Nyheter | Vemdalen.se
Byggnad Fallmoran på Skalets torg

Nyheter i destinationen år för år

I Vemdalen expanderas det för fullt, här är några av våra nyheter.

Vintern 2021/2022

Vemdalsskalet

Anrika Anorak har nya ägare. Det är restauratörerna från Restaurang Toppen som inför vintern öppnar upp under det nya namnet Restaurang Botten. På Skalets torg i den nya byggnaden öppnar en helt ny sportbutik med bl.a skiduthyrning, kläder och allehanda sportutrustning. Vemdalen Ski Shop är namnet på butiken som slår upp portarna i december. Mäklarbyrån Bjurfors öppnar upp ett nyrenoverat kontor på Skalets torg nu i höst. Intill Vargens fjällanläggning öppnar i jul en ny äventyrspark som drivs av Klövsjö/Vemdalen Äventyr & konferens. Här blir navet för arrangörens hundspannsturer och skoterturer. På området finns även skidskytte, paintball, skoterhotell och en Igloo för event och grupper. Från sommaren blir det bl.a uthyrning av cyklar, kanoter och fiskeutrustning. SkiStar har som alltid en hel del nyheter inför vintersäsongen. I barnområdet vid Skalets torg öppnar SkiStarshop Concept store en serviceshop där gäster kan handla handskar, goggles och värmeprodukter. En annan nyhet är att man förenklar köp av SkiPass, vilket du nu kan göra med hjälp av din smartphone. För dagpass införs dessutom helt digitala biljetter med QR-koder som gör att plastkortet inte längre behövs. Dessutom fortsätter man att satsa på hållbarhet och bygger fler laddstolpar för elbilar vid dagparkeringarna på Vemdalsskalet.

Björnrike

I Björnrike händer också en del nytt. Just nu pågår ett intensivt byggarbete för att färdigställa Villa Björnrikes systerhus Villa Design. En byggnad som bjuder på fem exklusiva lägenheter, arbetsplatser i kreativ fjällmiljö och ett showroom på 300 kvadratmeter.

Klövsjö

I Klövsjö öppnade man i somras upp en ny sport- & friluftsbutik i bottenvåningen på Klövsjöfjäll Hotell & Konferens. Här köper du friluftsprylar och kläder för utomhusaktiviteter och hyr cyklar, kajaker, SUP-brädor på sommarhalvåret.

Vintern 2020/2021

Klövsjö

Bland annat så har Klövsjöfjäll Hotell & Konferens haft nyöppning i juli då utbyggnationen stod klart. Där investerade man över 90 miljoner och välkomnar nu gäster året om. Här bor du skönt, äter gott och samlar kraft i relaxen med läcker panoramavy. Här kan du även konferera med kollegorna, i både stora & små konferenslokaler med inspirerande fjällutsikt och kombinera de med spännande aktiviteter. Bergs kommun har satsat på fler bostäder i byn vilket möjliggör för fler att flytta till byn. Området heter Backstabränn där planen är att 26 nya bostäder skall byggas.

Storhogna

Området växer vidare med nya lägenheter och byggnationer runt Storhogna M. På aktivitetshuset kommer även ett starkt artistupplägg att presenteras och aktiviteter såsom Black Jack-bord och shuffelboard. Här har också en pump track växt fram under sommaren. I direkt anslutning till pumptracken har även två shorttracks alltså två cykelslingor byggts i barnbacken. Även Storhogna Högfjällshotell har blivit med lekpark och en äventyrsvandring med plupp finns anlagd.

Vemdalsskalet

Här byggs och utvecklas det på flera håll. Bland annat nya området Hovdedalen, där 83 tomter börjar ta form med lägenheter & fritidshus. Även bygget mitt emot Vemdalsskalets Högfjällshotell är ett spännande projekt. Här har man rest en rejäl gammal timmerstomme från Hälsingland. I framtiden skall detta bli ett exklusivt och unikt boende centralt på Vemdalsskalet.

Björnrike

I Björnrike byter man krögare på två restauranger, nämligen Björnrikegården och Grizzly Bar & Kök. Den sistnämnda byter även namn till Björns Brasserie och kommer att drivas av Peter Dahlbäck. Peter driver sedan tidigare Hovde Sportbar & Vemdalen Catering.

Vintern 2019/2020

Björnrike

Snösystemet i Björnrike är utbyggt i Parken och Solsvängen. Där har också värmestugan renoverats och det finns nu fler platser för alla med egen matsäck. Skidvägen mellan Björnvallen och Blästervallen har fått en ny skidbro så att du enkelt kan ta dig på skidor till Grizzly Express. Bräjks Matbar har gjort sig kända för sin afterski med trubadur, där solverandan i söderläge med utsikt över Sonfjället, oftast är fullsatt. Nu bygger de ut sin veranda för att kunna ta emot ännu fler gäster.

