fbpx
Information Covid-19

Allt om att köra skoter i Vemdalen

Skoterkörning ingår inte i allemansrätten och det är därför inte självklart att köra på någon annans mark. Därför är det viktigt att följa skoterlederna och se till att alltid köra på väl snötäckt mark.

Det är en stor frihetskänsla att ta skotern ut på fjället och i skogen. Men med friheten följer också ett ansvar. Ta för vana att ta reda på i förväg vad som gäller där du tänkt köra. Att köra i terräng kan vara ett brott mot terrängkörningslagen. Om det inte finns något tillstånd gentemot markägaren kan det enligt brottsbalken också vara fråga om skadegörelse eller olovlig körning med motorfordon på annans mark.

Terrängkörningslagen lyder: Den som utan lov, färdas över någon annans mark som kan skadas, kan dömas för tagande av olovlig väg till böter eller fängelse i högst sex månader (Brottsbalken 12 kap 4 §). Läs mer om terrängkörningslagen här. Notera också att det finns förbudsområde kring våra skid- och stugområden. Se dessa för Vemdalsskalet här, Björnrike här och Vemdalen här!

Det är förbjudet att:
  • Köra på skogs- och jordbruksmark, om det inte är uppenbart att det kan ske utan risk för skada. Förbud gäller för körning på skogsplanteringar eller i ungskog som är lägre än två meter över snötäcket.
  • Köra på skogsbilvägar om de inte är skyltade som skoterled
  • Köra inom planlagda områden samt nära bostäder och bebyggelse
  • Köra inom skidanläggningar, anlagda skidspår och fotbollsplaner
  • Spåra, förfölja och störa vilda djur och renar
  • Köra snöskoter på allmän väg, utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka, högst 20km/timme om terrängen är framkomlig. På enskilda vägar kan snöskoterkörning vara förbjuden. Vid passering av väg skall alla passagerare gå över, även de som åker i pulka eller kälke.

Se gärna filmen högst upp på sidan om varför exempelvis skogsplanteringar, skogsbilvägar och åkermark är känsliga och olämpliga att köra skoter över.

 

Håll dig på skoterlederna

Är du osäker på var du får och ska köra så håll dig på skoterlederna, där kör du säkrast och stör minst. Skoterleder i fjällen är liksom övriga fjälleder markerade med ledkryss. De är dessutom markerade med skyltar eller märken som visar vad som gäller på leden, här på Snöskoterrådet kan du se vilka och vad de betyder. Vissa leder kan även vara gemensamma med skidleder, ta alltid hänsyn till skidåkare och andra aktiviteter som du kan påträffa. De allmänna skoterlederna finns inlagda på fjällkartan och mer information om lederna finns hos Länsstyrelserna i fjäll-länen. Vill du veta mer? Klicka här för att läsa mer om Snöskoterrådets skotervett och regler.

På Turistinformationen på Vemdalsskalet kan du köpa skoterledskartor över området, för hela Sveriges skoterleder finns dessa digitalt på skoterleder.org.

 

Ledbevis

Prepareringen av våra snöskoterleder sköts av våra ideella skoterklubbar i området. Vemdalens snöskoterklubb tar ut ledbevis för att kunna underhålla skoterlederna bättre. Du kan välja på att köpa dagkort, veckokort och årskort. Om du är medlem i skoterklubben får du billigare ledbevis och du får också inbjudan till våra trivselturer som de gör varje år.

 

På följande ställen kan du köpa ledbevis till din skoter:

Turistinformationen på Skalets Torg, Vemdalsskalet

Ekbergs Fiske & Fritid, Vemdalen by.

Vemdalen Experience,  Vemdalen by.

Vemhåträffen, Vemhån.

 

Förarbevis

Om du ska köra snöskoter behöver du ett särskilt förarbevis. Du får också köra snöskoter om du har ett körkort eller traktorkort utfärdat första gången före 1 januari 2000. Det är dock att rekommendera att ändå ta ett förarbevis.
För att få ett förarbevis för snöskoter krävs att du har:
1. Fyllt 16 år
2. Gått en utbildning hos en godkänd utbildare
3. Gjort ett godkänt kunskapsprov

Utländska gäster måste ha ett skoterförarbevis, om man inte har det måste man boka guidad tur.

 

Förarbevis på guidade turer

Om man följer med på en guidad tur måste man ha skoterförarbevis då?
Du måste vara minst 16 år och ha någon typ av körkort. Även en person som har körkort med behörighet AM (mopedklass 1) har rätt att köra snöskoter enligt dessa förutsättningar, även om han eller hon inte fyllt 16.

 

Avlastningsplats för skotrar

Avlastningsplats för skotrar finns i Vemdalen by vid Vemdalen Experience. Där finns skoterledskartor att köpa och du kan få bra tips om din skotertur. Det finns även möjlighet att ställa in skotern i värmen över natten mot en kostnad. För frågor och information ring 0684 – 300 60. Det finns även avlastningsplatser vid Storhogna M på baksidan av anläggningen, vid Vargens Fjällanläggning och i Björnrike där man svänger av från stora vägen in mot Björnrike Torg finns en grusparkering till höger. Du når skoterspåren i anslutning till parkeringen.

 

Reglering av skotertrafik

Skotertrafiken är reglerad inom stora delar av fjällen. Regleringarna är beslutade av regeringen eller Länsstyrelsen. Än så länge är skoteråkningen inte reglerad i Vemdalen. Kommunerna arbetar i dagsläget för att se över skotertrafiken mellan Vemdalen och Klövsjö tillsammans med markägare, ortsbor och näringsliv. Läs mer om reglering på länsstyrelsens hemsida.

 

Övrig information från Länsstyrelsen:
Att köra skoter i Jämtlands län

Bra information hittar du hos våra skoterklubbar.
Vemdalens skoterklubb
Klövsjö skoterklubb
Hede skoterklubb
Hedevikens skoterklubb

 

Ha en trevlig tur där du visar hänsyn för djur, natur och dina medmänniskor!

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Vinterns bästa

Vemdalens tre skidområden erbjuder mycket skoj för hela familjen.

Skotervänliga boenden i Vemdalen

Tänkte du ta med dig skoter på din semester? Här tipsar vi om bra boenden, restauranger och fikastopp för dig som …

Söker du adrenalinkickar?

Letar du efter nya sätt att utmana dig själv, testa dina gränser och verkligen få hjärtat att slå några extra …

Vemdalens skoterlocals tipsar

Vi har frågat tre inbitna skoteråkare från Klövsjö & Vemdalen vilka deras favoritturer på fjället är.

Vinteräventyr

Linsell Skoter & Motor är auktoriserad återförsäljare och verkstad för Ski-Doo snöskotrar sedan 1969.

Här kan du köpa ledbevis online, få info om skoterleder och priser för dag, veckokort och årskort.

Vemdalen Experience har skoteruthyrning, företagskonferenser, guidade turer och safari samt butik.

Aktiviteter på fjället för konferenser, grupper och privatpersoner


Kalender

Evenemangskalender
« Januari » loading...
1
2
3
4
5
6
7
8
9