Hösten i fjällen kan vara så mycket – helt beroende på vad du själv vill ha ut av din upplevelse och finns det något vackrare än ett fjäll i höstskrud? Vi tror inte det! Här kommer redaktionens bästa tips inför ditt höstlov i destination Vemdalen.
GE DIG UT PÅ ÄVENTYR I DEN STORSLAGNA FJÄLLVÄRLDEN!
Lämna vardagens stress bakom dig och upptäck naturens skönhet på nära håll. Spana ut över vidsträckta myrar, tät skog och majestätiska fjälltoppar. En promenad i det fria är ett perfekt sätt att få ny energi och skapa minnen för livet. Och du, visst är det bra att ha med sin telefon men låt den ligga i fickan, förutom när du fotar, så att du får bästa möjliga avkoppling. Besök gärna vår turistinformation på Skalets Torg och köp med dig en uppdaterad vandringskarta för att hitta de vandringsleder som passar dig och ditt sällskap bäst! Efter vandringen kan ett besök på något av de spa som finns på Storhogna Högfjällshotell & Spa samt Hotell Klövsjöfjäll vara en riktigt lyxig avslutning.
GOFIKA OCH FANTASTISK MATKULTUR
Du vet väl att Destination Vemdalen har ett antal riktigt fina caféer med bl a stenugnsbakat surdegsbröd och riktigt gofika? Perfekt för fikakorgen och utflykten eller som ett besök en regnig dag. Våra restauranger över hela destinationen är också väl värda ett besök! Här kan du njuta av god härlagad mat tillagad med höstens bästa råvaror. Vad sägs till exempel om en fusion mellan traditionella jämtländska och mexikanska smaker eller en härlig, frasig stenugnsbakad pizza? Här finns något för alla!
BESÖK LODGE & LYA
För dig som har en stuga är Lodge & Lya ett måstebesök. Här hittar du allt du behöver för att göra din stuga till en ännu mer trivsam oas. Upptäck det senaste inom stugdesign, möblera om och rusta upp. Lodge & Lya är avslutet på höstlovet. Hela höstlovsprogrammet hittar du här.
LAGA MAT TILLSAMMANS
Att laga mat tillsammans ute i naturen är ett roligt sätt att skapa minnen för livet. Låt barnen vara med och välja ingredienser och hjälpa till vid matlagningen. En enkel meny som passar alla kan vara korv med bröd, pinnbröd eller en god soppa. Glöm inte att packa med marshmallows för att grilla över öppen eld. Pinnbröden blir dessutom magiskt goda om du tar med färdigblandat kanelsocker som du, efter att du har rullat pinnbröden i smält smör, doppar pinnbröden i. Att laga mat utomhus är mer än bara att äta sig mätt. Det är en upplevelse som sätter sina spår. Kanske är det doften av naturen, ljudet av sprakande eld eller känslan av gemenskap som gör det så speciellt. Oavsett vad det är så är det något magiskt med att tillaga och äta sin mat i det fria. Du hittar ingredienserna du behöver i våra olika matbutiker i destinationen. När kvällen kommer kan du krypa upp i din stuga och njuta av värmen från brasan som knastrar lugnt. Kanske vill du spela spel med familjen, läsa en bok eller bara njuta av tystnaden.
Susanne Vestman är 65 år och har alltid älskat skidåkning. Så mycket till och med, att hon väljer att säsongsjobba i turistinformationen på Vemdalsskalet. Då kan hon åka skidor så fort hon är ledig, vilket hon gör – ofta och mycket. Åldern ser Susanne inte alls som ett hinder.
“Det är ju så roligt” säger Susanne och skiner upp i ett smittande leende. “För att inte tala om träningen du får. Du fortsätter att stärka dina muskler och leder, din rörlighet och balans genom all typ av skidåkning. Och sen är det ju en utmaning för alla sinnen. Du måste vara alert och bedöma backens lutning, snön, farten, ha kontroll på kroppen och naturligtvis även alla omkring dig. Dagsljuset och den friska luften du får är ytterligare en stor bonus. Det gör så mycket gott för kropp och själ!” avslutar Susanne eftertänksamt. ”Däremot, tillägger hon, ”Om man vill känna sig stark, förberedd och minimera riskerna för skador är det naturligtvis bra om man kan förbereda sig genom bra motion & träning innan man åker i väg på sin fjällsemester.
“Ja, jag trivs verkligen i Vemdalen och tycker att hela destinationen har så mycket att erbjuda – för alla generationer. Man kan åka tillsammans även om man är på olika nivå, för en lift kan ta en upp till olika svårighetsgrader, där alla sedan väljer sin egen nedfart och väl nere igen åker man upp tillsammans och kan ha härliga samtal i liften.” Generellt tycker Susanne att det finns ett imponerande utbud av fina pister och hon framhåller framför allt att de är proffsigt pistade. “Det är jämt och fint överallt och man överraskas inte av hårda kanter, knölar och annat som kan orsaka fall och olyckor. Den fina kvaliteten på pistningen gör att backarna håller sig fina långt fram på dagen, även om det är mycket folk i backarna. Och är det mycket folk på Vemdalsskalet kan man alltid svänga över till Klövsjö/Storhogna”.
Susanne funderar men säger sedan “Tänk på att det är mycket roligare och säkrare att åka med skidor som är välslipade och som har rätt inställning på bindningarna i förhållande till ens vikt. Jag brukar ta hjälp av personalen inne på någon av sportaffärerna på ex Skalet för både slipning och inställning.” Susanne lutar sig tillbaka och fortsätter: “En bra och säker hjälm är att naturligtvis ett måste och bra skick på dina skidglasögon gör också skidåkningen roligare. Man får vara helt enkelt vara lite extra noga med säkerheten när man har några år på nacken”, säger Susanne.
“Absolut” säger Susanne med eftertryck. Skistar har ju dessutom skidskola anpassad för seniorer, så det tycker jag verkligen.”
“Veckorna mellan sport och påsklov är verkligen att rekommendera likaså veckorna efter påsk då det är lite lugnare med folk här. Och Skistar har ju seniorpriser på liftkorten vilket gör att det blir lite billigare och det är ju aldrig fel!”
Hösten är magisk här i destination Vemdalen. Färgerna exploderar, luften är frisk och klar, och naturen bjuder på en mängd olika aktiviteter för alla smaker. Att lägga sitt företags kickoff i Vemdalen under hösten innebär inte bara en chans att njuta av den vackra naturen, utan också en möjlighet att stärka teamet och skapa minnen som varar länge.
Vemdalen omges av en magnifik natur som bjuder på oändliga möjligheter till utomhusaktiviteter. Vandra i fjällvärlden, paddla kanot, cykla på skogsvägarna eller testa fiskelyckan. Destination Vemdalens många aktivitetsarrangörer kan också hjälpa dig att skapa det perfekta teambuildingpaketet.
Här finns moderna konferensanläggningar med teknik i toppklass och allt du behöver för en lyckad konferens eller workshop. Det finns även boendealternativ för alla smaker och budgetar. Välj mellan mysiga stugor, moderna lägenheter eller bekväma hotell med pool, gym- och spamöjligheter. Du finner också ett flertal restauranger av hög kvalitet med både traditionella jämtländska smaker, menyer med internationella influenser och White Guide-klassificering.
Storhogna Högfjällshotell & Spa
Vemdalsskalets Högfjällshotell
Boka Villa
Hotell Klövsjöfjäll
SkiStar
Ago i Vemdalen
– Idag ser vi många lunch till lunch-konferenser, säger Anders Backskog, Klövsjöfjäll och fortsätter, – Det är vi naturligtvis glada för men vi känner att vi har så mycket mer att erbjuda. Just med de vackra omgivningarna, så våga förläng vistelsen och nyttja dem!
Faktiskt finns det ju rentav en bevisad effekt på både humör och kreativitet när man vistas i naturen, vilket gör det till en perfekt miljö för teambuilding, walk and talks och brainstorming.
Hitta tips och inspiration om konferens och företagsresor till Vemdalen här!
Vemdalen är det perfekta valet för en avkopplande och njutbar fjällsemester för dig som inte bara vill sitta still. Upptäck de lättillgängliga vandringslederna, njut av bekväma boenden och avrunda dagarna med en skön after hike på närmaste uteservering, lyxiga spa-upplevelser och god mat. Det är enkelt att resa hit med bil, buss och tåg, vilket är en stor fördel.
Vemdalen är en idyllisk fjälldestination även under sommaren, perfekt för seniorer som vill njuta av naturens skönhet utan att kompromissa med bekvämligheten. Här finns lättillgängliga vandringsleder, bekvämt boende och avkopplande spa-upplevelser.
Vemdalen erbjuder många lättillgängliga leder, perfekta för dagsturer. Ett par av favoriterna inkluderar:
Välj bland mysiga stugor, fräscha lägenheter och sköna hotell med spa-faciliteter för lyxigare avkoppling efter en dag på fjället.
Tips på bra spa-hotell:
Storhogna Högfjällshotell & Spa
Hotell Klövsjöfjäll
Stugor, hotell och lägenheter:
SkiStar
Boka Vemdalen
Ago i Vemdalen
Boka Villa
Vemdalsskalets högfjällshotell
God Mat och After Hike
Efter en dag längs vandringslederna eller på cykeln njuter du av Vemdalens restauranger och uteserveringar. Flera hotell och restauranger erbjuder ett varierat utbud av mat och dryck under sommaren.
1. Planera din vandring: Ta reda på så mycket du kan om leden du vill vandra – hur lång är den, hur ser terrängen ut, går den förbi några matställen eller raststugor.
2. Ha rätt utrustning: Vilken utrustning du behöver beror på vilken typ av vandring du har planerat att göra, men ett par ordentliga vandringskängor, vind- och vattentäta kläder, samt en ryggsäck med vatten och något ätbart är aldrig fel.
