Laga och äta ute | Vemdalen.se

Laga och äta ute

Mat smakar bäst på fjället. Men är det inte bökigt att kånka runt på massa mat, skrymmande stormkök och tillbehör på vandringen? Inte om du frågar Nathalie Spjälle från Svenstavik. Hon lagar sin mat utomhus, på ett stormkök minst en gång i veckan.

Nathalie älskar mat och hon älskar att vara ute, så att slå ihop de två aktiviteterna blir ju en helt fantastisk kombination.

– Den stora tjusningen med att laga mat ute är att det är kul, lite utmanande och så smakar maten så otroligt gott utomhus. Att hon helst spenderar sin tid ute kan bland annat bero på att hon är uppväxt med fjällen runt husknuten. Nathalie har precis som alla de som växer upp i Jämtland Härjedalen, fått spendera många dagar i slalombacken och till fjälls på friluftsdagar med skolan. Nathalie älskar att vara kreativ med sin matlagning och är en riktig fena på foto.

Det var också därför som hon startade instagramkontot Foodbynatta, för att ha någonstans att få utlopp för sin kreativitet och få dela med sig av sina recept.

– Att få skapa och att få inspirera andra till att se samma glädje som jag själv gör i naturen och i matlagningen är en av mina största drivkrafter. Tur för oss andra är att kreatörer som Nathalie gärna delar med sig av sina tips. Många upplever att det kan vara lite svårt att lyckas med något gott samtidigt som det ska vara enkelt och inte ta för mycket plats i ryggsäcken.

– Hemligheten är att förbereda så mycket som möjligt hemma. Se till att använda få och bra ingredienser. Hacka och gör i ordning maten hemma så det bara är att steka maten på  stormköket när man kommer ut. Och våga prova! Det går att laga så otroligt god och rolig mat på stormköket.

Örtig blomkål med krämigt vitlöksris & karamelliserad lök

Du behöver
250 g färsk blomkål
Valfri olja
Marinad:
Salt
Persillade (eller valfria örter)
1 klyfta pressad vitlök
Olja
Krämigt vitlöksris:
2 dl snabbris
1 dl havrefraiche
1 klyfta pressad vitlök
Karamelliserad lök:
1 lök
Olja
Agavesirap
Salt

TILLAGNING

1. Börja med att koka riset enligt anvisning. Ställ åt sidan och lägg över ett lock för att hålla värmen under tiden blomkålen stekts.

2. Dela blomkålen på mitten i två halvor och skär i centimetertjocka skivor längs med stammen.

3. Stek i olja.

4. Blanda marinaden och ringla över.

5. Stek tills blomkålen mjuknat och fått fin färg.

6. Lägg över på en tallrik.

7. Skiva lök och stek i olja tills den blir gyllene. Ringla över agave sirap och salt.

8. Pressa i vitlök i riset och blanda i havrefracihe & persillade.

Namn: Nathalie Spjälle.

Ålder: 29 år.

Bor: Svenstavik.

Vad lagar du helst ute: Sparris med dillstuvad potatis. Eller någon smarrig efterrätt!

Instagram: Foodbynatta.

Aktuell med: Jobbar just nu med en receptbok tillsammans med Trangia, Eric Tornblad & Sara Gärdegård.

4 saker du inte kan vara utan

1. Liten smidig kniv.

2. Trangia Multi-disc cutting board (durkslag och skärbräda i ett).

3. Stormköket (jag använder spritkök, tycker det är smidigast).

4. Bra smidiga skedar och tallrikar.

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Restaurangtransfer

Nyhet! Ta en delad taxi till restaurangerna i vinter.

Vemdalens vinternyheter

Vintersäsongen i Vemdalen bjuder som vanligt på spännande nyheter som förgyller ditt nästa besök! Här är en smygtitt på vad …

Susanne visar stigen till sommarens sevärdheter och äventyr

En av dem som du möter i turistinformationen denna sommar är Susanne som med trygga händer guidar dig till rätt …

Är greenen grönare i fjällen?

Den friska fjälluften, det klara vattnet och de böljande fjälltopparna gör destination Vemdalens golfbanor till en ren fröjd att spela …

Äventyrstips


Kalender

Evenemangskalender