Varför välja lokalproducerad mat? | Vemdalen.se
Storhogna Högfjällshotell & Spa

Varför ska vi välja lokalproducerad mat?

Vid 50-talets mitt blir efterfrågan på färdiglagad, konserverad och fryst mat allt större. Frysvarorna tar plats i det svenska hemmet. Kokböcker som ”Gott av djupfryst” och ”Lätt med konserver” blir bästsäljare i sin genre i takt med att husmodern blir yrkesarbetande och tid för väldoftande långkok försvinner. Trenden håller i sig och tar ny fart på 60-talet då klassiker som minutvisp, pulvermos och snabbris slår igenom i Sverige.

Under 70-talet hämtar vi mer inspiration från USA när hamburgare och pizza blir allt mer populärt. Inte förrän vid sekelskiftet börjar man se en tydlig förändring när intresset och efterfrågan för det gluten- och laktosfria som tillsammans med det vegetariska och närproducerade ökar i hemmen och på restaurangerna.

Så här har utvecklingen i den svenska matkulturen sett ut de senaste decennierna. Men i takt med ständiga klimatförändringar och en ökad förståelse hos gemene man så börjar en hel matbranch långsamt ändra kurs, mot ett mer hållbart, grönt och lokalt mål. Med den snabba utvecklingen av sökmotorer och sociala medier som snabba och tillgängliga informationskanaler matas vi dagligen med kalla fakta om att dagens leverne med billig importerad mat inte är hållbart och kommer kosta oss dyrt i slutändan.

Efterfrågan på lokala råvaror ökar

Det allra mest positiva med en ökad efterfrågan på lokalproducerad mat ökar är att fler jordbrukare och mathanverkare vågar satsa på sina drömmar. De senaste åren har verkligen intresset för mathanverk, lokala råvaror och naturliga ingredienser blivit en viktigare aspekt än billig mat för slutkonsumenten. När vi tar till allt mer strategiska handlingar för att leva sunt, klimatsmart och hållbart så får det en stark utveckling och den svenska matkulturen kan sakta börja blomstra på nytt.

Den här positiva trenden de senaste åren har resulterat i att lokala matproducenter som verkligen brinner för sitt hantverk vågar satsa och utveckla sina råvaror för att möta den allt större efterfrågan. Inom Destination Vemdalen har vi flera lokala matproducenter som erbjuder ett stort utbud av olika råvaror och smaker inom ost, smör, korv, kött, sylt, saft, öl och bröd.

Så nästa gång du handlar, tänk på att det Du väljer att lägga på tallriken har en stor betydelse för jordbrukets utveckling och vår totala påverkan på miljön och samhället.

Relaterat innehåll

Höstmys i destination Vemdalen

Ta del av redaktionens bästa tips inför ditt höstlov i destination Vemdalen

Färgsprakande höstlov i Vemdalen: Aktiviteter och Lodge & Lya-mässan

En vecka som är fylld med aktiviteter och upplevelser för hela familjen!

Glädjen i skidåkning - oavsett ålder

Varför åka skidor även när man börjar komma upp i åren? “Det är ju så roligt” säger Susanne, 65.

Aktiv avkoppling i Vemdalen: Fjällvandring för 55-plussare

Lättillgängliga vandringsleder, bekväma boenden, skön atmosfär och god mat.

Äventyrstips


Kalender

Evenemangskalender
« Maj » loading...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
26
27
28
29
30
1