3. Kläder efter oväntat väder: Vädret kan skifta snabbt när man vandrar i fjällen, så det är alltid en bra idé att packa med vind- och vattentäta kläder även fast solen skiner när du ska påbörja din vandring.
4. Anpassa farten: Ta det lugnt och anpassa din hastighet efter terrängen och din fysiska kapacitet. Ta regelbundna pauser för att vila och glöm inte att njuta av utsikten längs vandringsleden.
5. Respektera naturen: Visa hänsyn till miljön och djurlivet genom att lämna minimala spår efter dig. Följ allemansrätten och undvik att skada naturen.
Läs mer om sommarens utbud i destination Vemdalen här
Cykling erbjuder inte bara fysisk aktivitet utan också en möjlighet att upptäcka mer av omgivningen, att njuta av naturen och känna friheten som kommer med att röra sig på två hjul för egen maskin. Vemdalen har cykling som passar de flesta.
VEMDALSSKALET
Fram till sommaren 2023 dominerades cyklingen i Vemdalen främst av gravel biking och landsvägscykling. Men förra sommaren introducerade SkiStar en efterlängtad nyhet – liftburen cykling på Vemdalsskalet. I SkiStars cykelarena kan du välja mellan två familjevänliga flowleder från toppen av Skalet express samt en pumptrack och en teknikbana vid barnområdet, som ligger ett stenkast från Skalets torg. Cykelarenan går att uppleva både med lift och för egen maskin. Med ett BikePass eller TrailPass kan du utforska områdets leder med olika svårighetsgrader (grön/blå) som erbjuder hopp, droppar och välbalanserade kurvor. Läs mer om SkiStars cykelarena här!
STORHOGNA
På cykelarenan vid Storhogna M är cyklingen gratis och här finns en pumptrack samt två shorttracks. Banorna består av grusade stigar som slingrar sig upp och ner längs skidbackarna där du cyklar genom banornas olika karaktär och svängar.
VEMDALEN BY
Cykelbanan vid Lövås i Vemdalen är byggd av Vemdalens IF och sträcker sig över cirka 1 km. Banan innehåller olika teknikövningar som passar alla åldrar, vilket gör banan till en rolig cykelupplevelse för hela familjen.
På fjället och vandringslederna låter vi vandringsskorna visa vägen, men i dalgångarna finner du ett 10-tal fina cykelturer som ger vind i håret. Med hjälp av vår cykelkarta tar du dig förbi åar, genom storskogar till glittrande sjöar och tjärnar. Andra går genom byar och fjälljordbruk. Stanna till vid åkanter och spana efter bäver eller välj stigar som leder genom våra djurrika områden.
Söker du efter mer krävande MTB-cykling finns det ett par roliga, men delvis utmanande leder att upptäcka i Åsarna. Turerna är 30 respektive 45 kilometer genom fina stigar, mindre grusvägar med en del tekniska och trixiga passager.
I Rätansböle, drygt 3 mil från Vemdalen hittar du tre fina cykelleder med 6, 7 och 18 kilometers sträckning. Lederna går genom byvägar, gamla stigar och kärrvägar. En av banorna, Röjåbanan bjuder dessutom på ett eget utflyktsmål med en fin grillplats, en linbana och ett skogsgym att stanna till vid.
Alla Vemdalens cykelleder hittar du här!
Boka guidade cykelturer och kurser i MTB hos Äventyrsguiderna!
Hela sommaren håller vi dörrarna öppna till Vemdalens turistinformation på Skalets torg. Här finns vi på plats 10-17 varje dag för dig som behöver vägbeskrivning till närmsta restaurang, söker kartor för vandring och cykling eller vill ha ett personligt tips om dagens fjälläventyr.
En av dem du möter i turistinformationen i sommar är Susanne som med trygga händer guidar dig till rätt äventyr för just dig och din familj. Är Susanne i butiken ska du inte bli förvånad om hon börjar ställa många frågor. Hon har nämligen alltid för avsikt att anpassa sina tips utifrån din fjällvana. – Jag är ju inte frågvis av ren nyfikenhet. Det handlar mer om lära känna gästen för att lättare veta om jag ska tipsa om utmanande toppturer, den mest långgrunda badplatsen eller vägen till närmsta glassdisk. Den välfyllda butiksdelen i turistinformationen har bland mycket annat olika friluftsprylar, kåsor, termosar, vattenflaskor och välbehövligt snacks till fjällturen.
I destination Vemdalen är du som gäst tillsammans med vår orörda natur, det viktigaste vi har. Därför brukar turistinformatörerna lyfta några punkter som hjälper dig att bli en hållbar gäst, menar Susanne. – Att vifta med pekpinnar är inte vår gren, vi tipsar hellre om vad du bör tänka på inför fjällturen. Som att ha för vana att plocka upp det skräp du hittar på fjället, att du kan hyra din vandringsutrustning eller att testa en dold vandringspärla i stället för den mest besökta leden. Läs mer om hur du blir en mer hållbar gäst
Öppettider
Vardagar 10-16 fram till 14 juni.
Sommarsäsongens öppettider, 10-17 alla dagar med start 17 juni.
Upptäck mer om sommaren i Vemdalen
Troligen inte om jag skulle jämföra med banor på sydligare breddgrader. Men varför skulle jag göra det? Fjällgolf är något helt unikt! Den friska fjälluften, det klara vattnet och de böljande fjälltopparna gör destination Vemdalens golfbanor till en ren fröjd att spela på. Därtill får du också en stressfri miljö och en skön stämning på banorna.
TEXT MAGNUS LARSSON, PROJEKTLEDARE SPÅR & LEDER, DESTINATION VEMDALEN
En av mina passioner, förutom att vistas i skog och mark, är att jaga en liten vit boll längs några gröna fält i parkliknande miljöer (i folkmun kallat golf!). Som spelare är jag tämligen medioker och vad är det då som lockar att ge sig ut en tidig morgon eller sen eftermiddag för att än en gång utmana ödet?
Troligtvis är det kombinationen av fina miljöer, gemenskap, motion, koncentration, spänning och jakten på det perfekta slaget eller den perfekta rundan. Bland annat… svårt att precisera riktigt… Prova själv, vet jag!
I destination Vemdalen finns två riktigt fina 18-hålsbanor som kompletterar varandra. Golfbanan i Klövsjö är relativt kuperad, teknisk och utmanande med en del smala passager där det gäller att anpassa spelet efter dagsformen. Tar man en risk kan man bli belönad, men också straffad. Banan ligger i skogsmiljö med ett fint klubbhus, en bra ranch och den trevliga restaurangen Fäbokrogen.
Golfbanan i Hede ligger i naturskön parkmiljö intill Ljusnan. Utsikten mot det mäktiga Sonfjället är magisk. Spelet då? Man lockas ofta till att ta fram drivern samtidigt som banan erbjuder utmaningar och svårigheter. Intill banan finns en ranch och ett övningsområde perfekt för att slipa på tekniken. Efter 9 eller 18 hål erbjuds enklare förtäring för att fylla på depåerna efter rundan. Det är en öppen parkbana med omkringliggande fjäll och berg. Det gör att säsongens första greenfee ofta kan betalas i mitten av maj och är därmed en av Norrlandsbanorna med tidigast säsongstart.
Det är oftast mindre tryck på golfbanorna här och det är sällan ett bekymmer att få en starttid med kort varsel.
Lycka till med golfandet!
Vi är många som älskar fjällen och som har förmånen att nyttja denna fantastiska miljö för lek, rekreation, motion, adrenalinkickar och mängder familjeaktiviteter. Men ju fler som nyttjar fjällets arena desto mer slits det på natur och leder. Nu gör Destination Vemdalen det möjligt för dig som vill att bidra till lokal utveckling.
I destination Vemdalen har vi idag ett destinationsbolag som arbetar med marknadsföring och destinationsutveckling. Vi har tyvärr svårt att hitta finansiering för allt det som faller mellan stolarna och som är svårt att ta betalt för. Exempel på detta är vandringsleder, raststugor, grillplatser, gratisaktiviteter, ledunderhåll både sommar som vinter och en del annat som vi som besökare tar för givet att det ska finnas. Kommunerna är till viss del behjälpliga men vi behöver ytterligare medel för att kunna fortsätta underhålla och utveckla destinationen på ett hållbart sätt.
Nästa all mark i fjällområdet kring Vemdalen, Klövsjö, Storhogna & Björnrike ägs av privata markägare. Markägare som upplåter sin mark för vandringsleder, turleder och längdspår så att vi alla ska kunna vistas och njuta av naturen. Därför är det extra viktigt att visa hänsyn mot både natur, människor och djur. Inte störa, inte förstöra, inte skräpa ner, det är även huvudregler i allemansrätten som du kan läsa mer om här.
I många andra länder tas det ut en ”bäddpeng” eller ”gästskatt” som man som gäst får betala för varje övernattning. Hur stor den är brukar variera, men mellan 10-30 kr per gäst och dygn är inte ovanligt. I Sverige har vi ingen liknande modell (än) men behovet finns här också. Därför inför vi i Destination Vemdalen nu som första destination en frivillig variant där du ges möjlighet att bidra!
Nu finns det möjlighet för dig som älskar destination Vemdalen att bidra till lokal utveckling genom att årligen köpa ett virtuellt ledkryss. Pengarna går oavkortat (exkl. avgifter för betalningar) till lokal utveckling, och genom att fylla i din mailadress får du årligen ett mail från oss där vi berättar vad pengarna har gått till. Du får även ett klistermärke som du kan hämta på turistinformationen på skalets torg. Visa bara upp ditt kvitto så får du klistermärket som passar perfekt på bilen eller varför inte takboxen.
Vi hoppas att du vill bidra och köpa ett eller flera ledkryss mot den årliga avgiften 250 kronor.
Är du bara här en gång och inte vet säkert om du kommer att återvända? Då kanske du vill bidra till lokal utveckling utan att signa upp dig på en årsprenumeration. För dig har vi tagit fram tre nivåer som du kan välja på för att bidra med en engångssumma. Beloppen motsvarar ungefär produktnamnens värde vilket vi hoppas ska bidra till förståelse för att saker och ting kostar.
