fbpx

Hitta rätt i skogens skafferi

Många är vi som gärna vistas i naturen och fjällen under hösten för avkoppling, äventyr och motion. Men det är inte alla som har upptäckt vilken guldgruva fjället kan vara på hösten. Skogens skafferi är fyllt med godsaker.

Under hösten finns det oftast mängder av bär, svamp, växter och örter som de flesta kan finna. Men det underlättar förstås att veta sina ”smultronställen”  att återkomma till då konkurrensen om dyrbarheterna kan vara stor. Men stressa inte, se det som avkopplande att fylla korgen inför vinterns soppor, grytor, sylt och saft. Idag är det dessutom allt mer vanligt att vi odlar våra egna grönsaker, gärna köper lokalproducerad och klimatsmart mat i butikerna, brygger vårt eget öl, stoppar vår egna korv och bakar bröd hemma i köket. Att kunna komplettera detta med din egna sylt, hemkokt saft eller prydliga glasburkar med torkad svamp att slänga ner i en puttrande höstgryta. Då har man tagit ett rejält kliv mot ett klimatsmart och hållbart leverne.

”Stek lite nyplockad svamp i mycket smör över öppen eld och njut sedan av en macka som slår vilken stjärnkock som helst på fingrarna.”

En aktivitet i din egen takt

Att ge sig ut i skog och mark för att leta efter något ätbart är inte bara rogivande. Att vistas i skogen sänker stressnivåerna i kroppen, rörelse ger motion och bär innehåller mängder av nyttiga vitaminer och antioxidanter. Samtidigt skaffar man gratis mat på egen hand och utan större miljöpåverkan. För dig som är nybörjare finns mängder av tips, men det viktigaste är att du plockar bär eller svamp i din egen takt. Ta med ditt favoritfika, stanna till och läs en bok eller bara njut av naturens lugn. Plockar du svamp så ta gärna med en liten stekpanna, färskt bröd och en klick smör. Stek lite nyplockad svamp över öppen eld och njut sedan av en macka som slår vilken stjärnkock som helst på fingrarna.

Plocka hjortron, blåbär och lingon 

Hjortron, myrarnas guld av vissa kallat är ett mycket väderkänsligt bär. Hjortronblommorna är känsliga för kyla och om blomningstiden blir blåsig, kall och regnig lyckas inte pollineringen. Hjortronkarten är känsliga för frost, därför kan skörden variera kraftigt från år till år. I fjälltrakten är de första bären mogna från slutet av juli/början av augusti beroende på hur varmt det varit. De mognar ofta i lite olika takt och kan plockas under några veckor om det inte blir för kyligt.  Att plocka blåbär är inte svårt; på de flesta ställen där det finns skog finns det också blåbärsris. Ett tips är att investera i en bärplockare så blir det roligare och du får ihop mycket mer bär på samma tid. Blåbär mognar normalt i slutet av juli och ungefär en månad framåt. Lingonen är mogna från september.

Svamp torkas och fryses till kommande höstgrytor

I Vemdalen finns ett flertal svampsorter att plocka under hela hösten om det är ett bra svampår.

Karljohansvamp, trattkantareller och rödgul trumpetsvamp är några av våra vanligaste svampar man kan plocka i skogarna runt Vemdalen och Klövsjö. Dessa svampar är mogna under sensommar/höst och plockas normalt från juli-september beroende på hur vädret håller sig under hösten. En bra svampbok är ett måste ifall du känner dig osäker på vilka svampar som är okej att äta. Vissa svampar ska förvällas och om de ska frysas eller torkas beror även det på viken sort man plockar. En bra svampbok ska förutom artkunskap ha information om hur konservering av specifika svampar lämpar sig bäst.


Hjortronpaj

Fyllning:
2 dl créme fraiche
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl hjortronsylt
Pajdeg:
150 gram smör
1 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1.  Smält snöret i en kastrull och ställ det åt sidan
2.  Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform
3.  Blanda créme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en bunke
4. Häll créme fraiche-blandningen över pajskalet. Fördela ut hjortronsylt över hela pajen.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten.
Servera med vispad grädde till! 

Läs mer om hösten i Vemdalen här:

Sju sommartips som även passar i höst

8 bilder som får dig att välja Vemdalen

Familjeäventyr till fjälls 

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Sonfjället, du sköna!

Sonfjället med sin karakteristiska siluett och dess nationalpark är ett mycket populärt besöksmål, där alla årstider har sin charm.

SkiStar 45 år av rörelseglädje

Den 20 augusti 1975 reste bröderna Mats och Erik Paulsson, grundarna av bygg- och anläggningsföretaget Peab, till Lindvallen i Sälen …

Vinternyheter vintersäsongen 20/21

Turismen ökar för varje år och många företagare i området vågar satsa och utveckla, samt att nya hittar hit. I …

Vinterns bästa

Vemdalens tre skidområden erbjuder mycket skoj för hela familjen.

Vinteräventyr


Kalender

« November » loading...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
23
24
25
29
1
2
3
4
5
6