Vandringsleder i Vemdalen/Åsarna

Vandringsleder i Vemdalen/Åsarna

Slutredovisat projekt – Upprustning av vandringsleder i Vemdalen och Åsarna.

Den 30 november 2024 slutredovisades Destination Vemdalen projektet för upprustning av Vandringsleder i destination Vemdalen, tillsammans med Åsarna IK. Projektet genomfördes från februari till november 2024 med stöd på ca 1,6 miljoner kronor, medel från Jordbruksverket.

Syftet med projektet var att skapa en långsiktigt hållbar destination med leder som fortsatt kan bära ett högt besökstryck utan avsevärt slitage och negativa miljöeffekter. Genom ett genomfört arbete med behövliga åtgärder vad gäller röjning, märkning, markarbete och skyltning av samtliga leder, blev det till en fortsatt enhetlig nivå med hög kvalitet och tillgänglighet. Arbetet har resulterat i ett nätverk av välutvecklade leder som bidrar till att stärka varumärket Vemdalen som en hållbar och attraktiv destination.

 

Projektet resulterade i:

5 000 meter spångvirke för upprustning av spänger, broar och enklare broar.

Spängerna ersattes och lades på utsatta områden där behovet var starkt. I projektet tog vi tillvara på spillvirket från spångbygget och gav det nytt liv – det blev bänkar. Dessa enkla men charmiga sittplatser finns nu utspridda längs lederna, perfekt för en paus och att njuta av utsikten. Ett smart och hållbart sätt att kombinera återbruk med besökarnas bekvämlighet.

Markarbeten (grävning och grusning)

Karl Xl:s led -Ripfjället, ett område kring Önstenen -Storhogna samt Trollstigen upp mot Jaktstugan -Vemdalsskalet.

Grävning och grusning genomfördes inte bara för att stärka lederna utan också för att hantera vattenflöden. Genom att leda bort vatten från stigar och låga partier har vi gjort lederna både torrare och mer hållbara. Resultatet? En mycket enklare och trevligare vandring, oavsett väder!

Entrétavlor

Under projektet installerades sex nya informationstavlor, noggrant monterade vid strategiska platser längs lederna. Spårcentralen -Vemdalsskalet, Örnstenen -Storhogna, ovanför M-huset -Storhogna, Spårcentralen -Björnrike, Ripfjällets stugområde och Björnstigen- Vemdalsskalet.

Tavlorna innehåller tydliga kartor, avståndsangivelser, säkerhetsinformation och tips om vad besökare kan upptäcka i området. Dessa tavlor bidrar till att göra vandringen mer informativ och trygg samtidigt som de förstärker upplevelsen av lederna. Perfekt för både nybörjare och erfarna vandrare!

Nytt vindskydd, där Victorialeden och Röjån möter varandra.

Under projektet byggdes ett nytt vindskydd, redo att ge skydd åt både vandrare och kanske någon nyfiken ren. Ett perfekt ställe att pausa, njuta av naturen och fundera över hur många som kommer sitta där och dela sina naturupplevelser.

Röja och märka befintliga leder

Under projektet röjdes och märktes hela 165 425 meter befintliga leder – det är nästan som att ge dem en make-over i orange! Den nya märkningen gör det lättare för vandrare att följa sommarlederna och känna sig trygga i naturen. Nu är det bara att följa de orangea markeringarna och njuta av destination Vemdalens fantastiska landskap.

 

Har du några frågor eller funderingar kontakta projektledare Carolin Hagstedt.

Mail: carolin.hagstedt@vemdalen.se

Tel: 076 103 60 97.

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Stöd för omställning för att möta Coronakrisens effekter

Destination Vemdalen har beviljats stöd från Region Jämtland Härjedalen via Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Tur- och vandringsleder, React-EU Vemdalen

Den ökade naturturismen i allmänhet och framförallt en kraftig ökning under pandemin har gjort att vi står för en hel …

Ett hållbart innovativt Vemdalen

Inom ramen för projektet ska vi främst arbeta fram en handlingsplan/strategi för hållbar utveckling av destinationen.

Vemdalen sommar 2.0

Syftet med projektet är att stärka upplevelsen för gäst och bofasta genom ett förbättrat aktivitetsutbud sommartid med fokus på barnfamiljer.

Äventyrstips


Kalender

Evenemangskalender
« Maj » loading...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1