fbpx
Höstvandrare i Vemdalens fjällvärld

Fem vandringstips som passar alla

Vi har vandringsturer som passar alla typer av vandrare från mycket lätt till medelsvår. Vi tycker att det är viktigt att alla ska kunna uppleva den fantastiska naturen i Vemdalen. Våra bästa tips på fjällvandring för dig som älskar att vandra hittar du här.

De här och ytterligare en rad fina vandringsleder hittar ni i vår vandringskarta i praktiskt bakfickeformat. Den kostar 40 kr och finns att köpa vid de flesta serviceställen eller i vår webbshop.

1. Björnrike – Raststugan

Den här trevliga och korta fjällturen klarar även de yngsta barnen. Vandringen upp till Björnrikes raststuga går längs en bred stig genom den vackra och vindskyddade dalen mellan Högfjället och Gråhognafjället.

Om ni kommer i bil – parkera vid spårcentralen i Björnrike. Där börjar stigen, som är väl skyltad. Efter ca 700 meter tar ni av till höger och följer de skyltar som visar vägen till raststugan. Sista biten upp till stugan är aningen brantare och lite stenigare men väl värd mödan. Den belöning som väntar uppe vid stugan är en fantastisk utsikt över dalen och högfjället. Fortsätt gärna med en kort promenad en kort promenad till lite ovanför raststugan. Därifrån väntar ännu fler storslagna fjällvyer.

Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Längd: 3 km
Tidsåtgång: Ca 2 tim
Start: Spårcentralen Björnrike, kolla in turen här!

2. Naturstigen Vemdalens by

Naturstigen är en rolig och lättvandrad led för hela familjen. Ta er gärna tid till bärplockning och bäckmete efter öring.

Det här fina familjeäventyret börjar vid p-platsen ca 700 m utanför Vemdalen by i riktning Björnrike. Naturstigen är markerad med rött på stenar och träd. Terrängen är omväxlande; ibland skog och ibland öppna fjällängar. Glöm inte att ta med ett metspö eller två. I Kvarnbäcken trivs bäcköringen. Ta också med något att plocka bär i. För om årstiden är den rätta blir det många stopp för att plocka lingon, blåbär och hallon.
Matsäcken äter man helst vid Kvarntorpet, där bänkar ställts fram. Till maten njuter ni av utsikten över Vemdalens by. Längs stigen finns en mängd informationstavlor om bygdens historia och fjällens flora och fauna.

Svårighetsgrad: Lätt
Längd: 3 km
Tidsåtgång: Ca 2 tim
Start: Parkeringen Naturstigen, kolla in turen här!

3. Vemdalsskalet – Varggransstugan

Varggranstugan nås bekvämt från Vemdalsskalet och är en trevlig eftermiddags- eller kvällstur. Ta absolut med fiskegrejorna. Tjärnen där uppe är ett av traktens bästa put-and-take-vatten

Leden dit upp startar bakom Högfjällshotellet. Följ expressliften längs skogskanten och ta sedan till vänster och följ stigen in i skogen. Den markerade leden är lättvandrad och följer delvis en grusväg. Den sista kilometern är ganska brant, men aldrig mer än medelsvår.
Vi rekommenderar att ni fortsätter ända upp på Varggranshågna. Vyerna därifrån är magnifika.
Och som sagt – ta med fiskedon, I Varggranstjärnen har både regnbåge och röding planterats in och det är put-and-take som gäller. Ta reda på de speciella regler som gäller för den typen av fiske. Och glöm inte heller att skaffa fiskekort. Vandringen hemåt går längs en grusväg väster om stugan. När ni når parkeringen följer ni stigen mot hotellet och sista biten vandrar ni i pisten.

Svårighetsgrad: Medelsvår
Längd: 4,5 km
Tidsåtgång: Ca 3 tim
Start: Barnliften vid Vemdalsskalet, kolla in turen här!