I priserna är dessutom ingen arbetskostnad för att få ut materialet på fjället inräknad.
Du kan också swisha ditt bidrag till 123 064 35 77 eller skanna QR-koden här nedan.
Märk betalningen med det du vill sponsra.
Två vedsäckar 100 kr, ledkryss 250 kr eller ledkryss med stolp 500 kr.
Destination Vemdalen AB ägs av den lokala näringen och representerar cirka 130 företag och föreningar. Vi delar inte ut någon utdelning till våra ägare utan alla medel ska nyttjas till att förbättra vår verksamhet och destination. Vi förbehåller oss rätten av att själva prioritera vilka åtgärder vi ska genomföra med de medel vi får in, men vill samtidigt hälsa att ni gärna får komma med förslag till info@vemdalen.se
Ta med familjen eller kompisarna till Vemdalsskalet och testa på ett härligt äventyr bland trädtopparna.
Klätterparken består av fem olika banor med varierande svårighetsgrader. Banorna är utrustade med olika hinder som är placerade mellan trästolpar, lianer och broar. Parken sträcker sig upp till en höjd av 8 meter över marken. De olika banornas svårighetsgrad börjar med orange, som är den enklaste, följt av grön och blå.
För att klättra i orangea banan måste deltagaren vara minst 3 år gamla och minimum 80 cm långa. För gröna banor krävs en minimilängd på 110 cm, medan de blåa banorna kräver en minimilängd på 140 cm.
På Vemdalsskalet finns en orange bana, två gröna banor och två blå banor där du kan utmana dina vänner och familj.
Boka redan idag för att ge hela familjen en hisnande äventyrsupplevelse. Varje pass i klätterparken varar i 2 timmar.
Säkerhetsföreskrifter för klätterparken kan du läsa mer om här.
Vill du som grupp/företag boka klätterparken? Skicka ett mail till group@skistar.com
I klätterparken finns även två ziplineslingor, en grön och en blå.
Klätterparken ligger precis bredvid Skalet Express toppstation, så du tar dig enkelt dit med liften som ingår när du bokar din klättring.
Vid regn och åska är klätterparken stängd av säkerhetsskäl. Det går inte att förutsäga i förväg om aktiviteten kommer att vara öppen eller stängd dagen innan.
Tips! Aktivera pushnotiser i SkiStar-appen för att alltid få senaste information om väderförändringar samt öppning och stängning av våra aktiviteter direkt till din mobiltelefon.
Många är de som upplevt magiska dagar i bubblan av cowboylivets frihet och enkelhet hos Trumvallen Fjällridning. Just denna pärla till plats är unik i sitt slag och genom åren har den förärats med PR på bästa sändningstid i internationell tv, hos influencers, livsstilsmagasin och poddar. Men platsen är också ett hem, Ericas hem.
Sedan 1993 bedrivs guidade ridturer från Trumvallen, på samma fjäll som familjen brukat sedan slutet av 1800- talet. Ericas pappa, Johan Persson har alltjämt sedan dess byggt upp Trumvallen Fjällridning inspirerad av rancher från Klippiga bergen i Colorado. Till sin hjälp har han idag barnen Max och Erica som guidar gäster på hästryggen efter samma stigar som familjens kor vandrade för över 200 år sedan.
Men 28 år fyllda efter att ha spenderat pandemisommaren hemma på ranchen, så hade hon också hittat tillbaka till sig själv.
– Det är lätt att bli hemmablind när man är ung och vill ut och prova på nya saker, vilket jag också tycker är supernyttigt. Men under sommaren hemma så blev jag påmind om den här otroligt fina mentaliteten och samhörigheten vi har i byn, tryggheten som finns och sättet som vi ställer upp för varandra.
Som den gången hon som femåring lyckades sadla den stora kallblodiga hästen Bringbaus och med hjälp av en stege ta sig upp på ryggen. Att hon inte nådde ner till stigbyglarna var inget som bekymrade henne nämnvärt.
– Vi red ut på täkten och det slutade med att jag tog min första ofrivilliga galopptur när Bringbaus istället bestämde sig för att vända hem med full fart. Jag släppte tyglarna och tog ett fast grepp om sadelhornet för att orka hålla mig kvar. Pappa hörde oss komma dundrade in mot gården och kastade sig ut och fick stopp på hästen. Han såg lite lätt chockad ut över mitt upptåg, men inte så orolig. Man ska ju lära sig i tidig ålder, som pappa alltid har sagt!
Det har blivit många äventyr sedan dess och det råder inga tvivel om Erica har en van hand när det kommer till hästar. Bokar du en Rookieday, Mountain Bonanza eller en Ranch Week är det stor sannolikhet att Erica är den som tryggt guidar er genom ert livs äventyr. Turerna bjuder även på naturguidning med fokus på växter och djurliv.
– Det är något pappa har varit väldigt noga med, just att det ska vara och kännas på riktigt det vi gör här uppe. För mig själv är det svårt att se vår ranch som ett företag eller ett jobb. Det här är mitt liv och min vardag sedan barnsben. Så jag vet inte om jag jobbar jämt eller om jag jämt är ledig!
Utvecklingsplaner råder det inte heller någon brist på. Just nu finns idéer på att utöka den andra ranchen vid Näsvallen med bättre boende och en riktig saloon.
– Tanken är att utveckla våra vinterpaket och satsa mer på flerdagsturer även vintertid. Vi hoppas också på att kunna driva den här verksamheten vidare och leverera ett riktigt häftigt ranch och vildmarksäventyr även i framtiden med fokus på hållbar utveckling av våra fina fjäll. Så taggad på att se vad framtiden i Vemdalen har att erbjuda!
En vanlig sommardag möter hon upp sina gäster på morgonkvisten. Delar ut hästar, sadlar på, packar sadelväskor och ger en grundgenomgång innan de hoppar upp i sadeln och beger sig upp mot höjderna i lugn takt. När alla känner sig varma i kläderna blir det gärna några härliga galopper över kalfjället innan det är dags för lunch. Maten tillagas på riktigt cowboymanér – över öppen eld och med en magisk utsikt över fjällmassiv och orörd natur!
– Vi rundar alltid av lunchen med nygjort kokkaffe och lägger omkull oss mot närmsta stock eller sten för en stunds avkoppling innan vi lugnt rider hem mot ranchen igen.
På Trumvallen har de även kor som går lösa på fribete i dalgången. Det händer såklart att de står någonstans där de inte ska vara, då är det bara för Erica och Co att sadla upp igen och iväg för att samla in dem, även om klockan är 10 på kvällen.
– Så det är lika bra att räkna med långa dagar! Men att driva en flock på ett sextiotal kor i kvällssolen tillsammans med grymma kollegor är inget man mår direkt dåligt av!
Sveriges största resemagasin ”Allt om Resor” som ägs av Expressen har skrivit en artikel där man lyfte 10 anledningar att besöka fjällen på sommaren.
Då alla 10 finns att uppleva i Vemdalen kommer här vår version med lokala tips till varje punkt.
I Expressen: Att sitta vid en liten bäck och höra vattnet porla, ta ett svalkande dopp i en fjällsjö eller varför inte en avkopplande after-walk på en uteservering med fjällen som kuliss.
I Vemdalen: Bäckar hittar du på de flesta vandringar men en av många favoriter är den bäck som porlar från Samevistet ner mot Fallmoran. After-walk kan rekommenderas på Hovde Bar & Kök uteservering eller varför inte åka en sväng till Klövsjö Stenugnsbageri som serverar svalkande drycker och goda bullar?
I Expressen: Fjällvärlden bjuder både på utmanande vandringar för den erfarne men det finns lika mycket lättillgänglig vandring som passar hela familjen. Här kan du passera fina gamla fäbodar och brusande vattenfall. Perfekta utflyktsmål för en picknick!
I Vemdalen: I Vemdalen hittar du hela familjens vandringsfavoriter, allt från utmanande toppturer till enklare turer för de små. Här kan du läsa mer om fjällvandring i Vemdalen. Dessutom kan du hänga med på en guidad tur, vad sägs om vandring med temat ”I björnens spår” eller ”Hitta skogens konung”.
I Expressen: Det finns många trevliga restauranger i de svenska fjällen. Dessutom hittar du ofta lokalproducerade råvaror på menyn.
I Vemdalen: Spana in vilka destinationen restauranger här.
I Expressen: Sommarens motsvarighet till off pistskidåkning är utan tvekan trail running. Att springa på fjället är något helt annat än den vanliga joggingturen runt kvarteret. Håll tungan rätt i mun och glöm inte att ta med dig en lättare packning!
I Vemdalen: Det finns många fina löpturer i Vemdalen, läs mer här!
I Expressen: Golfbanor finns det gott om i både Åre, Vemdalen, Idre och Funäsdalen med flera. Varför inte åka på en golfturné?
I Vemdalen: En Golfturné låter inte som en dum idé! I så fall rekommenderar vi två stopp i Vemdalen. Ett på Klövsjö Vemdalen GK och en till 18-hålsrunda på Hede Vemdalen GK. Här läser du mer om golf i Vemdalen.
I Expressen: Flugfiske, gäddfiske, fjällröding och abborre. Norra Sverige har enligt många de bästa fiskevattnen i Sverige. Allt från put & take-vatten, rinnande vatten eller varför inte hyra en båt och ge er i väg på en utflykt på en sjö?
I Vemdalen: Här har vi fina vatten för många olika sorters fiske. Varför inte en tur med en hyrbåt på Klövsjön eller flugfiske på Veman? Köp gärna fiskeguiden i vår webbshop eller läs mer på vår fiskesida.
I Expressen: Allt fler får upp ögonen för att rida till fjälls. Många gårdar erbjuder flerdagarsturer där man får följa med och leva på fjällen och prova på ranchlivet, men även kortare dagsturer finns.
