Höstfiske efter harr | Vemdalen.se
Information Covid-19

Höstfiske efter harr i Destination Vemdalen

När hösten har krokat ett ordentligt tag om fjället så har troligen de flesta fjällfiskare lagt prylarna på hyllan för säsongen. Det är synd, tycker Gunnar Ekberg. För faktum är att harrfisket under september/oktober kan vara en riktig höjdare, menar Vemdalens alldeles egna fiskvirtuos. 

Gunnar, som även har fisket som yrke kan man säga. Han driver sedan många år Ekbergs fiske med butiker i Vemdalen och på Vemdalsskalet. Fiskar gör han så fort han har några lediga timmar från jobbet. Och fisket på hösten håller han varmt om hjärtat. Oftast är det ganska behaglig utetemperatur, myggen har försvunnit och skogen exploderar i vackra färger.

Begränsat fiske på hösten

Fisket är som många redan känner till, begränsat under tiden 1 september till 31 oktober. Det är framförallt då som öringen har sin lekperiod. Det innebär att fiske efter öring är förbjudet i strömmande vatten samt i sjöar och sel, inom ett avstånd av 200 meter från deras till- respektive utlopp under den perioden. I mindre tjärnar med in-/utlopp som inte räknas till put & take innebär det fiskeförbud. Till dessa räknas säterdammarna samt strömmande vatten som exempelvis Norrveman och Sörveman.

Fisket i de flesta put & take-vatten är alltså undantaget begränsningarna och här är fiske efter öring tillåtet under hela perioden. Men se alltid över reglerna för fisket i respektive fiskevårdsområde innan du sätter igång.

Harrfiske

Men åter till Gunnar Ekberg, som alltså gärna fiskar efter harr på sina lediga höstdagar. För det är framförallt på dagtid fisket är bäst den här tiden på året. Det får gärna vara sol och inte för blåsigt, då nappar harren som bäst. Han menar att fiske med torrflugor är det som funkar bäst på hösten. Själv tar han gärna en tur till Ljungan som är en av hans absoluta favoritplatser för höstfiske. I området kring Börtnan finns flera lättåtkomliga ställen. Den stora fördelen den här tiden på året är att harren gärna klumpar ihop sig i större stim. Så lyckas du hitta rätt område så kan du dra några fina harrar på ett och samma ställe. Ofta är de dessutom i ungefär samma storlek. Så drar du en större fisk kan du ha ett riktigt guldläge att få ett par fina firrar till på samma plats.

Förutom favoriten Ljungan finns ett flertal andra vatten som är väl värda att prova! Långå, Vemdalen/Vemhån och Hede är några områden med harrfiske att kika närmare på.

Få tips om Ekbergs topp 10 harrvatten här!

Och här hittar du mer information om fisket i Destination Vemdalen

 

 

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Älska hösten

Det finns många skäl att älska hösten, framförallt här till fjälls. Färgsprakande fjällvandring, bär och svampplockning i skogens skafferi, spaning …

Ta med destination Vemdalen hem

Varför kliva ur Vemdalenbubblan när du åker här ifrån? Det tycker vi verkar onödigt. Då är det tur att det …

Laga och äta ute

Mat smakar bäst på fjället. Men är det inte bökigt att kånka runt på massa mat, skrymmande stormkök och tillbehör på …

Instamoments - ögonblicken du inte får missa

I Vemdalen kan du få upplevelser för alla sinnen. Få smaklökarna att dansa, adrenalinet pumpa eller tappa andan av naturens …

Äventyrstips


Kalender

« Oktober » loading...
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
31