Samsas på fjället i höst | Vemdalen.se
Information Covid-19

Samsas på fjället i höst

Hösten är den tid då fjällen lockar med klar, krispig luft och vackra färger. Det är också den tid vi får lov att samsas om utrymmet i skog och mark. Svamp- och bärplockare, jägare med hundar, cyklister, vandrare och traillöpare tillbringar gärna sina lediga dagar på fjället. Och inte minst, de vilda djuren.

Det är viktigt att påminna sig om att det är djurens territorium vi rör oss i och därför bör visa varandra extra hänsyn. Så kort och gott; Har vi detta med oss i bakhuvudet så är hösten en fantastisk tid att njuta av naturen och fjället. Här kommer några sköna hösttips från oss i Vemdalen:

Plocka bär och svamp

Hösten bjuder allt som oftast på mängder av bär, svamp, växter och örter som de flesta kan finna i skogen. Men det underlättar förstås att hitta sina ”smultronställen” att återkomma till då konkurrensen kan vara stor för att hinna först med att fylla sin korg inför vinterns soppor, grytor, sylt och saft. Med det ökande intresset för lokalproducerat är det inte ovanligt att vi odlar våra egna grönsaker, köper lokalproducerad och klimatsmart mat i butikerna, brygger vårt eget öl, stoppar vår egna korv och bakar frukostbrödet hemma i köket. Att då kunna komplettera detta med hemgjord sylt, saft eller torkad svamp att slänga ner i en puttrande höstgryta har man tagit ett stort kliv till att leva sunt, klimatsmart och hållbart. Dessutom har man fått både rörelse och upplevelser på köpet.

Läs om fler tips i skogens skafferi här

Fjällvandra i ett färgsprakande landskap

Testa på att vandra i en riktig pärla när det kommer till enkla dagsturer. Vemdalen bjuder på lättvandrade leder kantade med äventyr och upplevelser runt stugknuten. En höstvandring på fjället i Destination Vemdalen kan vara en härlig upplevelse för hela familjen. Med vackra färger och klar luft orkar man längre än vanligt!

En förbipasserande gäst i Turistinformationen på Skalets torg sa till oss en gång;

– Att vandra i Vemdalen på hösten kan närmast beskrivas som att vandra runt i en kontrastrik akvarellmålning.

Vi kan förstås inte annat än att hålla med!

Många undrar vad som gäller när det är jakt i våra skogar. Generellt kan man säga att det inte är något bekymmer att promenera i skogen och fjället även under jaktsäsong. Har du hund bör du hålla den kopplad. Har du dock hunden lös är det som alltid under god uppsikt och nära nog för att kunna koppla vid behov. Lösa jakthundar kan dyka upp och det är viktigt att inte locka på eller koppla dessa hundar då deras förare troligen finns i närheten. Ser du tydligt att jakt pågår i ett område så är rekommendationen att helt enkelt ta en annan väg om du är ute och vandrar. En färgglad synlig mössa eller hatt kan hjälpa jägaren att få syn på dig. Jägare som ser eller träffar på en vandrare eller bärplockare brukar oftast ta ur patronerna ur vapnet, visa sig och lyfta på hatten. En vänlig gest för att visa att denne ser dig.

Älgjakten pågår den 1- 26 september samt 11 oktober till och med 31 januari 2022. Den är som mest aktiv i början av perioden i september. 

Hitta vandringstips och familjevänliga leder här

Ett fjällområde med privata marker
Tänk på att nästa all mark i fjällområdet kring Vemdalen, Klövsjö, Storhogna & Björnrike ägs av privata markägare. Markerna används för skogs, jordbruk och för jakt. Markägare som upplåter sin mark för vandringsleder, turleder och längdspår så att vi alla ska kunna vistas och njuta av naturen.

Vi är många som älskar fjällen och som har förmånen att nyttja denna fantastiska miljö för lek, rekreation, motion, adrenalinkickar och mängder familjeaktiviteter. Men ju fler som nyttjar fjällets arena desto mer slits det på natur och leder. Därför är det extra viktigt att visa hänsyn mot både natur, människor och djur. Inte störa, inte förstöra, inte skräpa ner, det är även huvudregler i allemansrätten som du kan läsa mer om här.

Fiske med höstfärger i fond

I Vemdalen hittar du passande fiskevatten för både den mest erfarne fiskaren och nybörjaren. Höstfisket är något mer begränsat än på sommaren. Men att uppleva abborrfiske och gäddfiske i exempelvis Klövsjön är ett exempel på spännande höstfiske. Eller höstfiska efter harr i Ljungan! Ta reda på mer om fisket i Destination Vemdalen här

 

Välkommen att njuta av hösten i Destination Vemdalen!

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Älska hösten

Det finns många skäl att älska hösten, framförallt här till fjälls. Färgsprakande fjällvandring, bär och svampplockning i skogens skafferi, spaning …

Ta med destination Vemdalen hem

Varför kliva ur Vemdalenbubblan när du åker här ifrån? Det tycker vi verkar onödigt. Då är det tur att det …

Laga och äta ute

Mat smakar bäst på fjället. Men är det inte bökigt att kånka runt på massa mat, skrymmande stormkök och tillbehör på …

Ploggtävling- bli månadens vinnare av ett Trangia stormkök

Delta i vår hållbaraste tävling och vinn fina priser från Trangia. 

Äventyrstips


Kalender

« Oktober » loading...
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
31