I Vemdalen: Ett besök på Trumvallen är ett måste för er som älskar att rida eller bara vill prova på. Läs mer om ridning här
I Expressen: Vare sig du vill cykla nedför branta backar, ta dig fram på smala skogsstigar eller böljande landsvägar finns det alternativ i fjällen. Att hyra cykel erbjuds i dag på så gott som samtliga destinationer. Vissa har också någon lift öppen.
I Vemdalen: En cykeltur i Vemdalen passar hela familjen. Cyklarna hyr ni hos Skistar Concept store på Vemdalsskalet, Vemdalen Ski shop, VEMA eller Hotell Klövsjöfjäll. Läs mer om cykling.
I Expressen: I fjällvärlden hittar vi många av Sveriges vackraste vattenfall. Ett vattenfall är ett bra mål för vandringen, cykelturen eller picknicken. Väl framme rekommenderas ett dopp!
I Vemdalen: Här har vi hela familjens favoriter Finn Fem Fall. Det är fem fina vandringsturer som alla passerar förbi vackra vattenfall. Finns det något bättre än ett svalkande dopp efter en härlig fjällvandring?
I Expressen: Sverige har 29 nationalparker från norr till söder. Vissa av dem ligger i vår vackra fjällvärld. I nationalparkerna hittar ni välbevarad natur och ofta fantastiska naturupplevelser. I Sonfjällets nationalpark kan man exempelvis gå på Björnsafari. Mer om nationalparkerna kan du läsa här.
I Vemdalen: Sonfjällets nationalpark ligger ca 30 minuter från Vemdalsskalet. Här hittar du fantastiska vandringsturer. Ett stopp i Hedeviken är en stark rekommendation om man är fikasugen eller vill se lokalt hantverk. Det finns hos Trosavik Slöjd & Café. Läs mer om Sonfjällets nationalpark här.
Stort tack till ”Allt om Resor” för den fina texten om fjällen! Här kan du läsa Allt om Resors originaltext.
Här är bara ett axplock av allt roligt som du hittar i Vemdalen i sommar. Här kan du läsa mer om alla roliga äventyr som fjällen erbjuder.
Att vistas i fjällen är en fantastisk upplevelse, men det är också viktigt att vara medveten om de eventuella faror som kan uppstå. Genom att följa några säkerhetstips från oss kan du minimera risken för tråkigheter. Här är en kort sammanfattning över hur du undviker laviner, går vilse under vandringen eller riskerar att drabbas av köldskador.
För att undvika att gå vilse under din fjällvandring i Vemdalen finns det flera saker att tänka på. Om du ska ut på en tur i ett område som du inte känner till eller om du planerar att ta en avstickare från leden, är det viktigt att du har med dig en karta och kompass och att du är bekant med hur du använder dem. Du kan läsa mer om hur du använder karta och kompass i en artikel genom att klicka här. Det är också en bra idé att ha en GPS-enhet till hjälp, det finns bra appar till din smarta telefon. Tänk på att du inte alltid kan förlita dig på mobiltäckning i fjällen, så se till att ha en backup-plan.
För att förbereda dig inför vandringen, se till att packa rätt och lätt. Använd lager-på-lager principen när det gäller kläder och ta med dig ett extra par strumpor för att se till att du alltid har torra och varma fötter. Ta också med dig minst en liter vatten och ett snabbt mellanmål för att hålla energin uppe under turen. Om du skulle tappa bort dig och gå riktigt vilse under vandringen, är det bäst att stanna där du är och försöka ringa efter hjälp.
Oavsett om det gäller fjällvandring på sommaren, svampplockning om hösten eller turskidåkning under vårvinter kan det vara bra att lämna ett färdmeddelande. Det kan underlätta för alla inblandade om något skulle hända under din fjälltur. Enklast är helt enkelt att berätta för någon du känner om vilka planer du har, vart du tänkt bege dig, när du beräknar att återvända och gärna att du ska höra av dig då. Hos Fjällsäkerhetsrådet kan du läsa mer och faktiskt lämna ett digitalt färdmeddelande direkt på deras webbplats.
Laviner kan vara en allvarlig fara i fjällen under vintern när snön är djup och instabil. Det är viktigt att förstå hur laviner fungerar och vilka omständigheter som kan öka risken för en lavin. Det finns flera sätt att undvika att hamna i en lavin, till exempel att åka i breda öppna dalar långt från slutningarna, inte åka i lutningar brantare är 25⁰, hålla sig till markerade leder och alltid ha rätt utrustning som lavinsändare, spade och sond. Samt att vara lyhörd på nyheterna kring lavinrisker just för tillfället.
Kyla kan vara en stor utmaning i fjällmiljön, särskilt på högre höjder där temperaturen kan sjunka betydligt under natten. För att undvika skador på grund av kyla är det viktigt att klä sig ordentligt, med flera lager av varma kläder och bra kängor. Det är också viktigt att ha med sig tillräckligt med mat och dryck för att ha tillräckligt med energi.
Det är som sagt en fantastisk upplevelse att vistas på fjällen, på båda sidorna av året. Men var medveten om de potentiella farorna och packa alltid rätt. För att läsa mer och lära sig ytterligare om fjällsäkerhet kan man gå in på Fjällsäkerhetsrådets hemsida.
Här kan du läsa mer om att vistas säkert i fjällen
Under ett forsande vattenfall, i närmsta bäck eller fjällsjö, där det finns vatten finns möjlighet till bad. När badsuget tar över eller om ett svalkande dopp längs utflykten känns lockande finns det en hel del härliga platser för bad och vattenlek. Här är några av dem.
Fettjeåfallet är ett spektakulärt vattenfall i Klövsjö som bjuder på friskt fjällvatten i Fettjeån och ett par badvänliga laguner längs den två kilometer långa vandringen upp mot fallet. Längs vandringen upp passeras två Instagramvänliga broar, Drömmarnas och Kyssarnas bro.
Fallmoranfallen är också ett populärt besöksmål för bad och fiske. Vid det nedre fallet finns en stor lagun som breder ut sig i skydd av sommargröna fjällbjörkar. Perfekt för ett svalkande bad efter vandringen dit. Följ led nummer 11 (vandringskartan) från Storhogna mot Samevistet eller den längre rundan, nummer 4 från Vemdalsskalet.
Mittåfallet ligger i Långå, en knapp timmes bilfärd från Vemdalen. Fallet är lättillgängligt direkt intill parkeringen och här njuter du av naturens scenerier och badar i den stora lagunen vid fallets fot. Läs mer om alla vattenfallen här
Vid Varggranstjärnen kan du njuta av sommarens högsta dopp. 905 meter över havet bjuder den friska tjärnen på kallt vatten och milsvid utsikt över fjälltoppar i flera väderstreck. Ta bilen ända fram, eller parkera vid vändplanen efter Karl XI:s väg och värm upp med en kort och intensiv backe innan du lagom svettig hoppar i plurret.
Klövsjön bjuder på bad lite varstans med den vackra fjällbyn och fjällen som fond. Vår favoritplats är nere vid båthamnen. Här finns brygga, en liten strand med långgrunt vatten som passar utmärkt för barnfamiljen. Det finns också toalett, dusch och omklädningsrum. Kör in på Byvägen från landsvägen och efter ca 1 km tar du vänster in på Morvägen och därefter vänster in på Hampkärnsvägen innan du når parkeringen vid sjön.
Den slingrande ån Veman är ett riktigt eldorado för fiske och paddling. Självklart går det utmärkt att kombinera en kanottur med stopp för både fiske och bad. Längs Veman finns flera fina sandbankar att stanna till vid. Har du packat badkläder, fiskeprylar och gott fika är det som bäddat för succé.
Veman mynnar ut i vackra Håsjön i Vemhån där du hittar en liten badplats med bryggor och sandstrand. Som tur är slipper du paddla hela vägen dit. En biltur fån Vemdalen till Vemhån tar inte mer än en kvart. Kör rakt igenom byn hela vägen ner till sjön och parkeringen.
Upptäck mer av sommaren i Vemdalen
Fjällvandring kan göras på så många olika sätt. Flerdagsturer mellan olika fjällstationer, tälta i det fria eller slå basläger och göra dagsturer är några exempel. En annan variant är att göra det så enkelt och bekvämt att hela familjen kan hänga med, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren fjällräv. Just enkla dagsturer kombinerat goda middagar och bäddade sängar är vi som allra bäst på här i Vemdalen. En del kallar det fjällvandring 2.0.
Det första beslutet handlar om att välja hur ni vill bo under er vistelse. Reser du med bil så tar ni er runt till de olika vandringslederna på egen hand. Då går det bra att välja en stuga i stort sett var som helst i området. Vill du ändå låta bilen stå parkerad och ha nära till butiker, restauranger och andra aktiviteter är det enkelt att filtrera stugalternativen till dessa områden. Stugor och lägenheter kan bokas hos: agoivemdalen.se, skistar.com, bokavemdalen.se, vemdalsskalet.com, storhognawinterlodge.se, gestis.com.
Reser du kollektivt eller helt enkelt vill bo lyxigt med hotellfrukost eller helpension är hotell ett bra alternativ eftersom de flesta ligger ett stenkast från närmsta ledsystem.
Bra hotell att kolla upp: Vemdalsskalets Högfjällshotell, Storhogna Högfjällshotell & Spa, Hotell Klövsjöfjäll, Hovde Hotell.
Har du tänkt resa med husbil, husvagn eller söker enklare campingstugor finns det en rad alternativ att kika närmare på. Både campingplatser och rena ställplatser kan du hitta i hela destinationen. Du hittar alla alternativ här!
