Levande fäbodar | Vemdalen.se
Nysäterns Fjällgård

Levande fäbodar

Idag finns det få aktiva fäbodbruk kvar i landet, där man lever fäbodlivet som en del i sitt småbrukande. Dessa fäbodar med sina bönder och djur bevarar resterna av ett levande kulturarv. Genom ett besök hos någon av dessa fäbodar kan vi få en förståelse för det hårda arbetet det innebar med fäbodbrukande runt skog och fjäll.

Nysäterns Fjällgård | Hede

Nysäterns fäbod som ligger vackert inbäddad vid Sonfjällets västra fot har trampats om sommaren av folk och fä i många hundra år, för att överleva den karga jord som Sveriges högst belägna landskap gav oss. Idag har fäboden med getter, kor, höns och häst även givit plats för en stuga med goda frasvåfflor, lokal mat av älg, ren och fjällröding, en mysig fjällpub, litet fjällbageri och några stugor att hyra för natten. Därav nya namnet Nysäterns Fjällgård. Från Nysätern kan du vandra längs en fin vandringsled in i nationalparken Sonfjället. Nysätern har öppet juni, juli och augusti. nysaternsfjallgard.se

Nilsvallen | Långå

Fäbodvallen är döpt efter en gård i den lilla byn Långå som heter Nilsgården. Vallen brukades fram till slutet på 1940-talet, därefter dröjde det drygt 70 år innan det återigen fanns djur på vallen. Sedan sommaren 2019 har Birgitta haft Nilsvallen öppet för allmänheten. Parkera vid Unsån så får du en trevlig skogspromenad på ca. 1,2 kilometer. Längs vägen får du information och ny kunskap om fäbodar. Väl framme vid vallen serveras enklare fika. Här kan du också hyra en grillplats om du vill tillaga medhavd mat. Kossorna rör sig fritt på skogen så har du tur kan du träffa på dem längs vägen. Nilsvallen har öppet 3–25 juli. oppinils.com

Nilsvallen

Johankölens Fäbod | Klövsjö

Johankölens fäbodvall är flyttad från en tidigare vall någon gång mellan 1650-1700 talet från Gammalvallberget. Enligt Anna som driver Johanskölen är vallen omtalad för att ha ”småfolk” dvs. vättar som hjälper till. Om du besöker Anna får du lyssna till spännande berättelser om dessa små väsen och om vallen och fäbodlivet. Besökarna får vara med på vad som händer och sker den dagen, det kan variera och beror på vad djuren och naturen ger. Har du tur är djuren på vallen när du kommer men ofta är de ute i skogen och betar. Anna säljer fika på plats och tar en besöksavgift på 40:-/vuxen och 20:-/barn 0-7 år. Anna har öppet alla måndagar i juli. Läs mer här!

Johankölen

Bräckvallens Fäbod | Klövsjö

1797 insynades Bräckvallen. Namnet Bräckan betyder uppodlade stenbackar. Bräckvallen är idag en av ytterst få fäbodvallar i väglöst land som brukas på gammalt vis. Det vill säga att mjölken förädlas på plats och lagras i jordkällaren. Djuren flyttas hit till fots i slutet av juli. Från slutet av maj är djuren och husfolket vid den andra fäboden Klöppingen vid Klövsjöns strand. OBS – Bräckvallen är inte öppen för besökare med du får titta från utsidan. Där kan du läsa mer om vallens historia. En kort bit därifrån ligger en raststuga som är öppen för allmänheten.

 

Här kan du läsa mer om alla roliga äventyr som fjällen erbjuder.

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Caroline Nyiri - Äventyrsguiden som inspirerar

Caroline är en reklampelare och inspiratör som med sina foton och kunskap lockar fler att upptäcka vårt fantastiska landskap.

Cykeläventyr i destination Vemdalen

Hitta dina favoriter bland cykelarenor, grusvägar, landsvägar och MTB-leder i Vemdalen.

Vilken vandring passar dig?

Ge dig ut i den fascinerande naturen i destination Vemdalen och hitta den vandring som passar just dig!

Vemdalens vinternyheter

Vintersäsongen i Vemdalen bjuder som vanligt på spännande nyheter som förgyller ditt nästa besök! Här är en smygtitt på vad …

Äventyrstips


Kalender

Evenemangskalender
« April » loading...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
22
23
24
28
29
1
2
3
4
5