Klövsjö

I år satsas det åter stort i området. Inte mindre än 90 miljoner investeras i Hotell Klövsjöfjäll. När hotellet står klart 2020 innebär det att Klövsjö får en komplett konferensanläggning och hotell vid foten av fjället med ski-in och ski-out. Det blir allt från ny restaurang, spa och gym till outletbutik. Ett nytt rullband finns redan till vintern på plats vid hotellet, så att gästerna enkelt kan ta sig till skiduthyrningen och pisten. Lätta slingan i Klövsjö har också fått belysning och längst upp på toppen finns en ny grillplats.

Storhogna

Storhogna M fortsätter på den inslagna linjen med spektakulära krogshower för hela familjen. Restaurangen och baren byggs därför om för att kunna ta emot fler gäster och en partybuss rullar tur och retur från Björnrike via Vemdalsskalet till Storhogna.

Vemdalsskalet

Kapaciteten på snösystemet har utökats, vilket gör snöläggningen effektivare och genererar mer snö. Persbacken som tillhör en av de pister där flest åk görs under en säsong, är breddad på några sträckor för att skapa mer åkyta. De populära grillplatserna i pisterna har nu blivit fler och de befintliga har uppgraderats. Varggranstoppen är ett omtyckt utflyktsmål och många turåkare från både Björnrike och Vemdalsskalet söker sig hit för att hitta sköna solgropar. Serveringen har stått igenbommad under många år, men till vintern slår den återigen upp portarna. Varggransstugan är nu renoverad och gästerna hälsas välkomna med sprakande brasa, kaffe, våfflor och vällagade rätter där även öl och vin serveras. Vemdalsskalets Högfjällshotell satsar vidare på nöjesutbudet och det senaste tillskottet är Loftet – en sober barmiljö med soft musik som invigs lagom till Lodge & Lya. På andra sidan vägen är man också i full färd med att resa en gammal timmerstomme som i framtiden blir ett hotell och på Skalets torg byggs ett helt nytt hus med lägenheter och kommersiella lokaler.

Vintern 2018/2019

Björnrike

I Björnrike är den första etappen av torget klart. Här finns nu 12 stycken nya fina lägenheter, Concept store, skidhyra och nyckelutlämning. Björnrike har även fått en ny Valle-stuga och en skogsbana. Senare kommer det tillkomma butiker, restaurangen och fler boenden.

Vemdalsskalet

Skalets torg har växt fram ordentligt. Ett härbre ställdes upp under sommaren 2018 och gräsmattor lades ut kring huset. Bakom huset Torglidret påbörjas bygget av ett till hus i lärkträ.

Högfjällshotellet har inför vintern fräschat upp nöjeslokalerna, renoverat och byggt ut. Pianobaren och Kuben får ny inredning och större ytor. Till mitten av säsongen kommer även en ny bar stå klar.

Mitt emot hotellet, på andra sidan vägen reser sig en iögonfallande timmerstomme under vintern. Men först säsongen 2019 står ett nytt pensionat redo med boende och serviceinrättningar.

Klövsjö/Storhogna

Vid Storhogna M fortsätter expansionerna. Nu med bättre barnområde med åkband och lekland. Det blir även ny av- och påstigning för Tunnelliften mot Klövsjö.

I anslutning till Klövsjö skidshop öppnar Bennys Bistro. En bistro och café med altan i solläge, perfekt för trötta ben!

90 miljoner investeras i Klövsjö Fjälhotell som bygger ut, 3700 kvm på 5 våningsplan. Den nya byggnaden kommer innefatta 38 dubbelrum, en ny restaurang och en outletbutik. Det första spadtaget är redan påbörjat och utbyggnationen beräknas stå färdigt i mars 2020.

Vintern 2017/2018

Vemdalsskalet

SkiStar Fun Slope introduceras vid Skalspasset, pist nr. 8. Ett äventyrsskidområde med inspiration hämtad från en snowpark och en skicrossbana. Här kan alla, både skid- och snowboardåkare, oavsett ålder och färdighetsnivå, få uppleva skidglädje och pirr i magen på riktigt.

Många Vemdalenvänner känner till den Blåa pisten Nääs-Slingan (nummer 15) på Vemdalsskalet.  Nu breddas den tidigare rätt så smala transportslingan. Detta innebär att det blir ett enklare och lättare alternativ att åka från Hovdetoppen till Skalspasset och Väst Express.