I Vemdalen behöver man inte vara rutinerad fjällräv för att uppleva fjällvärlden från dess allra vackraste sida. Målet är aldrig att ha den största ryggsäcken eller den senaste utrustningen. Hos oss är det lilla ryggsäcken som gäller. Fyll den med smarrig picknickmat, extra ombyte närmast kroppen, regnplagg, vattenflaska, kompass och ett första förband. Vandringskarta för området finns här eller att köpa i ett flertal butiker, turistinformationen och hotell. Bra och stabila skor är viktigt, men dyra kängor är inte nödvändigtvis det bästa. Beroende på hur långt och i vilken terräng du tänker vandra så funkar ett par sköna löparskor eller liknande som du använder till vardags. För lite mer krävande vandring över vattendrag och myrar rekommenderar vi kängor alternativt stövlar med bra grepp. Vandrar du en dag i sommarvärmen räcker det ofta med dina favoritshorts och linne, men med extra jacka och byxor i ryggsäcken såklart. Är det senare på hösten eller lite ostadigt väder bör du klä dig enligt lager på lager-principen med underställ närmast kroppen, kanske en tröja och skaljacka ytterst. Då är det enkelt att lätta på något plagg innan du blir för varm och börjar svettas under turen.
När vi kommer till kärnan i det hela, själva vandringen är det viktigast att alla har kul och njuter av äventyret. Anpassa era dagsturer så att alla i gänget kan klara det utan allt för mycket utmaning. På våra fjäll hittar du lättillgängliga leder, fina grillplatser, vackra vyer och mängder av äventyr! Ta med familjen och finn våra fem fall eller satsa på att ta er upp på några av våra 7 toppar som vi listar i Vemdalens vandringskarta.
Har ni små barn är det smart att välja turer med lite skojiga inslag eller en spännande slutdestination. Ett brusande vattenfall, en stig med gömda troll eller en rolig badplats kan vara en morot som får små ben att orka hela vägen fram. En dagstur till Fettjeåfallet, familjeslingan vid Sonfjället, Plupps stig vid Storhogna eller den spännande Trollstigen på Vemdalsskalet är bara några av många barnvänliga turer. Se mer här.
Är ni ett raskt gäng som gärna lägger några mil bakom er finns all möjlighet att trötta ut benen. Allt ifrån krävande toppturer till vandringar upp på kalfjället där ni med fördel kan kombinera ett par turtips från vår vandringskarta för att på så vis få lite mer utmaning.
Enklast hittar du alla våra leder i vår vandringskarta som finns att köpa på vemdalen.se eller i turistinformationen på Vemdalsskalet.
När du bockat av allt är du redo för din vandring i Vemdalen.
Upptäck mer av sommaren i Vemdalen
Hos SkiStar händer det massor med spännande denna sommar. Satsningen på året runt fortsätter och näst på tur står Vemdalsskalet, där bolaget utvecklar flera nyheter i anslutning till Skalets torg.
– Vi vill få fler människor i rörelse och kunna erbjuda en aktiv och avkopplande semester året runt, så att fler kan njuta och få tillgång till den fantastiska fjällvärlden här i Vemdalen även på sommaren, säger Anders Lundqvist, destinationschef på SkiStar Vemdalen.
En av de stora nyheterna är klätterparken med zipline vid toppen av Skalet Express. Du tar liften upp för att klättra i parken, men självklart går det att vandra upp om man hellre önskar det. Klätterparken består av sju olika banor som är mellan 1-8 meter höga med olika svårighetsgrad samt två ziplines.
Med utgångspunkt från samma plats som klätterparken har det byggts två maskingrävda trailleder där du tar dig nerför fjället på roliga och enkla banor. Här använder du din egen cykel eller hyr mountainbike på plats på torget. Dessutom kommer det att finnas en träningsbana, s.k skills area i anslutning till traillederna. Sedan tidigare finns även en pumptrack i området. I sommar finns det också möjlighet att ta hjälp av en cykelguide som visar sina bästa tips för en roligare cykelupplevelse. SkiStarshop på Skalets torg kommer även att ha ett större utbud av cykeluthyrning.
– Vi ser också från tidigare år att intresset ökar sommartid att både bo bra, äta bra och må bra på semestern. Därför känns det extra bra att vi denna sommar både har massor med roliga nyheter för hela familjen och att vi också har sommaröppet på Hovde hotell, avslutar Anders.
För att klättra i klätterparken behöver du förboka en tid. Det görs enklast på skistar.com eller i SkiStars app där du också hittar priser, öppettider och kan även boka boende m.m. Planen är att alla aktiviteter öppnar upp till midsommarhelgen.
Läs mer om cykling i Vemdalen här!
Upptäck mer av sommaren i Vemdalen
Det italienska köket växer sig allt starkare i skidmeckat Vemdalen. Kanske är det suget av god och energirik mat efter en dag i backen som fått det italienska köket att blomstra i fjällen. Här är vad du inte får missa om du älskar italiensk mat!
Med ett flertal italienska restauranger och de lokala mathantverket från Jämtland Härjedalen blir resultatet är en utsökt kombo som är svår att motstå. Välj mellan äkta italiensk mat rakt igenom eller upplev kombinationen av det italienska toppat med lokala guldkorn.
Bageriet
Café, restaurang och Italienska pizzor mitt i Björnrike skidområde.
Bageriet Vemdalen
Mitt emot skolan ligger mysiga Bageriet där du förutom matbröd och bakverk hittar fantastiska vedugnsbakade pizzor i olika variationer. Lokala klassikern ”Tuffa Uffe” möter årstidens specialare.
Härjedalspizza
Klassisk pizza i fjällinspirerade lokaler och mysig stämning mitt i byns centrum. Hos Härjedalspizza varvas klassiker som Vesuvio med säsongens specialare!
Restaurang Skalet Trattoria
Italiensk meny med förrätter som Antipasti, Carpaccio och Burrata på Vemdalsskalets Högfjällshotell. Huvudmenyn lockar med deras läckra risotto, fisk & skaldjurssoppa, pasta och pizza.
Trattoria Da Doris
Den italienska trattorian Da Doris på Vemdalsskalet är en vinternyhet du bara måste uppleva.
Fjällsidan, Pizza Deli
Årets kulinariska nyhet på Storhogna Högfjällshotell & Spa är denna nya restaurang med stenugnsbakad pizza, vinbar, bröd och charkuterier. Här är dessutom hunden välkommen och den stora terrassen blir en höjdare för soldyrkare i vårvinter.
Restaurang Klövsjö Enoteca
Njut av maten från deras italieninspirerade meny som tillagas med råvaror från lokala producenter. I Klövsjöfjälls nya restaurang avnjuter du à la carte och pizza i en skön, lounge-inspirerad fjällmiljö. Klövsjöpizzan är en upplevelse du inte vill missa där Italien möter Jämtland i allra högsta grad. Renkött, lök, kantareller, rårörda lingon som toppas med messmörskräm.
Klövsjö Stenungsbageri
Upplev genuina Klövsjö Stenugnsbageri som under utvalda fredagar svidar om till pizzeria och serverar magiska surdegspizzor toppat med lokala delikatesser.
Follingers
I en talldunge vid Rätanssjöns strand ligger denna rustika och vackra restaurang Follingers fint belägen i Kojbyn. Här möts det jämtländska och italienska i en härlig symfoni. Karl-Johan risotto och Spaghetti con salsiccia på egen korv är ett par av menyns härligheter.
Vill du utforska våra prisade restauranger i Vemdalen?
Här är Vemdalens White-guide restauranger
Läs allt om mat och dryck i Vemdalen
Här hittar du mer info
Vår hemsida har alltid öppet! Här finner du allt om utbud av aktiviteter, evenemang, restauranger, boende och smultronställen, ja allt du kan tänkas behöva i din reseplanering till destination Vemdalen. Väl på plats besöker du vår turistinformation på Vemdalsskalet för tips och inspiration under din vistelse.
Ta hjälp av våra turistinformatörer så får du genuina och personliga tips på upplevelser, höstens mest magiska vandringsleder, den finaste utsiktsplatsen eller var närmsta restaurang ligger. Behöver du komplettera med något att hålla i handen finns ett brett urval av magasin och broschyrer samt kartor för vandring, cykling, skidåkning och skoteråkning.
Lokalen rymmer även en välfylld butiksdel, kittad för alla årstider! Här finner du friluftsprodukter för vandringen, böcker, vykort och våra egna Vemdalenprylar.
Den färgstarka hösten med frisk fjälluft, frostiga morgnar och ibland snötäckta toppar bjuder alltid på spännande äventyr för stora som små. Vi har frågat Anna-Lena Lögdahl i turistinformationen om hennes bästa tips hösttips!
VARGGRANSTJÄRN Vemdalsskalet 902 m.ö.h – En av mina favoritturer går till Varggranstjärn. Vandra från barnbacken vid Skalet Express och följ sommarleden knappt två kilometer upp till Varggranstoppen och tjärnen. Härifrån blickar du ut över fjällkedjan från 902 m.ö.h. Så vackert med alla färger!
SKALSTOPPEN Vemdalsskalet, 940 m.ö.h – Hit kan du ta dig på flera sätt. Jag går helst via spårcentralen och följer vägen knappt tre kilometer, där vesslan kör på vintern. Ett stopp för gofika i raststugan vid Jaktstugan innan du fortsätter sydväst mot Hildings backe. Lite stenigt sista biten men väl där väntar fantastisk utsikt!
SÄRVFJÄLLET Orrstädjan, 965 m.ö.h – Ett för mig nyfunnet fjäll som jag fastande för direkt. Lättvandrade stigar där hästar trampat under många år. Från Hede kör du tre mil fram till Restaurang Fjällorren där turen startar. Sen vandrar du upp mot Orrstädjan som ligger 965 m.ö.h och bjuder på otroliga vyer över Sonfjället, Lofsdalen, Vemdalsskalet och Björnrike. Så häftigt!
Kallt, halt och alldeles, alldeles underbart. Har du inte testat vinterbad så är det kanske dags nu? I Vemdalen finns det några eldsjälar som huggit upp vaken åt dig. Hoppa ner i det isande plurret och känn hur endorfinerna dansar runt i kroppen.
