Hitta växter för mat och välbefinnande | Vemdalen.se

Hitta växter för mat och välbefinnande

Lisa Kråik, som till vardags driver butiken Vemdalens Bovre har stor kunskap om sådant vi kan äta och dricka av de växter och annat som finns i naturen.

När Lisa växte upp minns hon att när någon i familjen var lite krasslig, så gick hennes mamma ut och plockade något färskt, grönt att göra te på som man fick dricka för att piggna till. Lisa har alltid varit intresserad av vad man kan äta i naturen, men det var egentligen först när hennes man blev sjuk som hon började utforska naturens läkekonst på allvar. Efter att ha plockat några kvistar med bark på och lite grönt i träden och kokat te på, så tog det inte lång stund innan gubben var på fötter igen.

Lisas stalltips är att göra det enkelt. Mycket av det djuren äter i skogen, kan också vi äta. Men vi håller på att glömma det som finns nära till hands, runt omkring oss när det blivit enklare att ta bilen till affären.

Testa att ta med en liten korg ut och plocka lite olika blad här och där. Det finns mycket spännande att koka te på eller att smaksätta maten med. Är du förkyld så plocka lite tall- och granbarr och koka te, smaksätt gärna med lite honung. Har du ont i huvudet, ta en kvist sälg och koka te på eller helt enkelt tugga på barken precis som den är.

Gör ditt eget barkbröd

Recept

Barkmjölet till brödet är enkelt att framställa: Plocka några kvistar (från t.ex. en, björk, al, olika videarter, asp och popplar samt alm och lönn), ta av barken, låt torka en stund i solen, rosta i ugnen på 120 grader tills det fått lite färg men utan att brännas. Krossa bitarna till mjöl i t ex mixer, mortel eller i en duk med trädklubba. Sila mjölblandningen så att du får bort större bitar.

Mängden av de olika nyttiga ämnena i barkmjöl beror på vid vilken årstid man tagit barken. Våren är den bästa tiden, från slutet av april till mitten av juni. Bark innehåller en hel del C-vitamin, tiamin (B1) och riboflaviner (B2), samt många olika mineraler och spårämnen så som järn, mangan och zink.

3.5 dl rågmjöl

1 tesked salt

2 dl vatten

1.5 dl barkmjöl

Blanda ingredienserna till en deg och gör små platta, runda kakor av degen. Vänd dem under gräddningens gång eftersom fukten samlas under kakorna.

Det tar runt 30 min för kakorna att gräddas färdigt. De är färdiga då du knackar på dem och känner att fukten har avdunstat. Ät dem gärna varma med smör på.

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Cykeläventyr i destination Vemdalen

Hitta dina favoriter bland cykelarenor, grusvägar, landsvägar och MTB-leder i Vemdalen.

Vilken vandring passar dig?

Ge dig ut i den fascinerande naturen i destination Vemdalen och hitta den vandring som passar just dig!

Restaurangtransfer

Nyhet! Ta en delad taxi till restaurangerna i vinter.

Vemdalens vinternyheter

Vintersäsongen i Vemdalen bjuder som vanligt på spännande nyheter som förgyller ditt nästa besök! Här är en smygtitt på vad …

Äventyrstips


Kalender

Evenemangskalender
« April » loading...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
22
23
28
29
30
1
2
3
4
5