Vädrets makter & fenomen i fjällen | Vemdalen.se

Vädrets makter & fenomen i fjällen

Bor man i fjällvärlden är man lyckligt lottad om man gillar snön, vida vidder, lugnet och friluftslivet. Är man här på besök så är det troligen för att man dras till något av fjällens egenskaper.

Med ett landskap som kan skifta så otroligt mycket i höjdmeter på bara några hundra meter, kan det vara bra att vara medveten om vissa saker när det gäller vind, köldeffekter & snömassor. Men också de vackra skådespel våra väderfenomen kan bjuda på.

Kyleffekten

En riktigt het sommardag kan man verkligen älska känslan man får från vindens svalkande fläktar. Detsamma gäller dessvärre inte på vintern, när det istället kan upplevas som rejält kallt redan vid några få sekundmeter.

Det är framförallt vid låga temperaturer som höga vindhastigheter ger större avkylning än vad termometern visar. Som ett litet exempel kan man säga att när termometern visar 10 minusgrader och det blåser en vind på 2 m/s är den effektiva temperaturen istället 14 minusgrader. Tänk dig då vilken effekt kylan kan få med tanke på den vindhastighet man uppnår vid skidåkning. Det är alltså viktigt att skydda känsliga och utsatta delar som kinder och näsa vid lite kallare/blåsigare väder.

Halo

Det är troligtvis få personer som har missat den virala succén det blev kring filmen på ett spektakulärt halofenomen som filmades på Vemdalsskalet i Vemdalen i december 2017. Filmen fick en enorm spridning i sociala medier och visades i nyhetssändningar över hela världen. Detta väderfenomen förekommer faktiskt mycket oftare än vad regnbågar gör, men de är ofta ganska svåra att få syn på. Ibland lönar det sig dock att spana lite extra efter dem. Det är nämligen ett verkligt vackert skådespel. En halo uppstår genom ljusets brytning och reflektion i iskristaller, som svävar i atmosfären. Just den kraftfulla halo som sågs i Vemdalen kan ha uppkommit genom den stora mängd iskristaller som cirkulerade i luften från snökanoner i området.

Norrsken

Att få se ett dansande norrsken när man besöker Vemdalen eller övriga fjällvärlden är helt klart något som många har på sin önskelista, men som få får uppleva. Bor man i fjällvärlden så är chansen stor att man någon gång lyckas se det, men ett riktigt tydligt norrsken syns inte allt för ofta. Norrskenet uppstår när laddade partiklar från solen faller in mot den översta delen av jordatmosfären på 100-400 km höjd. Elektronerna påverkas av jordens magnetfält och träffar därför atmosfären längs en oval runt vardera magnetiska polen, den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet.

Laviner

Laviner är ett naturfenomen som många människor fascineras av, men som också kräver enorm respekt och försiktighet. I Vemdalen är vi normalt sett relativt förskonade mot laviner. Ibland spränger man utsatta områden i närheten av pisterna i förebyggande syfte, men försiktighet utanför pisten är alltid A och O vid skidåkning.

Det finns olika typer av laviner, men de som oftast orsakar olyckor är så kallade flaklaviner. I en flaklavin ”lossnar” ett sammanhängande flak av snötäcket på en gång och rusar nedför berget. Snömassorna accelererar fort. Är sluttningen brant och lång är hastigheter över 100 km/h inte ovanliga.

 

Läs mer om olika väderfenomen hos SMHI.

 

Relaterat innehåll

Caroline Nyiri - Äventyrsguiden som inspirerar

Caroline är en reklampelare och inspiratör som med sina foton och kunskap lockar fler att upptäcka vårt fantastiska landskap.

Cykeläventyr i destination Vemdalen

Hitta dina favoriter bland cykelarenor, grusvägar, landsvägar och MTB-leder i Vemdalen.

Vilken vandring passar dig?

Ge dig ut i den fascinerande naturen i destination Vemdalen och hitta den vandring som passar just dig!

Vemdalens vinternyheter

Vintersäsongen i Vemdalen bjuder som vanligt på spännande nyheter som förgyller ditt nästa besök! Här är en smygtitt på vad …

Äventyrstips


Kalender

Evenemangskalender
« April » loading...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
22
23
24
28
29
1
2
3
4
5