skidåkningen har varit ett stort intresse för hela familjen men när Tina kraschade i Björnrike för drygt två år sedan och pajade ett knä så illa att hon inte längre kan åka skidor. Idag går hon däremot gärna på tur med snöskor. Och ridningen är givetvis viktig.

– Jag var lite skruttig ett tag. Dels knät men även ett diskbråck. Men där är ridningen faktiskt en fantastisk bra övning för ländryggen. Det där ”juckandet” är riktigt nyttigt. Även för resten av kroppen är det bra att rida. Man får inte bara sitta som en påse nötter, det gillar inte ens hästen. Det är bara på med chapsen och leva sig in rollen, det hjälper självförtroendet och då känns det som man klarar allt. Man får lite träningsvärk och så får man snygg mage också.

Varför tror du att du fastnade för just ridning i Vemdalen?

– Kanske var det sensationen att prova något nytt, att styra något så kraftfullt som en muskulös häst. Själva hästen är en väldigt cool varelse, speciellt de här hästarna. Sen är det självklart naturupplevelsen när man kommer hit också. Man tar hästarna och bara sticker rätt ut på fjället. Plötsligt står man mitt uppe i ingenstans. Man tar fram gjutjärnspannan, steker kolbullar och gör kokkaffe över öppen eld. Jag önskar att alla fick uppleva det.

Läs mer om fjällridning i Vemdalen här!

Fostrande men löpvänligt

Det kräver sin man, eller kvinna. Men om du bara ger det en chans kommer du att upptäcka att fjällöpning visserligen är krävande men att belöningen är i paritet med insatsen. Vi frågade Petter Bromée, en av Vemdalens mest rutinerade fjällöpare om tips.

Petter, du som är bekant med fjällen kan väl beskriva löpningen i Vemdalen.

– Våra fjäll har ett väldigt varierat underlag och topografi. Snabba utförslöpor och underhållande teknisk löpning. Eftersom vi är i fjällen så blir det ju också en hel del höjdskillnader. Under en runda ändras det snabbt från lummig fjällbjörkskog vid Jo-Ols-Karinvallen till vidunderlig utsikt från toppen av Oxsjövålen. Att springa i fjällen innebär att man får den där känslan av att springa i ett vykort.

Vad är unikt med löpningen i Vemdalen?

– En sak är att du kan starta löprundan direkt utanför dörren och sen är du ute på fjället, utan transportsträckor. Ta hotellet på Storhogna till exempel: där startar du på 755 meter över havet.

Vad är den stora skillnaden mellan löpning i allmänhet och fjällöpning?

– Jag tycker att jag har mer fokus på att njuta av tiden som man är ute istället för att stirra sig blind på kilometertider. Känslan som du får av att springa i fjällen med utsikt över vida vidder ger en ny dimension till löpningen.


Petters Tre starkaste turtips

1. OXSJÖRUNDAN. 15km

Start vid Gradins väg, Näsvallen. Spring leden mot Gammelvallen där du passerar vackra Oxsjön. Ta stigen upp i Vålslagan och mot Jo-Ols-Karinvallen. Passera Jaktstugan innan du når Skalets torg. Magisk utsikt från toppen av Oxsjövålen 1023 m.ö.h.

2. BJÖRNRIKESTUGAN RUNT. 10km

Starta vid Hovde hotell, ta förbindelsespåret mot Björnrike, ta av mot Björnrikestugan. Efter toppen passerar du Varggranstjärn. Sikta på vandringsleden tillbaka till Skalets torg. Stanna gärna upp vid Björnrikestugan och beundra den vackra utsikten mot Sonfjället.

3. STORHOGNATUREN. 20km

Starta vid hotellet på Storhogna, ta Karl XI:s led till Vemdalsskalet, sikta sen mot Jaktstugan, sväng av mot Fallmoran – bara avslutningen mot Storhogna kvar. Pausa och njut av ett dopp i lagunen vid Fallmorafallen.

 

Alla tre rundorna tangerar banorna som ingår i Vemdalen Fjällmaraton.

Tips;  I appen STRAVA finns fler markerade löpturer i Vemdalen att prova på i sommar.