Du har säkert hört att vinterbada blivit lite av en hälsohajp. Och det är inte så konstigt. I en undersökning bland tusen finska vinterbadare vittnas det om flera upplevda positiva hälsoeffekter såsom bättre sömn, lägre blodtryck, mindre stressymptom och bättre psykiskt mående. Att vinterbada är för alla men har du hjärt- och kärlsjukdom bör du kolla med din läkare innan.
I Vemdalen med omnejd finns det flertalet sätt att kyla av sig rejält. Tänk bara på vara försiktig och att det sker på egen risk.
Vid det så kallade Busklandet i Vemhån finns en upphuggen vak för vinterbadaren, utrustad med stege och tydlig märkning. Parkering finns i nära anslutning till isvaken i Håsjön. Skriv eller se i Vemhån gruppen på Facebook för se status.
Nere vid båthamnen i Klövsjö brukar det finnas en badvak upphuggen. Parkering finns i nära anslutning till isvaken. Skriv i Klövsjö Anslagstavla på Facebook för att se status.
På Storhogna Högfjällshotells fjällviste finns en kallkälla, värm upp dig innan och efter i bastun. Läs mer om Fjällvistet här
För den lite mindre bekväma – hugg upp en egen isvak!
PUBLICERAT 14 DEC 2018.
Kom och upplev äkta julstämning tillsammans i snöiga Vemdalen. Med härlig skidåkning, vinterskoj och en riktig jul!
Skrid fram i ett gnistrande vinterlandskap och njut av en fridfull jul. Här är några tips på saker du och familjen inte bör missa under jullovet!
Upplev en sagolik slädtur eller ridtur i vinterland. Trumvallen Fjällridning ligger bara 10 minuters bilfärd från Vemdalsskalet. Skrid fram med släde, facklor och pinglande klockor och hela familjen samlad eller rid på egen häst genom skogslandskapet tillsammans med guider. | MER INFO
Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö har redan flera liftar och backar öppna. Snötillverkningen är i full gång i de backar som ännu inte öppnat och fler pister väntas stå klart inför jullovet! Håll dig uppdaterad i Skistarappen eller på webbplatsen. | MER INFO
Flera av Vemdalens restauranger bjuder upp till julbord på självaste julafton för att du ska få mer tid till det som är viktigt, att umgås! Vill ni hellre äta tillsammans i stugan eller lägenheten är Take Away-julbord lösningen för er! Hela listan på julbord och catering här! | MER INFO Eller passar ett take away julbord dig bättre? Beställ julmaten och ät den hemma i godan ro och du får mer tid över för vänner & familj. |MER INFO
Sommarsäsongen blir alltmer fylld av aktiviteter där fokus ligger på olika former av aktiv semester i fjällmiljö. Vandring, cykling, stiglöpning och en mängd upplevelser för kropp och sinne. Här är några av sommarens nyheter att lägga på minnet!
Med liftburen cykling, klätterpark och zipline som några av sommarens nyheter är Skistar med och lyfter Vemdalens utbud av sommaraktiviteter till en helt ny nivå!
Den väletablerade färg och inredningsbutiken i Hede har tagit över inredningsbutiken i Vemdalen by och erbjuder i den nya butiken ett utvalt sortiment av bl.a inredning och tapeter. Här kan du även spela på tips och trav i sommarsolen!
I samma fastighet som den nya inredningsbutiken hittar vi Glassbanken som har lockat glassugna de senaste somrarna. Nu utökar de sortimentet till fördel för de fyrbenta. Hundarna får en egen frysdisk med godsaker som Magic Moose, Lickin Liver och Disco Duck.
Vemdalias lokaler i Vemdalen by fick ny energi efter att Möbelmästarna Härjedalen köpte verksamheten i vintras. Här kommer de ta emot kunder för möten och planering av möblemang i hem och stuga. Den anrika möbelfabriken dammas av och här tillverkar de egna möbler.
Fäbokrogen som ligger lättillgängligt vid Klövsjö Vemdalens Golfklubb har fått en ny restauratör. Det är Benny Svelander som till vardags driver Katrinastugan och Bennys Bistro vid Klövsjö skidområdet som tagit över och sätter ny touch på menyn och platsen.
Restaurangen med nytt namn och nya ägare sedan förra året, ligger vid Kojbyn utanför Rätan där de satsar vidare på helhetsupplevelsen. Till sommaren färdigställer man sex nya campingstugor, nytt servicehus, bageri och nytt café i ateljén.
Vill du veta mer om vad du kan göra en sommarvecka i Vemdalen?
Mer inspiration och sommarartiklar om fjällens alla äventyr här.
Publicerat 25 okt 2022.
Efter två års uppehåll är den stora men samtidigt så genuina hus, hem och fritidsmässan äntligen tillbaka på Vemdalsskalet. Som vi har längtat efter att få mötas igen!
Lodge & Lya fyller tonåring sedan starten för 13 år sedan och är ett självklart inslag inför vintersäsongen för stugägare och boende. Den här helgen är en perfekt tid att förbereda stugan för kommande säsong, men ger också tid att umgås med nära och kära. Lodge & Lya lockar ortsbor och barnfamiljer från hela landet som vill fira sitt höstlov i fjällen.
2020 ställde vi in mässan helt med tanke på de tuffa coronarestriktionerna, men förra året kunde destinationsbolaget i stället presentera en höstlovsmarknad ute på torget. Där samsades marknadsknallar om ytan som ramades in med brinnande eldkorgar, grönskimrande granris, väderbitna ledkryss och en allmänt mysig stämning runt Skalets torg. Självklart kommer denna marknadskänsla att finnas kvar nu när Lodge & Lya-mässan är tillbaka!
Hus, hem & fritidsmässan är en mötesplats för dig som gillar färg, design, bygg, inredning, hantverk och lokal mat. Träffa företag inom bo och bygg i Stora mässhallen på Vemdalsskalets Högfjällshotell, köp något gott från Mattorget och fint till stugan på Hantverkstorget intill. Ute myllrar det av marknadsknallar och matproducenter på Skalets torg. Vid entrén till högfjällshotellet finns också utemöbler, eldkorgar och årets skoternyheter uppradat. Du kan också ta tillfället att träffa lokala och regionala företag som står redo att erbjuda sina tjänster inom exempelvis bygg och vvs, energilösningar, kök och inflyttarservice.
– Lodge & Lya är ett höstevent som passar hela familjen och är helt gratis att besöka både fredag och lördag mellan 10-16, det berättar Linnéa Frisk, mässgeneral på Destination Vemdalen.
Mässprogrammet är också fullspäckat med föreläsningar och information från Destination Vemdalen och SkiStar. Bland föreläsarna finns våra lokala författare där totalt sju nya böcker har släppts de senaste åren. Historier som utspelar sig i området eller avhandlar destinationens turistiska historia. Föreläser gör också Anja Fjellgren Valkeapää från Mittådalens sameby som tar oss med i berättelser om den samiska kulturen och dagens renskötsel i området runt destination Vemdalen.
– Många väljer att fira hela sitt höstlov i Vemdalen då vi även erbjuder ett fullmatat höstlovsprogram hela veckan, där mässan är den stora avslutningen på fredag och lördag, avslutar Linnéa Frisk.
Läs mer om mässan Lodge & Lya!
Här kan du se hela veckans höstlovsprogram!
Äntligen står den där friska fjällhösten här med öppna armar! Redaktionen bakom höstlovstidningen i Vemdalen har knåpat ihop några väl valda tips inför ditt höstlov i destination Vemdalen.
Hösten bjuder verkligen in till aktiv rörelse för både boende och besökare! Vill du hellre koppla av med stugmys och korta dagsturer längs vandringslederna? Då har vi checklistan för en rogivande och maximal höstupplevelse!
Behåll mobilen i fickan, lyft blicken, ta ett djupt andetag och spana ut över fjälltopparna, myrarna och skogarna. Vill du varva ner och samtidigt få upp pulsen en aning passar det utmärkt med en rask promenad. Här finns ett gäng vandringsleder och du hittar ofta någon av dem runt stugknuten.
Upptäck Vemdalens restaurangliv tillsammans med någon du tycker om. Här finns gott om alternativ runt om i destinationen med härlagad mat på lokala råvaror efter höstens skörd.
Blöta fötter, kalla händer eller kläder som inte andas gör dig svettig i rörelse och kall vid vila. Fel kläder tar ofta udden av upplevelsen. Lager-på-lager är det som gäller så att du lätt kan klä av eller på vid väderomslag. Ta gärna med ett par extra strumpor som ombyte under fikastoppet. Behöver du komplettera med något nytt? Det finns ett flertal sport- & friluftsbutiker att välja bland!
För maximal höstfeeling à la Vemdalen är hus, hem och fritidsmässan Lodge & Lya ett givet inslag för stugägare och stamgäster. Har du inte upplevt den här mässan tidigare är den ett måste att bocka av!
Mat som lagas ute smakar mer! Fjälluften kan verkligen suga musten ur en och kanske är det därför maten smakar så bra? Men gör det enkelt! Viktigast är att det ska vara smidigt och gott. Tänk också på att ladda med extra mycket mat eftersom de flesta gärna äter lite mer när man är utomhus.
Varmt välkommen att njuta av den magiska hösten i destination Vemdalen!
Ända sedan barnsben har Linnéa Frisk älskat att aktivera sig i alla dess former. Att hon skulle gå från stadsråtta till fjällräv var däremot ingen självklarhet. Men efter ett säsongsjobb för 9 år sedan blev hon kvar i Vemdalen. Idag är fjället hennes vardag och den perfekta arenan för aktiva sysslor, året om. Trots flytten brukar hennes mamma ändå fråga när hon kommer hem till Stockholm, ”när är säsongen slut där uppe?” Här är Linnéas betraktelser av vandring genom årstiderna.