Snökapaciteten utökas på Vemdalsskalet. Det kommer främst leda till att det går snabbare att lägga snö i många delar av området.

Klövsjö/Storhogna

Efter branden för två år sedan öppnar Klövsjö Sportshop sina nya, fina och större lokaler. Här blir det butik, skidhyra och försäljning av ski pass.

Storhogna öppnar sitt nya Sport och Eventhus med skidhyra, café och butik. Lokalerna kommer att kunna användas till privata evenemang som till exempel bröllop och konferenser.

Björnrike

Restaurangen Bräjks öppnar till säsongen. En rustik restaurang med utsikt mot sonfjället, en stor och härlig altan, en levande meny och mycket after ski.

Ett torg påbörjas mellan Björnvallen och Grizzly express. Där kommer det finns SkiStar shop, Concept store och lägenheter bland annat.

Vintern 2016/2017

– easyJet flyger direkt från London till Åre Östersund Airport. Läs hela pressmeddelandet här!

– Åk fritt på Skidbussen ”Snöpendeln”. MySkistar-användare med SkiPass för minst 6-dagar åker med skidbussen utan extra kostnad. Erbjudandet gäller tillsvidare men ej för transfer till/från tågstationen Röjan.

– Längre skiddagar, i alla Vemdalens SkiPass (från 1 dag och uppåt) ingår kvällsskidåkning utan extra kostnad. Öppettiderna utökas till 17.30-19.30 på alla kvällsskidåkningar

Klövsjö

-Ny Skistarshop i Klövsjö. Vid Gästservice i Klövsjö blir det en komplett SkiStarshop med skiduthyrning och försäljning av förstärkningsplagg så som mössor, handskar och underställ.

Storhogna

Storhogna Fjällby växer så det knakar. Ny väg har brutits och 40 nya tomter står klara för försäljning. Tomterna är belägna längst upp bredvid Solliften upp vid området Solsidan i vackert solläge. För er som varit oroliga för att vägen korsar längdspåren vid den exploateringen kan vi nu lugna. Storhogna Fjällby har tillsammans med Storhogna Högfjällshotell & Spa och SkiStar tagit fram en plan för längdspåren och det kommer bli skidbro/tunnel där spåren korsar vägar. En annan stor nyhet på Storhogna som Storhogna Fjällby och Engbergs snickerier från Ljusdal står bakom är bygget av en ny trähusfabrik, Storhogna Timmerhus. Tre hektar mark är inköpt och ligger strax efter infarten till Sångbäckens stugområde på vänster sida längs väg 315 mot Klövsjö. Här kommer man att erbjuda försäljning av blockhus. Man beräknar ha ca. 10 anställda året runt. Bygget börjar i september och ska stå klart i mitten av år 2017.

Sångbäcken

Bostadsrättsföreningen Lillbäcken fortsätter att expandera. Hittills är 10 hus med 20 bostadsrättslägenheter sålda. Nu ska ytterligare 9 parhus med 18 bostadsrättslägenheter byggas och stå klart under 2017.

Björnrike

Sameland är säsongens stora nyhet vid Björnvallen, Björnrikes populära barnområde.  Samelandet blir till en upplevelse för alla åldrar och ett lärorikt möte med den spännande kulturen hos samerna, ett av världens urfolk.

Vemdalsskalet

Skalets torg växer och förfinas ytterligare. I december kommer torgmiljön på Skalets torg att färdigställas med mysig belysning, bänkar och odlingar samt en replika av Vemdalen bys kyrkas unika klockstapel. Torget blir bilfritt och känslan av att strosa runt i en riktig alpby kommer bli ännu starkare. Till julen kommer också ett helt nytt hus på torget ha byggts klart exteriört. Det blir en liten kvällsrestaurang och butik i botten och 12 nya lägenheter i toppen. Hela huset blir inflyttningsklart vintern 2017/2018.

Skalspasset expanderar. 14 nya lägenheter med 100 bäddar totalt växer fram ovanför lägenhetshotellet. Uthyrningen börjar i mitten av 2017. Det byggs även bostadsrätter, fyra hus står redan klara och fyra till ska byggas. I varje hus finns 4 lägenheter med åtta bäddar i varje. Bakom satsningen står trion Trångsviken Bygg tillsammans med exploatörerna Gunnar Forss och Anders Bucht.

Vintern 2015/2016

Det satsas för fullt i Vemdalen inför kommande vintersäsong. Ny expresslift och rekordmycket nybyggt boende.

