Finn fem fall - Äventyrliga vadringsturer till vattenfall | Vemdalen.se
Information Covid-19
Familj vid Sångbäcksfallet i Storhogna

Finn fem fall

Sommarfjällens kanske allra vackraste signaturmelodi är ljudet av vatten i rörelse. Stillsamt porlande i små bäckar och åar – eller mer dramatiskt när vattenmassorna kastar sig ut från 72 meter höga klippor. Den melodin väntar vid slutmålet för fem av våra alldeles lagom äventyrliga familjevandringar.

Så vandra ut och Finn fem fall – här bjuder vi på en försmak:

Fallmoran

En av de mysigaste ”vattenfallsvandringarna” går till Fallmoranfallen. Strax nedanför raststugan porlar två små vattenfall ystert. Bred ut filten, duka upp och njut av mat och vackra vyer. Skulle vädret inte vara det bästa finns det en kamin att värma sig vid inne vid raststugan.

Det finns två leder till idylliska Fallmoran. Från Storhogna är vandringen bara fyra och en halv km och väl skyltad från hotellets gårdsplan. Den andra, lite längre och mer krävande leden, börjar vid spårcentralen på Vemdalsskalet.
Längd: 9 km eller 11 km. Start: Parkering vid Storhogna Högfjällshotell & Spa 9 km tur eller Vemdalsskalets Spårcentral 11 km.

 

Sångbäcksfallet

Gulliga Sångbäcksfallet ligger precis vid infartsvägen upp till Storhogna. Lämna bilen i p-fickan på väg 315 och bruset från fallet hörs redan när ni slagit av motorn. Vandringen bort till fallet är kort och lätt och går genom en annorlunda och faktiskt lite trolsk fjällskog.
Längd: 1 km. Start: Parkering mittemot infarten till Sångbäcksvallens stugområde.

 

Fettjeåfallet

Riktigt dramatiskt och skummande är det glittrande sceneri Fettjeåfallet serverar sina besökare. Fallhöjden är över 70 meter och fallet är ett av fjällvärldens mest spektakulära. Avnjut gärna en annorlunda dusch. Vandringen dit är extra trivsam då den går längs Fettjeån med flera små forsar och fall. Från Hotell Klövsjöfjäll är det cirka 5 km till parkeringen där leden på cirka 2 km till Fettjeåfallet startar. Vid fallet finns vindskydd med eldplats. Vi rekommenderar gärna ett besök vid fallets ”topp.” Vyerna därifrån är mer än väl värda mödan att ta sig upp längs den branta stigen.
Längd: 4 km. Start: P-plats 5 km från Klövsjö Skidområde.

Mittåfallet

Långå är en liten fjällby i Ljusnans dalgång, cirka 13 km väster om Hede. Ungefär 10 km från byn ligger sanslöst vackra Mittåfallet, som egentligen är två olika fall med en liten lagun emellan. Ett dopp i den är så klart ett måste.Kör riksväg 84 genom byn, sväng höger där grusvägen delar sig och kör ca 8 km, håll utkik efter skylt. Därifrån är promenaden bara cirka 80 meter.
Längd: 80 m. Start: Parkering vid fallet ca. 55 km. från Vemdalsskalet.

 

Rändåfallet

Det femte och sista fallet finns även det i Långå, heter Rändåfallet och är lika lätt att nå som de fyra övriga. Rändåfallet består av flera större och mindre vattenfall som tillsammans bjuder på ett skummande vackert skådespel. Från det första till det sista fallet är avståndet ca 1 km. I området finns en fin raststuga och när bilen parkerats är det bara en kort och lätt vandring till det första fallet.
Längd: 2 km. Start: Parkering i Långå ca. 45 km. från Vemdalsskalet.

 

Vägbeskrivningar till fallen och ytterligare en rad fina vandringsleder hittar ni vår vandringskarta, som vi tryckt i praktiskt bakfickeformat. Den kostar 40 kr och finns att köpa vid de flesta serviceställen och i vår webbshop.

I närheten av Vemdalen hittar ni även en av Europas äldsta nationalparker. Klicka här för att läsa mer om Sonfjällets nationalpark.

I Vemdalen har vi inte bara fina vattenfall, det finns jättefina stränder att bada på också. Klicka här för att läsa mer om stränderna i Vemdalen.

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Turistinformatörerna på Vemdalsskalet visar rätta vägen!

Med över 46 000 besökare i den lilla turistinformationen sedan starten 2018 har våra turistinformatörer bidragit till att fler upptäckt …

Sugen på en natt i tält på fjället?

Vi förstår dig! Att krypa ner i sovsäcken efter en heldag på fjället är bland det mysigaste som finns.

Fjällen Forever - för en hållbar framtid nu och för alltid!

Destinationsbolagen i Härjedalens fjälldestinationer taggar inför sommaren och går gemensamt ut med kampanjen #fjällenforever som ska uppmuntra besökaren att ta …

Älska hösten

Det finns många skäl att älska hösten, framförallt här till fjälls. Färgsprakande fjällvandring, bär och svampplockning i skogens skafferi, spaning …

Äventyrstips

Aktiviteter på fjället och inomhus för konferenser, grupper och privatpersoner.


Kalender

Evenemangskalender
« December » loading...
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
13
14
16
19
25
1
2