Det bästa med destination Vemdalen är helt klart våra mjuka, lättillgängliga fjäll. Här tar du dig enkelt upp på hög höjd under en dagstur och det är lätt att känna sig trygg på de snälla topparna. Trots min storstadsbakgrund har jag älskat vandring ända sedan barnsben när jag följde min morfar på vandringsturer i Sverige. Naturen, vidderna, avkopplingen och så klart gofikat är det jag gillar bäst på fjället. Ingen vandringstur är heller den andra lik. Alltid finns något nytt att upptäcka och med årstidernas kontraster blir upplevelsen av samma vandringsled ändå en annan.
Får jag själv bestämma går mina sommarturer oftast till något av områdets vattendrag för ett svalkande dopp. Vattenfall, åar eller tjärnar spelar mindre roll, det mesta svalkar när sommarsolen värmer så att svetten rinner i pannan. Har du inte upplevt sommarmånaderna i fjällen är det lätt att förvånas över hur grönt och blommigt det är.
När grönskan sakta bryter av till starka färger i gult, rött och orange är hösten på intåg. Det är nog ändå den finaste tiden för vandring. Vyerna, färgerna och den kalla, klara luften är obeskrivligt frigörande. Med lite tur kan du dessutom bära hem en del godsaker från skogens skafferi. Det är en mallig känsla för en storstadstös att komma hem efter en dag i skogen, med korgen fylld av svamp eller bär till middagen. Hösten är också högsäsong för jakt. Var gärna uppmärksam på hundar, jägare eller skyltar som vittnar om pågående jakt i vissa områden. Håll dig längs vandringsleden eller välj gärna en annan led ifall det ser ut som att jakt pågår. Mer om jakt och jakttider kan du läsa här.
Vintern kommer alltid lika överraskande och jag hinner allt som oftast inte gå alla de där turerna som jag tänkte ta under barmarksäsongen. Men en aha-upplevelse för många är att några av turerna i destinationen faktiskt går att vandra även på vintern.
Min nästa tur ska bli med snöskor. Det har jag faktiskt ännu inte testat men det ser otroligt härligt ut att flyta fram på det översta snölagret, lite som i Narnia. Ja, det får helt klart bli mitt kommande äventyr. Och mamma, jag är rädd att fjället har fångat mig. Jag blir nog kvar här ett tag till.
Linnéa Frisk, 28 år.
GÖR: Projektledare och webbadministratör på Destination Vemdalen.
BOR: I Vemdalen men uppvuxen i Stockholm. Bor med sambon Erik i ett nybyggt hus.
1. Ha med dig en fysisk karta. Bra i nödfall och kul att ha koll längs vandringen.
2. Ta dig tid att njuta av naturen.
3. Packa gofika, energi behövs alltid på turen.
1. Besök en av områdes alla fjälltoppar. 10 toppar finns markerade i destinationens vandringskarta.
2. Vandra i Sonfjällets Nationalpark.
3. Särvfjället, härlig miljö för vandring.
Gör din egna bucket list över ställen du vill besöka, för att maximera fina dagar och slippa leta vilken tur du ska gå. Har du en lista hittar du snabbt nya vandringsturer och den vanliga standardturen blir utbytt av nya härliga vyer.
Vi tagit fram fem vandringsturer där ni letar efter frågor, lämnar in dina svar och hämtar ut ett pris. Läs mer om utmaningen här! Perfekt för att även aktivera små ben. Och för dig som gillar utmaning och som vill ha ett mål med din tur. Besök våra utvalda raststugor och stämpla vid varje stuga. Så är du berättigad att köpa ett tygmärke kallad Silverenen. Läs mer om jakten på Silverrenen här!
Nästan all mark i området kring Vemdalen och Klövsjö ägs av privata markägare. Vi rör oss på mark som de brukat i generationer och som upplåts för vandringsleder, turleder och längdspår. Vi är många som älskar fjällen och som har förmånen att nyttja denna fantastiska miljö för lek, rekreation, motion, adrenalinkickar och mängder av familjeaktiviteter. Men ju fler som nyttjar fjällets arena desto mer slits det på natur och leder. Därför är det extra viktigt att visa hänsyn mot både natur, människor och djur. Inte störa, inte förstöra, inte skräpa ner, det är även huvudregler i allemansrätten. Bidra till utveckling och underhåll av turspår och vandringsleder. Köp ett virtuellt ledkryss, klicka här för att läsa mer om de.
Vi är många som drömmer om att ta det där riktigt fina fotot som vi sen kan stoltsera med på väggen där hemma. Men hur gör man för att ta livets drömbild? Kalle Vertergård, fotografen bakom instagramkontot @Vemdalenfoto bjuder på sina bästa tips.
– Ska du få till en riktigt bra färgåtergivning och slutresultat är redigering av bilderna nästan lika viktigt som själva fotandet. Jag fotar alla mina bilder i RAW-format vilket ger mig mer möjligheter att justera bilderna i efterhand.
Har du varken kunskap eller tid att redigera dina bilder så har dagens mobilkameror ett flertal hyfsade autoinställningar som både ger skärpedjup och bra färg. Ljusinsläppet brukar inte heller vara ett problem när du fotograferar utomhus och i dagsljus berättar Kalle. Flera av hans foton finns tryckta på canvasduk och går att köpa hos Skalets Inredning & Kläder på Vemdalsskalet.
Kalle har förevigat hundratals fina upplevelser genom sina foton de senaste åren, men en av hans bästa bilder fick han jobba ett par år på för att få till.
– En av mina bästa sommarbilder är på en ren från Hovdetoppen i solnedgång. Två somrar tidigare såg jag den här bilden framför mig men hann inte få fram kameran i tid. Sen försökte jag många fina sommarkvällar att ta den där bilden utan att lyckas. Men helt plötsligt när jag var på väg att ge upp och åka hem en kväll så stod den där helt ensam i solnedgången. Den här gången hade jag kameran redo…
Kalle har varit intresserad av fotografering så länge han kan minnas, och som 10-åring fick han sin första kamera. När Kalle träffade sin sambo Ida från Vemdalen för 12 år sedan gick flytten till fjällen ganska snabbt. Här tog också fotointresset fart på allvar. – Det var nog främst miljöerna runt Vemdalen som gav mig inspiration till att ta med kameran ut oftare.
Det är också just det som är Kalles absolut viktigaste tips för att få till den där riktigt läckra bilden, att inte lämna kameran hemma. – Jag har i princip alltid kameran till hands och några av mina bästa bilder har tagits tack vare att den alltid får följa med mig. Timing och att vara på rätt plats vid rätt tillfälle är också viktiga faktorer. Sen är det klart att typen av utrustning gör sitt till.
Det blir såklart lättare att ta bra bilder om man har bra utrustning. Kalle använder mestadels sin Nikon D850 när han fotograferar. Till den har han fem olika objektiv med olika brännvidder beroende på vilket motiv han ska fotografera.
– Är det något du ska lägga en extra peng på om du har möjlighet så är det just objektiven. Det är väldigt stor skillnad att ta bilder med bättre objektiv, framför allt i sämre ljus som vid solens upp- och nedgång.
Bättre utrustning kräver samtidigt att du har bättre koll på dina inställningar, vilket också ger möjlighet att ta bilder på ett annat sätt. Kalle jobbar gärna med skärpedjup och förgrunder för att få ett effektfullt fokus på målet i fotot. Även planering och komponering är viktiga delar, för det är detaljerna som gör bilden.
Redan i augusti börjar jaktsäsongen i Sverige. I fjälltrakten är det främst fågeljakten från 25 augusti och älgjakten från 1 september som märks tydligast i våra skogar.
Jakten har följt oss i generationer och är en stor del av livet hos många bofasta och markägare i destination Vemdalen. Därför är det bra att vi känner till att de marker som vi nyttjar för vandring och rekreation också brukas av markägare för jakt under hösten. Det innebär en ödmjuk respekt mellan de som nyttjar allemansrätten och de som har jakträtten.
Hösten är en fantastisk tid för fjällvandring, bär- och svampplockning vilket allt fler av våra gäster upptäcker. I takt med det ökade intresset undrar du kanske vad som gäller när älgjakt och fågeljakt pågår i det område där du tänkt vandra. Jakten i sig stänger inte fjällen och skogarna, men om jakt pågår i ett område uppmanar vi er att välja ett annat. Fjället är stort och det finns gott om utrymme för alla.
Håll uppsikt på varningsskyltar om att jakt pågår eller skyltning om lösa hundar. Om du möter en lös hund med GPS-halsband eller väst kan du också räkna med att det är jakt i det området. Det viktigaste är egentligen att vi visar hänsyn mot varandra i naturen, så att det blir tryggt och säkert för både besökare och jägare.
NÅGRA BRA TIPS I JAKTTIDER
• Respektera skyltar om att jakt pågår
• Håll Din hund kopplad!
• Klä dig gärna i färgglada kläder så att du syns väl
• Håll dig på de rösade lederna
• Om du ser jägare så försök få kontakt för att se om det är lämpligt att fortsätta. Det kan vara med en vinkning eller att prata med varandra om det är möjligt, beroende på avståndet.
Upplev den härliga fågeljakten över stående fågelhund i Vemdalens härliga natur. Att få uppleva den stående fågelhunden i sitt rätta element är en fantastisk upplevelse och den vill Trumvallen Jakt dela med dig.
Företaget finns i Trumvallen och guidar er i fina marker med ripa, tjäder och orre. Marken består av gammelskog, stora myrområden och fjäll. Läs mer om Trumvallens Jakt här
Föreställ dig den där lugnande känslan sprida sig i kroppen när kanoten glider fram genom vattenytan. Upplev den slingrande blåglittrande ån Veman, lugna Svartåstjärnen eller vackra Klövsjön. Magasin Vemdalen guidar dig till de bästa platserna för paddling i destination Vemdalen.
