Om du möter en björn | Vemdalen.se

Om du möter en björn på vandringen

2018 genomfördes en beräkning av den totala björnpopulationen i Sverige. Resultatet visade att det då fanns cirka 2900 björnar i Sverige utspridda över ett område som omspänner drygt två tredjedelar av landet.

Den skandinaviska brunbjörnen är till sin natur mycket skygg för människan. Utrustad med skarp hörsel och ett gott luktsinne beger sig en björn i de flesta fall bort från en plats där det finns människor. Vill du försäkra dig om att inte överraska en björn, kan du bara prata lite mer eller kanske sjunga en stump när du är ute och vandrar. På turistinformationen på skalets torg kan du köpa en liten björnplinga för den som vill vara extra trygg i skogen.

Ibland inträffar ändå ett möte mellan björn och människa. Då är det bra att vara förberedd och veta hur du ska agera.

Om du sitter i bilen och får syn på en björn

Sitt kvar i bilen och njut av synen! Gå inte ut för att fotografera. Skulle du stöta på en bjönunge som uppehåller sig vid vägkanten, rör den inte. Björnhonan har starka instinkter att skydda sina ungar och är säkert i närheten.

Om du är ute på försommaren i björntäta marker

Björnens brunstperiod infaller under maj och det kan vara bra att känna till att björnen är som mest rörlig och dagaktiv under våren. Det är även denna tid du kan stöta på vuxna björnar tillsammans. Även ensamma unga hannar på friarstråt kan vandra långa sträckor på försommaren. Skulle du se en björn, ge dig tillkänna genom att prata i normal ljudnivå och dra dig försiktigt undan.

Om du är ute i björnskogen på sensommaren

Hälften av björnens årsdiet består av bär. Under bärsäsongen är de flesta björnar upptagna med att sätta i sig stora mängder bär för att bygga upp fettreserverna inför vintervilan. En vuxen björn kan sätta i sig närmare 90 kg bär under en dag. Bärplockare bör räkna med en liten möjlighet att en björn kan finnas i närheten av bärrika ställen. Björnen har däremot ingen revirkänsla för en särskilt bärrik plats. Om du skulle möta en björn under bärplockning gör du precis som i andra björnmöten, ge dig till känna genom att tala lugnt i normal ton och dra dig undan.

Om du är ute med hund i skogen

Håll hunden kopplad. Risken finns att en lösspringande hund stöter på en björn. En hund som inte är tränad för att möta en björn kommer mest troligt att springa tillbaka till ägaren för att ta skydd. I värsta fall med björnen i hasorna. Även om det är hunden som framkallat björnens ilska kan en sådan situation vara farlig. Håll därför din hund kopplad under din vandring.

Om du möter en björn som inte viker av och flyr, utan fortsätter i riktning mot dig

Då är det en björn som troligen känner sig provocerad av din närvaro. Det kan röra sig om en björnhona med ungar, en björn som har ett kadaver i närheten, eller som blivit överraskad av ditt hastiga uppdykande och inte hunnit sätta sig i säkerhet. Det kan vara en björn som väckts ur idet eller störts strax utanför. Slutligen, kan det vara din hund som har retat upp björnen om den inte varit kopplad. En provocerad björn kan göra utfall mot dig, vilket ofta är ett skenanfall. Du bör tydligt markera för björnen att du har fredliga avsikter. Tala lugnt ut i luften slå inte mot björnen eller signalera inte några andra hotfulla åtbörder. Retirera ifrån platsen i lugn takt.

Om björnen är verkligt provocerad och går till attack

Gör ett sista försök att distrahera björnen. Släng något framför denne. Bärhinken eller fiskespöet. Om det inte hjälper, då återstår bara att lägga sig ner på marken och ligga still. Lägg dig i fosterställning eller på magen och knäpp händerna över nacken för att skydda huvudet. Genom att göra dig så liten som möjligt och vara helt passiv minimerar du hotbilden för björnen.

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Caroline Nyiri - Äventyrsguiden som inspirerar

Caroline är en reklampelare och inspiratör som med sina foton och kunskap lockar fler att upptäcka vårt fantastiska landskap.

Cykeläventyr i destination Vemdalen

Hitta dina favoriter bland cykelarenor, grusvägar, landsvägar och MTB-leder i Vemdalen.

Vilken vandring passar dig?

Ge dig ut i den fascinerande naturen i destination Vemdalen och hitta den vandring som passar just dig!

Vemdalens vinternyheter

Vintersäsongen i Vemdalen bjuder som vanligt på spännande nyheter som förgyller ditt nästa besök! Här är en smygtitt på vad …

Äventyrstips


Kalender

Evenemangskalender
« April » loading...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
22
23
24
28
29
1
2
3
4
5