4x våffelfrossa i Vemdalen

En frasig våffla brukar uppskattas i alla lägen. Men allra bäst smakar den en vinterdag på fjället. Vi har listat några populära serveringar med ljuvligt frasiga våfflor, som bäst avnjuts toppade med skogens guld.

Jaktstugan

Troligen den första som dyker upp i tanken hos de med lokalkännedom som får frågan om närmsta våffelservering. Hos Jaktstugan i närheten av Vemdalsskalet, äter du våfflor gjorda på originalreceptet från 12 februari 1966. Hit tar du dig enklast från Vemdalsskalets spårcentral med skidor, till fots eller åker med vesslan. Ca 3,5 km preparerad led hela vägen fram. Både laktosfria och glutenfria våfflor finns.

Trosavik Slöjd & Café

En dryg mil västerut från Vemdalen by finns det vackert belägna Trosavik Slöjd & Café vid Sonfjällets fot i Hedeviken. Här finns förutom deras goda våfflor även en hantverksbutik.

Samevistet

Den ca 3 km korta leden till Samevistet från Storhogna bjuder på högfjällsvy efter bara ett par hundra meter. I den lilla våffelserveringen och på uteserveringen njuter du av både panoramavyer och frasvåfflor.

Fjällorren

Vid foten av Särvfjället och precis vid trädgränsen ligger restaurang Fjällorren. Hit kan du ta dig med både bil och skoter, leden går ända till restaurangen och är ett populärt utflyktsmål för tusentals skoteråkare varje år. I restaurangen serveras det god härlagad mat från en meny som bjuder på bland annat renskav och viltfärsbiffar. Är du fikasugen serverar det även fika eller frasiga våfflor med grädde och hjortronsylt. Här är även din fyrbenta vän välkommen in i värmen.

Afterskier i destination Vemdalen

Afterski är ett bra häng för att summera dagens åk både på längden och tvären.

Det myllrar av härliga afterskier under vintersäsongen på hotell och restauranger i området. Här har vi allt ifrån lugna framför brasan med trubadurer till röjiga med fullt drag. Välj den afterski som passar dig bäst!

Vemdalsskalet

Vemdalsskalets Högfjällshotell

Här finner ni afterski med tryck, glada dansanta människor och livemusik i form av band, trubadurer och enskilda artister. Variationen är oändlig! Framåt natten finns det även nattklubb och pianobar.

Restaurang Toppen

Restaurangen ligger 940 meter över havet, högst upp på Skalfjällets topp på Vemdalsskalet och med milsvid utsikt över fjällvärlden. Njut av magisk utsikt och härlig atmosfär på Toppen när det vankas afterski!

Pläjset

Längst ner i Skalspasset, bredvid liften Pass Express, hittar ni Restaurang Pläjset som bjuder in till härlig afterski under vintersäsongen. Njut av deras vällagade mat och fika eller bara häng i baren med något gott att dricka.

Björnrike

Bräjks Matbar

Gött after ski-häng ALLA dagar hela säsongen. Superbt ski-in ski-out läge då restaurangen är placerad mitt i pisten. Här är det trallvänligt och i princip garanti på ett klassiskt ”after ski tåg”. När solen skiner hänger besökarna på den stora härliga altanen med en stor kall i handen och njuter av utsikten över sonfjället

Bageriet Björnrike

Café, restaurang, pizza och afterski mitt i Björnrike skidområde. Här kan du hitta allt från nybakat fika med gott kaffe på förmiddagen samt vällagad skidåkarlunch såsom gulasch, viltskavsgryta, smashburgare med deras egna hamburgerbröd, och goda pizzor.

 

Klövsjö/Storhogna

Klövsjöfjäll

Med ski-in och ski-out läge ligger Hotell Klövsjöfjäll vid fjällets fot. Restaurangen i Klövsjöfjäll erbjuder minnesvärda måltider och den Italieninspirerade menyn tillagas med råvaror från lokala producenter. Under hela vintersäsongen har de afterskier med liveband kontinuerligt. Under påsken är afterskierna svårslagna när solen tittar fram ute på den stora solverandan.

Storhogna M

Välkommen till Storhogna M Bageri & Bistro – ett mysigt krypin i Storhogna. Här kan du njuta av nybakade bullar och bakverk, lättare goda luncher och afterski.