Samisk inspiration i Vemdalen | Vemdalen.se

Sápmi och Vemdalen

Samerna har sedan urminnes tider levt i det område som i dag sträcker sig över fyra länder. Kolahalvön i Ryssland, nordligaste Finland, norra Norges kust- och inland och i Sverige från Idre i söder ända upp till Treriksröset. Detta område kallas Sápmi.

Samerna är Sveriges urfolk där renskötseln är en ursprunglig näring, en näring där naturen bestämmer villkoren, eftersom man lever så nära den. Samerna har genom historien inte lämnat många synliga spår efter sig eftersom de levt i samklang med naturen. Ett samiskt förhållningssätt har alltid varit att lämna naturen så orörd som möjligt för nästa generation och man tar inte mer än vad man behöver. Ofta beskrivs Sápmi som ”Europas sista vildmark” men inget kan var mera fel eftersom det finns 1000-tals lämningar efter samiskt liv i dessa områden. Det krävs bara kunskap om vad man ska titta efter för att kunna se dessa spår.

 

I Sverige finns det 51 samebyar varav 11 st ligger i Jämtlands län

Inom Bergs och Härjedalens kommuner betar flera tusen renar fördelat på flera samebyar. En sameby är inte en by i egentlig bemärkelse, utan ett geografiskt område där renarna har sitt betesområde samt en förening av enskilda företagare.

Samerna kallas ibland för de ”åtta årstidernas folk” vilket kommer utav att renskötselåret delas in efter renens vandringar efter bete, som utgör åtta årstider. Renskötarna följer hela tiden sina renar och utför de arbete som varje årstid för med sig.

I maj föds de små kalvarna uppe till fjälls, under sommaren samlas renarna ihop för kalvmärkning. På hösten är det sarvslakt och under senhösten/förvintern börjar renarna sin vandring ner mot skogsregionen/vinterbeteslandet där de stannar under vintern. När våren kommer är det dags för vårflyttningen upp till fjälls igen där nya kalvar återigen kommer födas.

I Klövsjö-Vemdalsskalet-Björnrike skidområde har två samebyar renbete, Tåssåsens och Handölsdalens samebyar. Flyttlederna för renarna är oerhört viktiga för att de ska ta sig mellan sina olika beten. Till exempel har Handölsdalens sameby två av sina flyttleder öster om Vargen mot Klövsjöfjäll och över riksväg 314 vid Floda gård. Tåssåsen sameby har bland annat en flyttled mellan Vemdalsskalet och Storhogna. Flyttlederna används i båda riktningar beroende på årstid.

Eftersom renarna rör sig mellan olika beten kan det under vissa perioder, främst höst, vinter och vår vara renar på vägarna, när vägarna korsar flyttlederna. Så därför är det bra att ta det extra försiktigt och vara uppmärksam när man vistas i Sápmi. Renskötarna sätter ibland på reflexhalsband på sina renar för att hjälpa dem att synas bättre. De kan också hänga upp svarta plastpåsar efter vägen som talar om att här finns renar. Skulle man ändå ha oturen att köra på en ren så ringer man polisen och ger så bra vägbeskrivning som möjligt var olyckan skett. Märk också ut platsen.

 

Här får du 4 tips om du har turen att få se de ståtliga renarna ute i naturen:

-Undvik att gå rakt emot dem.
-Håll alltid hundar kopplade.
-Ju tystare du är desto lugnare är djuren.
-Med kikare kan du betrakta renarna på avstånd.

Kom ihåg att visa hänsyn, fjällen är renskötarnas arbetsplats.

 

Barnens naturliga del i rensköteln

Barnen är med i renskötseln från att de är små och får tidigt lära sig att tända upp en eld, hitta till fjälls och hantera en kniv. Det är en nödvändighet för att klara sig. Ofta får barnet ett eget renmärke redan när hen är nyfödd. En vanlig dopgåva från släktingar är att ge bort en renkalv till barnet.

 

Det samiska språket – ett officiellt minoritetsspråk i Sverige

De samiska språken är flera, östsamiska, centralsamiska och sydsamisk utgör huvuddialekterna. Inom dessa finns även ett flertal olika dialekter eller variteter. I Jämtland och Härjedalen talas sydsamiska. De samiska språken är mycket nyansrikt, det finns bl a över 100 olika ord för snöförhållanden eller beskrivningar för renar. Det går inte att ta miste på att samernas kärlek till renen och naturen är mycket stark.

 

Samiska förvaltningskommuner

Berg och Härjedalen är samiska förvaltningskommuner sedan 2010. Det innebär att man inom kommunerna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja de samiska språken, som är officiella minoritetsspråk i Sverige. Därför finns det bl a skyltar med samisk text på kommunala byggnader och vägskyltar.

Läs mer om samer på samer.se 

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Discgolf

Lättillgängligt, lättsamt och alla kan spela mot varandra. Det är den enklaste förklaringen till varför just discgolf blivit en av …

Tre dolda vandringspärlor i destination Vemdalen

Här guidar vi dig till några av destinationens doldisar bland vandringsleder.

Bidra till lokal utveckling - köp ett virtuellt ledkryss

Nu gör Destination Vemdalen det möjligt för dig som vill att bidra till lokal utveckling.

Säkra fjälläventyr: Tips för en bekymmersfri fjällvistelse

Här är en kort sammanfattning över hur du undviker laviner, går vilse under vandringen eller riskerar att drabbas av kylskador.

Äventyrstips


Kalender

Evenemangskalender
« April » loading...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
22
23
28
29
1
2
3
4
5