Kaffe över öppen eld
De guldgula flammorna dansar i takt med det sprakande ljudet från den torra granveden. Fisken hoppar efter nattsländan och myggen håller sig på säkert avstånd från röken. Den sotiga kaffepannan fylls med vattnet från närmsta fjällbäck och kaffegruset måttar du med hjälp av träkåsan eller ditt ögonmått. Kaffepannan placeras stadigt mitt i det dansande eldhavet. Sedan gäller det att vänta, njuta och vila ögonen på de rogivande flammorna…
Någonting har väck liv i den gamla kokkaffekulturen igen. Kokkaffet ser ut att ha återfått sin glans och är trendigare än någonsin. Idag köper man kokkaffe i flera olika tappningar, kryddningar och snygga förpackningar från leverantörer som specialiserat sig på just kokkaffe. Det är än så länge relativt få människor som kokar kaffe över öppen eld varje dag. Man gör det nog gärna lite som en ritual. Lite som ett fredagsmys, alltså inte varje dag.
Enklare än man tror
Mest vanligt är nog kaffe över öppen eld när man befinner sig i fjällen för att vandra eller fiska. Det är egentligen inte några konstigheter. I Vemdalen gör vi oftast så här:
Gör upp en eld, fyll kaffepannan med vatten och kokkaffe och låt koka upp. Vänta några minuter tills stormen i kaffepannan lagt sig. Fyll upp i en kåsa och häll tillbaka kaffet i pannan igen. Vänta ytterligare ett par minuter. Detta görs för att få bort rester från pipen samt att sumpen sjunker till botten. Vill man koka upp vattnet först och hälla på kaffet efteråt och röra om så fungerar det lika bra. I vilken ordning du väljer att göra det är helt enkelt en smaksak.
Kokar man sitt kaffe på fjällvatten så bör man inte glömma att krydda med en knivsudd salt. Vattnet där saknar nämligen salt, så kaffet smakar bättre om man tillsätter lite. Har man inget salt med sig så gör man som samerna och lägger i en bit torkat renkött i kåsan och fyller på med nykokt kaffe. Vildmarksliv deluxe!
Spara i Mitt Äventyr