Sonfjällets nationalpark är en av Europas äldsta | Vemdalen.se
Stort fjäll med snöklädd topp reser sig bland träd och dimma

Sonfjällets Nationalpark

Sonfjällets nationalpark är en av Europas äldsta. Parken är 10400 hektar. Det anses att namnet Sonfjället kommer från det isländska ordet för sol som är ”sunna”. Det namnet vore inte heller fel på denna en av Europas allra äldsta nationalparker.

Fjällmassivet med Sonfjället som högsta topp (1277,7 m ö h) ligger mitt i Härjedalen och är alltid det mäktiga utropstecknet i fonden. Det är Sonfjällets topp som alltid först fångar upp morgonsolens strålar – och det är också där kvällssolen stannar kvar allra längst.

Sonfjällets nationalpark skapades 1909 för att bevara hedmarker som ännu inte blivit renbete samt för att ge björnen, som då var näst intill utrotad, en fristad. Andra djur som trivs i nationalparken är lodjur, älg och fjällämmel. Det händer att man ser spår av järv och varg. Lika rikligt är fågellivet med ljungpipare, fjällpipare, dalripa och fjällripa. Fjällvråk, fiskgjuse och kungsörn är de stora rovfåglar som ofta ses.

Aktiviteter i Sonfjällets Nationalpark

Björnvandring

Följ med en kunnig guide till spåren av nationalparkens björnstam. Guiden visar tomma iden, rivmärken på trädstammar, upprivna myrstackar och spårstämplar. Boka hos Äventyr & Konferens på telefon 070-675 16 94.

Guidade vandringar

Gör ett heldagsbesök i nationalparken. Boka en vandringstur och vandra tillsammans med kunnig guide till nationalparkens alla hemligheter. Boka hos Äventyr & Konferens på telefon 070-675 16 94.

Besök på levande fäbod

Runt Sonfjället låg förr en mängd fäbodvallar och det finns fortfarande en levande fäbod i parken, Nyvallens Föbodvall & Nysäterns Fäbodvall. Besök dem och se hur forna tiders fjällbönder levde under sommarbetet. För barnen finns en massa gulliga djur att klappa.

Vandringsleder

Sonfjällets nationalpark genomkorsas av leder för vandring och skidåkning. Ni är snabbt inne i parkens hjärta. Bra startpunkter är de två fäbodarna Nyvallen och Nysätern. Vid Nyvallen finns en utställning om parkens geologi, flora och fauna. Dalsvallen på södra sidan är också en bra startplats. Vid Valmen finns en fin rastplats anpassad även för rörelsehindrade. Nationalparkens enda raststuga finns i vackra Sododalen.

Bra att ha med sig under besöket i Sonfjällets nationalpark är den vandringskarta Länsstyrelsen tagit fram. I den hittar ni detaljerade beskrivningar av elva olika turer från två kilometer upp till 18 kilometer. Kartan finns på de flesta näringsställen och går att beställa i vår webshop.

Turer som utgår från Nyvallen

Familjeslingan, beräknad 1-2 timmar, cirka 2,5 km tur & retur.

Lillfjället- den lilla toppen med den stora utsikten, beräknad 2-3 timmar, cirka 4 km tur & retur.

Topptur till Högfjället, beräknad 6-8 timmar, ca 11 km.

Vindskyddet vid Stor-Ryvålen, beräknad 6-8 timmar, ca 11 km.

Sonfjället runt, beräknad tid 6-8 timmar, ca 15 km.

Från Nyvallen till Nysätern, beräknad 6-8 timmar, ca 10 km.

Turer som går från Nysätern

Sododalen även kallat Sonfjällets Hjärta, beräknad 6-8 timmar, 10 km.

Skavalrännorna på Gråsidan, beräknad 4-5 timmar, 7 km.

Turer som utgår från andra entréer

Trolska Styggtjärn, beräknad 2-3 timmar, ca 2 km.

Vindskyddet vid Valmen beräknad 6-8 timmar, ca 12 km.

Hästtjärn beräknad 6-8 timmar, 16 km.

Karta över Sonfjällets Nationalpark och lederna.

Här kan du läsa mer om Sonfjällets Nationalpark och turerna.

 

Mer information om fjällvandring i Vemdalen med omnejd hittar du här.

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Är greenen grönare i fjällen?

Den friska fjälluften, det klara vattnet och de böljande fjälltopparna gör destination Vemdalens golfbanor till en ren fröjd att spela …

Tre dolda vandringspärlor i destination Vemdalen

Här guidar vi dig till några av destinationens doldisar bland vandringsleder.

Bidra till lokal utveckling - köp ett virtuellt ledkryss

Nu gör Destination Vemdalen det möjligt för dig som vill att bidra till lokal utveckling.

Sommar i Vemdalen

Fjällsemester under sommaren har varit stående under vår ledighet – i många år. Vår hänförelse till fjället har lett till …

Äventyrstips


Kalender

Evenemangskalender