Veman som rinner genom Vemdalen, mot Vemhån och vidare ut i Svegsjön är en klassiker när det kommer till paddling i Vemdalen. Det är ett långt och härligt kanotäventyr som från starten vid Vålkojan fram till Vemhån tar ungefär 6 timmar att paddla. Turen rekommenderas för dig som har viss erfarenhet av paddling. Veman är ett oreglerat vattendrag och hur paddlingen blir beror på säsong.
Är ni en barnfamilj rekommenderas paddling i Svårtåstjärn eller Klövsjön där ni enklare kan gå i land för en paus och avsluta turen där ni börjat. Här kan ni även passa på att bada om fjällvädret bjuder på sol, vilket det ofta gör.
En SUP, Stand Up Paddleboard, är en surfbräda som du står på och håller balansen medan du paddlar. Det ger bra träning för core-muskulaturen och övar upp balansen. Hos sport- & friluftsbutiken på Hotell Klövsjöfjäll kan du hyra SUP-brädor och kajaker. Svartåstjärnen ligger endast ett stenkast från butiken så det är bara att lägga till och paddla ut.
Fiskelyckan är generös på både fin öring och fjällröding i många av Vemdalens fiskevatten. Ta gärna hjälp av områdets duktiga fiskeguider för större chans att få den där stora firren på kroken som du drömt om. Med deras kunskap, vägledning och värdefulla tips får du bästa möjliga förutsättningar för ditt livs fiske i fjällen.
Väljer du i stället att skapa ditt fiskeäventyr på egen hand är det lätt att hitta sitt drömfiske i destination Vemdalen. Allt som behövs är vår Fiskeguide som kommer i praktiskt fickformat. Trots sin storlek rymmer den information om tretton fiskevårdsområden och berättar var det nappar, vad som nappar och när det nappar. Här finns allt från prestigelöst familjemete efter abborre till spinnfiske efter storgäddor och fantastiskt flugfiske i vatten som lockar konnässörer från hela världen.
Fiskesäsongen börjar redan innan midsommar, när sommargrönskan är som allra skirast och de ljusa kvällarna skapar magiska miljöer vid spegelblanka sjöar och brusande strömmar. Och säsongen slutar inte förrän höstens första frostnätter fått lövskogen att explodera i färger.
Här finns möjlighet att skräddarsy ditt fiskeäventyr för familjen, företagsgruppen eller kompisgänget. Allt från enklare dagsturer med bäckmete eller trolling till exklusivt flugfiske med övernattning vid egen tjärn. Eventföretaget Äventyr & Konferens är de som erbjuder guidade turer i destination Vemdalen.
Läs mer på aventyrokonferens.se
Vägen till den stora fiskelyckan ska vara enkel!
Fiskeguiden finns att köpa på de flesta serviceställen, eller på webbshoppen här.
Jenny Ståhl från Klövsjö är en av många som hittat till MTB-lederna kring Åsarna, framför allt leden Kvarnsjö-Bjartan som hon når inom cykelavstånd hemifrån. Idag finns två markerade MTB-leder som drivs av Åsarna IK. En norr om Åsarna på 30 kilometer och en på södra sidan som är 45 kilometer lång.
”Jag skulle säga att en perfekt dag på sadeln innehåller vänner, ett gäng hemmagjorda energibars och en massa skratt. Jag älskar att cykla men är inte den starkaste eller snabbaste i byn, därför är ryggsäcken alltid packad med ombyten, energi av olika slag och lite reservdelar. Vatten kan du fylla på i fjällbäckarna längs vägen. 4,5-milsslingan är inte den lättaste så var beredd på en heldag om du inte är van cyklist”
Leden som Jenny helst cyklar i Åsarna består av en del toppar där du får fjällglimtar åt olika håll, men mest skog med allt från kulliga kalhyggen till salar med mäktiga furupelare. Du cyklar igenom några levande fäbodvallar med djur och skogsbruk så var noga med att stänga grindarna efter dig.
– Det är en ganska tuff led som innehåller vissa tekniska sträckor som inte är lämpad för yngre eller oerfarna barn. Men du kan cykla utvalda sträckor fram och tillbaka eller ställa bilen utmed rundan, leden är välskyltad med blå/vita skyltar i varje korsning samt orange pictogram (mtbcyklist) med jämna mellanrum. Längs lederna finns också kartor vid strategiska punkter där du enkelt kan se var du befinner dig längs banan.
Tremilsrundan är en uppskattad, rolig och varierande runda. Den erbjuder en skön mix av singeltrack, grusvägar, skogsstigar, elljusspår och bredare skogsvägar. Denna tur är inte lika utmanade som 4,5 milsturen i form av längre stigningar men vissa bitar är tekniskt utmanande både uppför och utför. Fördelen med denna runda är att det går utmärkt att göra kortare turer i banan, dela upp den efter din/er nivå på cykling och dagsform.
I Vemdalen kan vi inte stoltsera med milsvid fjällcykling eller för den delen down hill. Allra bäst är vi på crosscountry. Som ibland är landsvägscykling och ibland cykling lite mer ”offpist”; längs små grusvägar och stigar kantade av stora naturscenerier. Några turer går förbi fina grillplatser längs vägen och gemensamt för alla är de ramas in av den magiska fjällsommaren i sin allra vackraste skrud. Cykelkartan finns att se på vemdalen.se, beställa i webbshopen eller i turistinformationen på Skalets torg. I nyutgåvan av vår cykelkarta finns flera fina leder numrerade på kartan med beskrivning av turerna, svårighetsgrad och längd.
Vill du uppleva lite flow finns barnvänliga cykelbanor och pumptracks vid Storhogna M och på Vemdalsskalet. Cykelbanorna är grusade banor som slingrar sig upp och ner längs med skidbackarna. Här cyklar du upp i egen takt och sedan tar du med dig farten i banans olika karaktär och svängar. Banan vid Lövåsgården i Vemdalen by är byggd av Vemdalens IF Cykel. Det är en kilometerlång bana med olika teknikövningar som passar alla åldrar så att hela familjen kan köra tillsammans. Se alla cykelleder digitalt här.
På med solkrämen och fram med spegelglasen i skidbrillorna. Fjällens och Vemdalens bästa tid för många är vårvintern mellan mars-april. Se våra sex vårvintertips för en perfekt dag på fjället!
Solbrillor på och uppknäppt jacka i mjuka manchesterbackar på förmiddagen.
När solen sen värmt upp snön blir den sådär sorbetliknande och slaskig som bara vårvintersolen kan fixa. Björnrike – även kallat ”solsidan” av många locals, är ett säkert kort för denna upplevelse.
Nu är bästa tiden för turskidåkning. På med skidorna, uv-brillor och solkrämen och ge dig ut för att upptäcka närmaste turled. Glöm inte att packa med en smaskig matsäck! Turkartan i vår webbshop är ett gott tips om du känner dig osäker på var du ska åka.
Ta med hela familjen på en klassiker. På det här sättet har vi i Vemdalen tagit oss ut på fjället sedan mitten på 60-talet. På med skidorna, greppa tag i tolklinan och håll fast när vesslan drar dig upp mot Jaktstugan från Vemdalsskalet eller till Samevistet från Storhogna. Känner du dig allt för ostadig på benen finns några sittplatser i vesslan. Väl på plats blir det belöning i form av våffla, sylt och grädde med magisk utsikt!
Det gäller att inte slita ut sig i onödan på semestern. Så välj en dag där du bara tar det lugnt och varvar ner. Lägg ifrån dig mobilen, sätt dig på lägenhetsbalkongen, längs stugväggen eller i närmsta snöhög och njut av den stärkande vårsolen och lugnet.
En guide tar dig ut på vidder du aldrig annars skulle nå. En rejäl adrenalinkick och frihetskänsla utlovas. Har du redan förarbevis kan du hyra skoter och ge dig ut på en egen tur med vänner och familj. Passa på att stanna till vid en raststuga, fjällsluttning eller närmsta våffelservering och ta en välförtjänt fikapaus.
På vackert inbäddade sjöar och tjärnar i skog och vildmark med sagolika fjäll som fond. Även här kan du välja att hänga med en guide som då står för all utrustning och kunskap. Vill du ge dig ut på egen hand finns utrustning att hyra eller köpa för en relativt liten peng. Det här är avkoppling och isfiske på riktigt.
Upptäck Vemdalen alla årstider.
Påsken betyder långledigt och då passar många på att göra något mysigt med familjen. Skidmeckat Vemdalen står redo för de härliga påskveckorna som ofta bjuder på klassiskt propagandaväder – sol och snöklädda fjäll!
Att ta sig till Vemdalen från Stockholm är betydligt smidigare än man kanske kan tro. 48 mil från huvudstaden ligger det genuina skidmeckat och väntar på att upplevas.
Åk en mil vinn en bil är långfredagens skidtävling där hela familjen kan vara med i utlottningen av en Volkswagen. Den klassiska snöskottartävlingen i Vemdalen by har gediget prisbord där högsta vinsten är 10.000 kr.
Påsken infaller under perioden som många beskriver som den bästa tiden på året, nämligen vårvintern. Räkna med gassande vårvintersol, härlig stämning och kompisgäng i solgropar på fjället. MEN SE UPP! Vi höjer ett varningens finger för att behålla dina skidglasögon på hela dagen om du inte vill dras med en ”klädsam” gogglesbränna veckorna efter påsk.
Om du mot förmodan inte haft möjlighet att upptäcka tjusningen med fjällen ännu så är påsken och hela vårvintern den klart bästa tiden för det, enligt många. Kramgo snö, en värmande sol och milsvid utsikt sägs vara några av anledningarna att välja fjällen i påsk.
I Vemdalen är påskens ledord umgänge, glada barn och avkoppling. Här njuter du av fantastisk skidåkning, uteafterski, god mat och fartfylld nattklubb eller lugna kvällar i stugan. I Vemdalens tre skidområden Björnrike, Vemdalsskalet och Storhogna/Klövsjö finns en passande atmosfär för alla sinnen.