fbpx

Viktig information om Fettjeåfallet!

Stigen till Fettjeåfallet är sliten! Den första delen, ca 900 m upp till bänken är relativt bra. Därefter blir det sämre och några hundra meter längre upp efter bron, återstår ca. 600 meter med stenigt och halt underlag. Vi arbetar just nu med att lösa det mest akuta! Det finns även mer långsiktiga planer på att restaurera hela leden till fallet. Bland annat kommer den första etappen delvis grusas. För resterande sträcka planeras förbättring med naturligt material. Stenläggning ska göra att stigen smälter in i naturen, samtidigt som det blir hållbart och mer lättpromenerat. Planerna bygger dock på att vi kan finansiera projektet.

Vid en första beräkning hamnar vi på ca 300 000:- Naturligtvis en tuffutmaning! Vi är ytterst tacksamma för frivilliga bidrag. Förslagsvis 20:-/person. Vill du vara med och bidra kan du enkelt betala med Swish till följande nummer: 123 107 35 68. Märk inbetalningen med Fettjeåfallet.

Uppdaterat mars 2019: Inlägget om detta på Facebook har delats 96 gånger. Över 300 bidrag kommer från privatpersoner och tillsammans med bidragen från Destinationsbolaget och kommunen är nu summan uppe i 130.000 kronor. Till en början har två viktiga punkter åtgärdats: de två broarna har lagats på väg upp till fallets samt visa partier där det var som mest stenigt har den större stenarna tagits bort och grus har lagts till.

Uppdaterat juni 2019: 

Nytt ekonomiskt stöd för utveckling av leden till Fettjeåfallet

Destinationsbolaget har tillsammans med markägarna sökt projektstöd för att göra åtgärder längs vägen upp till fallet. Projektet med tillhörande investering handlar om att anlägga stentrappor längs vissa sträckor på/i leden upp till Fettjeåfallet samt att förbättra parkeringen och skyltning. Arbetet kommer att påbörjas sommaren 2019 och vara klart senast hösten 2020. Total budget för projektet är 690 220:-. Bergs kommun har gått in med medfinansiering på 138 044:- och Destination Vemdalen med 68 922:- som möjliggjorts via den insamling där allmänheten kunnat bidra. Samt medel från landsbygdsprogrammet är stödet 483 056:-. Arbetet och investeringarna fortsätter för att leden till Fettjeåfallet ska bli så bra som möjligt och hålla i längden. Investeringen är förstås mycket välkommet och gör att vi kan fortsätta jobbet med leden. Trots projektpengarna välkomnar vi fortfarande frivilliga bidrag via Swish och numret är detsamma som tidigare:  23 107 35 68. Märk inbetalningen med Fettjeåfallet. Läs mer om projektet här!

Uppdaterat augusti 2019:

Utav projektmedel och den insamlade pengen från privat personer har leden i somras rustas upp. Där vi fick besök av Sherpas som åkt hela vägen från Nepal för att bygga stentrappor genom den trolska kanjonen fram mot vattenfallet. Nu är första biten till bron grusad och sedan mellan första bron och andra bron ligger det fina sten trappor. Stenen som är från norra Jämtland smälter in fint i naturen runt omkring. Se filmen om projektet här:

Uppdaterat juni 2020:

Vi har blivit beviljade ytterligare projektmedel för att färdigställa leden hela vägen upp till Fettjeåfallet. Finansiärer är Bergs Kommun, Länsstyrelsen och de privata medel vi har fått in via den insamling vi haft vid leden.

Man kommer att fortsätta arbetet från övre bron förbi vindskyddet och ända upp mot vattenfallet. Det ska grusas upp ytterligare och läggas stentrappor sista biten. Två torrtoaletter ska sättas upp och parkeringen ska snyggas till. Allt är beräknat att vara klart till hösten 2021, men vi hoppas hinna med en hel del redan denna sommar.

Vänliga hälsningar Markägarna och Destination Vemdalen!

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Tyvärr kunde vi inte hitta några snarlika aktiviteter.

Vinteräventyr


Kalender

« Augusti » loading...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
18
23
24
25
26
30
31
1
2
3
4
5
6