Vemdalsskalet

Hovde Express. En ny 6-stols expresslift kommer att ersätta Hovdebanan på Vemdalsskalet. Den nya liften Hovde Express kommer att ha en fördubblad kapacitet gentemot den nuvarande Hovdebanan. Den kommer att få en liten annan sträckning och gå mer i riktning mot Hovdestugan. Hovde Express beräknas kunna transportera upp de första gästerna den 20 november 2015 och den 26 december 2015 är det invigning.

Barnbacke.En ny backe i barnområdet på Vemdalsskalet ger ännu mer rolig åkning för de minsta.

Skalspasset Skilodge. Vid Skalspasset byggs ett nytt lägenhetshotell med  27 fyrbäddslägenheter i anslutning till fjolårets nyhet Restaurang Passet.

Skalets Torg. Här byggs ett nytt hus med 6 lägenheter och butikslokal.

Klockarfjället. Här blir det 14 nya lägenheter med ski in- ski  out till skidområdet Väst Express.

Parkeringen. Kommer att struktureras om och effektiviseras.

ICA Vemdalsskalet kommer att byggas ut. Vid Skalspasset kommer det att öppna en ny skiduthyrning med serviceshop. Där blir det även en Gästservice med in- och utcheckning samt SkiPassförsäljning.

Klövsjö/Storhogna

Solliften. Klövsjö kommer att bli mer lättilgängligt från Storhognahållet då transportliften Solliften får ökad kapacitet och dubbelt så snabb åktid.

Boenden.I Klövsjö blir det flera nya boenden med närhet till skidbackar, restaurang och pub. Kring Storhogna M byggs flera stugor och lägenheter.

Björnrike

Björnvallen. Barnområdet Björnvallen kommer att få en ny barnbacke och ett nytt rullband på hela 66 meter. Nalleliften kommer att flyttas till det nya barnområdet för att ge ökad kapacitet.

Björnrike Snow Park. Parken i Björnrike kommer att genomgå en stor förvandling.

Blästervallen. Vid Grizzly Express byggs flera nya boenden och en ny restaurang kommer att öppna vid nedfarten Björnstigen.

Vintern 2014/2015

Vemdalen expanderar för fullt inför vintern, det investeras för ca 300 miljoner kronor.

Vemdalsskalet

Nytt för denna säsong är området i Väst Express som växer med en ny stugby på Klockarfjället samt området vid Pass Express där Restaurang Passet öppnat med 300 sittplatser. Där blir även gästservice, skidhyra, en mindre serviceshop till nästa säsong. Även skalets torg växer med 47 lägenheter, gym och hårfrisör.

Björnrike

Här har Valle under hösten fått en egen musikstudio där finns fullt av musikinstrument och studioteknik så att alla små och stora musikfantaster kan spela och skapa ljud på egen hand.
Här finns även 8 nya lägenheter i boendet Lingonkullen och på Björnrikegården kan man nu njuta av solen från en ny härlig terrass.

Aktivitetshus på Storhogna

Storhogna M mat möten människor, heter aktivitetshuset som öppnade i februari 2015 och som kommer är ett komplement till skidåkning och fjällturer. Där kan man spela bowling, gå på bio, köra ett gympass, pusta ut i relaxen och njuta av en matbit året runt.  Läs mer här

Ny Expresslift i Vemdalen

Investeringarna innefattar den nya liften Väst Express, en fördubbling av skidåkningsytor och ett nytt kraftfullt system för snötillverkning.
Den nya Expressliften blev färdig under december och  invigdes annandag jul 2014

Vintern 2013/2014

Vemdalens egna nattåg – Snötåget rullar vidare.

Tusentals gäster gjorde det förra säsongen: de ställde bilen hemma och tog istället tåget till Röjan/Vemdalen. De reste med Snötåget, Vemdalens eget nattåg från Malmö via Göteborg och Mora med avgångar söndagar. Miljö och säkerhet är bara två av argumenten för tåget.

Dagtåg dagligen från Stockholm

Avgångar dagligen Stockholm via Mora till Röjan/Vemdalen. Pris från 312:-/person inkl transfer.

Lokalbuss Vemdalen

Snöpendeln är Vemdalens Lokalbusstrafik. Via två bussar har destination Vemdalens gäster och boende en interntrafik av ”pendel” modell, vilket för alla och speciellt för de som saknar bil skapar möjlighet att uppleva mera av Vemdalen.