4. Vemdalsskalet – Jaktstugan – Fallmoran

En varierad vandring i både skog och på kalfjäll. Vandringens mål Fallmoran, en vacker fäbodvall som inte längre brukas, men där de väderbitna stugorna finns kvar.

Vandringsleden börjar vid spårcentralen på Vemdalsskalet. Gå in på Karins väg vid infarten till parkeringen och följ därifrån skyltarna och kryssmarkeringarna ända fram till Jaktstugan. Vill ni ha en kortare tur hem följer ni vesselspåret tillbaka till Vemdalsskalet.Leden vidare mot Fallmoran fortsätter österut. Nere i dalen går ni bron över Röjån och följer skyltarna mot Fallmoran. Strax öster om fäbodarna ligger raststugan, som har en kamin. Från raststugan leder en stig till fäbodarna med de vackra Fallmorafallen alldeles intill. Finare miljö för familjepicknick är svår att hitta.För vandringen hemåt följer ni först den markerade sommarstigen längs den porlande Röjån mot Ripfjällsområdet. Skylt visar var ni ska ta av mot Karl XI:s väg som ni sedan följer till Vemdalsskalet.

Svårighetsgrad: Medelsvår
Längd: 11 km t o r om i går hela vägen till Fallmoran. Till Jaktstugan är vandringen 5 km t o r.
Tidsåtgång: Ca 5 tim
Start: P-plats vid spårcentralen Vemdalsskalet, kolla in turen här!

5. Äventyrsstigen Björnrike

En fin vandring för hela familjen och inte minst för barnen. Det är väldigt enkel vandring och eftersom stigen inte heller är så lång klarar barnen den lätt från tre års ålder.
Stigen följer en brant ravin, som slingrar sig fram genom ett av Björnrikes stugområden. Miljön är trolsk och en liten bäck med flera små vattenfall porlar muntert. Stigen är bara en knapp kilometer men så kul att man gärna går den tur och retur.

Svårighetsgrad: Mycket lätt
Längd: Ca 1,5 km t o r.
Tidsåtgång: 1 timma
Start: Parkera på höger sida mitt emot infarten till Älgstigen i Björnrike. Sen går du till slutet av Älgstigen och där börjar Äventyrsstigen. Kolla in turen här!

 

Naturligtvis kan du boka en erfaren guide till vandringsturen. Boka hos Äventyr & Konferens. Tel. 070-675 16 94
Här kan du läsa mer om fjällvandring i området.

 

Ett fjällområde med privata marker

Tänk på att nästa all mark i fjällområdet kring Vemdalen, Klövsjö, Storhogna & Björnrike ägs av privata markägare. Markägare som upplåter sin mark för vandringsleder, turleder och längdspår så att vi alla ska kunna vistas och njuta av naturen.

Vi är många som älskar fjällen och som har förmånen att nyttja denna fantastiska miljö för lek, rekreation, motion, adrenalinkickar och mängder familjeaktiviteter. Men ju fler som nyttjar fjällets arena desto mer slits det på natur och leder. Därför är det extra viktigt att visa hänsyn mot både natur, människor och djur. Inte störa, inte förstöra, inte skräpa ner, det är även huvudregler i allemansrätten som du kan läsa mer om här.

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Golfpaket i Vemdalen

Boka golfpaket – bekvämare kan golflivet inte bli.

Sju tips på svalkande bad

När solen står högt över sommarfjällen är längtan efter bad och svalka stor. Ta med barnen – packa strandväskan och …

Johan Olssons sommaräventyr i Vemdalen

Som barn tillbringade han somrarna i stugan på Vemdalsskalet så långt tillbaka han kan minnas. Johan minns speciellt de mysiga …

Vemdalsskalets pumptrack

Testa dina skills i Vemdalsskalets nya pumptrack vid barnbacken på Skalet.

Vinteräventyr

Erbjuder spännande upplevelser i Vemdalen.

Aktiviteter på fjället för konferenser, grupper och privatpersoner


Kalender

« September » loading...
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
17
20
21
22
24
25
28
29
1
2
3
4