Mathantverk & gårdsbutik
Nybo Gårds Highland Cattle går ute hela vintern. Sommartid betar de fritt i skogen vid deras levande fäbodar.
Nybo Gård i Vemhån ligger väldigt långt bort från den senaste tidens köttskandaler och köttfabriker. Deras Highland Cattle går ute hela vintern. Sommartid betar de fritt i skogen vid Vikarvålvallen, en av områdets levande fäbodar.
Anna Ericsson och Torbjörn Bäckman på Nybo Gård tillhör pionjärerna bland destinationens många småskaliga mathantverkare. Sedan de började bygga upp sin besättning under mitten av 1990-talet och producera korv och andra köttprodukter har de fått sällskap av bl a gårdsmejeri, gårdsbryggeri och stenugnsbageri. För samtliga är ord som ”härproducerat”, ”naturligt” och ”traditionellt” de viktigaste ledorden i ett mathantverk som bedrivs välsmakande långt från löpande band och konstiga tillsatser.
Egen gårdsbutik
För ett tiotal år sedan öppnade de sin egen gårdsbutik, som är öppen tre dagar i veckan under vintersäsongen. Där säljs kött, korvar samt mjukt och hårt tunnbröd, som de själva bakar. Gårdens egna produkter kompletteras med bl a sylt och marmelader från andra lokala producenter. Deras korvar är vid det här laget legendariska. Köttet, lätt marmorerat och mycket smakrikt, är en matupplevelse i en helt annan division än industriköttet. Hemligheten är gräs.
– Våra djur äter enbart det de är gjorda för att äta, nämligen gräs, säger Anna. Färskt gräs och örter vid fäbodvallen under somrarna, hö och ensilage på gården under vintern.
– Det ger köttet en helt annan smak jämfört med kött från djur som lever inomhus hela livet och föds upp på kraftfoder. Det ger också mer av nyttiga, fleromättade fettsyror. Att våra djur dessutom lever ett stressfritt utomhusliv har förstås också betydelse för hur deras kött smakar.
Här kan du läs mer om Nybo Gård.
Här kan du läsa mer om matupplevelser i Vemdalen.
Text: Per Bäckman