Ny skidkompis

Valle är världens coolaste snögubbe och barnens bästa kompis i backen. Han älskar vinter över allt annat, är gjord av magisk snö och har en halv morot till näsa. I vinter kommer han till Vemdalen för att se till så barnen får ännu roligare dagar. Valle flyttar in till jul och honom kan man träffa måndag till fredag i Vemdalens tre skidområden

Vemdalsskalet

Skalets Centrum. Vintern 2014 blir ytterligare två hus färdiga av de totalt 8 hus som byggs och som kommer att bilda Skalet Centrum. Det blir boende, affärslokaler, cafe och kontor. De nya kvarter som nu växer fram på Vemdalsskalet är ett spännande möte mellan härjedalska traditioner och modernt resorttänkande.

Ungdomslokal. I direkt anslutning till Vemdalsskalets Högfjällshotells restauranger och barer öppnar till denna säsong en ungdomslokal på 150 kvm. Ett ställe där jämnåriga kan träffas och spela biljard och air hockey mm.

Fjälldagis. Fjälldagiset i Hovdegbbensstuga utökar sin verksamhet med ytterligare ett pass. Måndag till torsdag hela säsongen har man öppet två timmar på förmiddagen och två timmar på eftermiddagen.

Björnrike

Projekt Örndalen är det mest spännande som hänt inom svensk fjällturism sedan den stora boomen under 1970- och 1980-talen. I en granndal till Björnrike i Destination Vemdalen skapar vi med Örndalen en för den svenska marknaden helt unik året-runt-resort. Förhandsbokningen av de 35 allra bästa tomterna och 23 hotell lägenheter släpps nu.

Första åket kan du göra vintern 2014- 2015. Följ projektet vi hemsidan orndalen.se
Ny värmestuga i Björnvallen. Den här säsongen hälsar Björnvallen stora och små skidåkare välkomna till en helt ny värmestuga. Med 250 kvm och 120 sittplatser ger den Björnvallen ett jättelyft. Värmestugan ligger alldeles intill Björnvallsliften och granne med Sportköket.

Nya hus på Lingonkullen. Första etappen av området Lingonkullen blir klart med tre nya hus till säsongstart. Husen har fyra lägenheter med 8 bäddar i varje. Hela området ligger mitt i Björnrikes skidområde.

Ny restaurang. Björnrikegården flyttar några svängar ner till Björnidet. En helt ny restaurang på 450 kvm med 120 platser byggs, och restaurangen kommer vara öppen för lunch och middag. Krögarna lovar att gamla stammisar kommer att känna sig som hemma.

Ny krogsatsning på Björnrike Centrat. Restaurang Vy är det nya namnet på restaurangen i Björnrike Centrat – och att namnet valts med tanke på den fantastiska utsikter genom panoramafönstern förstår säkert de flesta. En trappa ned öppnar SkiClub med sportbarkoncept. SkiClub blir den givna platsen för afterski med underhållning i Björnrike.

Klövsjö

Tornliften förlängs. Tornliften har bytts ut, fått en ny dragning och förlängts. För gästerna blir det en efterlängtad insats – nu blir det mycket enklare och bekvämare att nå fler nedfarter än tidigare från Tornliften.

Breddad nedfart. Yttre ravinen har breddats, vilket betyder bättre svängrum och ökad säkerhet. Nedfarten har även fått belysning. Förbättringen gör att de många alpina klubbar som förlägger sina träningsläger under försäsong får bättre träningsmöjligheter, då fler kan träna samtidigt.

Storhogna Fjällby

Till våren 2014 skall byggnationen av aktivitetshuset börja, där det kommer att finnas aktiviteter för alla som vill ha trevligt även efter skiddagens slut. Eller vad sägs om bowling, minigolf, bistro, pizzeria, bar, mataffär samt butiker. På det blivande Hogna torg kommer det finnas en isbana med familjeaktiviteter. Allt beräknas vara klart till säsongen 2014/2015 säger VD Peo Conic. Idag finns 150 tomter klara, varav en dryg tredjedel redan är sålda.
Det finns en detaljplan klar på ytterligare 500 tomter. Läs mer på storhognafjallby.se

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Discgolf

Lättillgängligt, lättsamt och alla kan spela mot varandra. Det är den enklaste förklaringen till varför just discgolf blivit en av …

Tre dolda vandringspärlor i destination Vemdalen

Här guidar vi dig till några av destinationens doldisar bland vandringsleder.

Bidra till lokal utveckling - köp ett virtuellt ledkryss

Nu gör Destination Vemdalen det möjligt för dig som vill att bidra till lokal utveckling.

Säkra fjälläventyr: Tips för en bekymmersfri fjällvistelse

Här är en kort sammanfattning över hur du undviker laviner, går vilse under vandringen eller riskerar att drabbas av kylskador.

Äventyrstips


Kalender

Evenemangskalender
« April » loading...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
22
23
28
29
30
1
2
3
4
5