Jesper prenumererar på 28(!) virtuella ledkryss
Jesper som numera bor i Åkersberga är född och uppvuxen i Jämtland, med skidor under fötterna större delen av sin uppväxt. När det väl blev dags att introducera de egna barnen till den fantastiska skidåkningen, så blev avståndet en faktor.
Valet föll på Vemdalen och efter ett par års hyrande på Vemdalsskalet fick de möjlighet att hyra en stuga i Björnrike under sportloven. Hela familjen fastnade för Björnrike och efter att ha hyrt i 10 säsonger, hittade de en bra tomt och byggde Kantarellstigen 1.
Jesper som med sin familj är vana fjällvandrare och gärna ger sig ut på tur, såg tidigt fördelen med att bidra till fina och hållbara leder.
Det var genom ett inlägg på Instagram där Destination Vemdalen berättade att man lanserat detta för att skapa bättre möjligheter för underhåll och utveckling av leder och utflyktsmål i destinationen.
Många stugägare prenumererar på ett virtuellt ledkryss per familj. Ni har valt att göra lite annorlunda, vill du berätta om det?
– Att kunna ha ett basutbud av leder som mår bra utan att bli motorvägar på kalfjället menar vi bygger på att det finns spångar, trappor, grillplatser och annat som kan ge upplevelsen av fjället. Även för de som inte har vanan eller lusten att ”frivandra” eller laga mat på stormkök. – Därför var det en idé som slog oss att vi kunde avsätta ett ledkryss per vecka som gäster hyrde av oss. Vi gick då ut på sociala medier och berättade att alla gäster som bokade under hösten också skulle vara med att bidra till destinationens utveckling genom att vi tecknade oss för ett ledkryss per bokad vecka. Just därför prenumererar vi sedan sommaren 2020 på 28 ledkryss.
Vad ser du helst att Vemdalen behöver prioritera gällande turspår och vandringsleder?
– Förutom vandringslederna, ser vi att mängden vinterturister som inte bara åker alpint ökar. Med tanke på alla fina dalar och toppar som destinationen förfogar över och vår fantastiska allemansrätt som ger tillgång, men också medför ett ansvar, så skulle ett antal ytterligare spår som gör det tillgängligt för fler vara positivt. Om det samtidigt tillkommer fler rastplatser, vindskydd och grillplatser som gör att fler kan komma ut, men samtidigt minska platserna där natur och djur belastas genom att styra besökarna till dessa funktioner så blir det även hållbart för omgivningarna och vår vackra natur.
NAMN: Jesper Persson
ÅLDER: 52 år
BOR: Åkersberga
ÖVRIGT: Har hus med två lägenheter i Björnrike sedan 2018, där Jesper valt att prenumerera på ett virtuellt ledkryss för varje vecka han hyr ut stugan. Sedan 2020 prenumererar han på 28 ledkryss.