Snödjup och snösnack | Vemdalen.se

Snödjup och snösnack

Snön lyser upp våra vinterdagar och vi välkomnar den med glädje och massor av skidåkning, skoteråkning, snöskovandringar, kälkåkning och mycket mer. Vårt vita guld fyller fjällens toppar och dalar varje år och det är vi glada för, så glada att vi vill dela med oss av lite snösnack.

Snösäkert

Vemdalen är relativt snösäkert och det beror på två faktorer. Det ena är att Vemdalen liksom hela Härjedalen ligger högt över havet. Som exempel ligger Vemdalsskalet på 710 meter över havet. Den andra faktorn som spelar stor roll är att Härjedalen har inlandsklimat vilket innebär stabilare väder som inte är lika utsatt för plötsliga inbrott av värme från Atlanten. Vi har oftast tidig öppning redan i november och skidåkning fram till slutet av april. Även maj kan erbjuda riktigt härliga dagar med skateskidåkning på den hårda skaren.

Färg & form

Vilken form snöflingorna i slutändan får varierar kraftigt och beror till stor del på luftens temperatur och luftfuktighet. Snöflingornas avancerade struktur gör att de till skillnad från vattendroppar och vanlig is reflekterar i stort sett allt ljus och därför uppfattas som vita och inte genomskinliga. En snöflinga blir oftast alltid i sexkantiga former vilket beror på vattenmolekylernas egenskaper.

Falltid

Det tar hela 33 minuter för en snöflinga att landa på marken. Då räknar man att den ska ha bildats två kilometer upp i luften. Bäst för snöbollskrig och snögubbebygge Nollgradig snö är den bästa kramsnön som gör det perfekt att krama snöbollar och göra roliga snögubbar.

Tillverkad snö

Att tillverka snö sker bäst i temperaturer på -4 eller kallare, det blir ännu bättre förutsättningar om det är låg luftfuktighet och kallt vatten. Det går också att tillverka snö i varmare temperaturen men då blir effekten liten. I Vemdalens tre skidområden kan vi under optimala förhållande producera upp till otroliga 520 lastbilslass snö i timmen.

Nederbördsrekord

Den högsta uppmätta årsnederbörden i Sverige är 1866 mm, som föll år 2008 i Mollsjönäs i Västergötland. Den högsta dygnsnederbörden vid en officiell SMHI-station är 198 mm, som föll den 28 juli 1997 i Fagerheden i Norrbotten. Klövsjö kan också notera ett nederbördsrekord i juni år 1987 då det föll 278 mm.

Ett snöfall över främst inre Hälsingland, Härjedalen och Jämtland i slutet av september 1954 står i särklass i topp på alla mätningar med drygt en halvmeter nysnö vid flera stationer.

Läs mer om snö och nederbördsrekord på SMHI´s hemsida.

Laviner

Även om Vemdalen är relativt lavinsäkert så finns ändå en del platser som du bör ha en hel del kunskap tex. om du gör toppturer på Sonfjället eller Oxsjövålen.

Lavinsäkerhet handlar nästan uteslutande om hur du tänker. Hur du samlar in information, hur du fattar beslut och vilka risker du väljer att ta. Med stöd av bra information och kunskap samlat med en del träning kan du bli tryggare i lavinterräng.

Här är följer några råd för att minska risken att råka ut för laviner:
• följ helst lederna eller pisterna
• åk i breda öppna dalar långt ut från sluttningarna
• åk inte i brantare lutningar än 25 grader.

Några tips på hur du blir mer lavinsäker
• Åk inte över branta snöfält dagarna efter kraftiga snöfall, hård vind eller kraftigt stigande temperatur. De flesta laviner inträffar dygnet efter ett kraftigt snöoväder.
• Undvik över huvud taget att korsa orörda snöfält i brant terräng.
• Om du måste korsa ett brant snöfält, gör det så högt upp som möjligt.
• Om ni är många, åk en i taget. Då blir belastningen på snön mindre.
• Att följa kammar och ryggar är det flackaste vägvalet och därför ofta det säkraste.
• Åk aldrig så att du belastar snötäcket ovanför en annan skidåkare

Om du ofta är ute med kompisar på fjällturer och speciellt där du åker på brantare toppturer så är det nästintill nödvändigt att alla i gruppen har god kunskap om snö och laviner och hur man gör om en lavin utlöses. En personlig transciever, en spade och en hopfällbar lavinsond tillsammans med välutbildade turkompisar som vet vad som skall göras räddar liv om olyckan är framme!

Lavininformaiton från SkiStar Vemdalen.

Läs mer om laviner på Fjällsäkerhetsrådets hemsida.

Njut av snön, det ska vi göra här i Vemdalen!

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Vemdalens vinternyheter

Vintersäsongen i Vemdalen bjuder som vanligt på spännande nyheter som förgyller ditt nästa besök! Här är en smygtitt på vad …

Susanne visar stigen till sommarens sevärdheter och äventyr

En av dem som du möter i turistinformationen denna sommar är Susanne som med trygga händer guidar dig till rätt …

Är greenen grönare i fjällen?

Den friska fjälluften, det klara vattnet och de böljande fjälltopparna gör destination Vemdalens golfbanor till en ren fröjd att spela …

Äventyra dig bort från vardagen: 10 skäl att välja Vemdalen för din fjällsemester i sommar

Från fjällvandring och cykling till god mat, golf och ridäventyr – 10 anledningar att välja Vemdalen i sommar

Äventyrstips


Kalender

Evenemangskalender