Hantverksdagar
Torsdagar i sommar kan du känna historiens vingslag på Hembygdsgården i Vemdalen.
Vill du känna historiens vingslag och ta del av de gamla hantverksmetoderna så ska du besöka Hembygdsgården i Vemdalen på torsdagarna, då är hantverksdagarna och de pågår fram till andra torsdgen i augusti. De vackra historiska byggnaderna sjuder av liv och rörelse under dessa dagar då det är full aktivitet i bakstuga, vävstuga och smedja. Du får även se hur man gör smör, ost och messmör. Vemdalens Hembygdsförening har funnits i många år och många timmar ideélt arbete har lagts ned här. Redan år 1909 skänktes en parstuga från 1700-talet till föreningen av Per och Kerstin Hallgren. Under årens lopp har det fyllts på med fler hus och gamla saker som du kan gå runt och titta på.
Tunnbrödsbakning i Bagarstugan
Här bakas det i vedeldad ugn och eldningen måste påbörjas ett par timmar i förväg. När det bakades tunnbröd förr hade ”bakstra” huvudansvaret för utkavlingen och de tjänstgjorde några dagar höst och vår med att baka tunnbröd. Gräddningen av brödet ansågs inte lika prestigefyllt så de kunde folk på gården utföra. Under hantverksdagarna på Hembygdsgården får du se hur tunnbrödsbakning går till och du kan även köpa brödet.
Smör, ost och messmör
Störös är en enkel byggnad med en eldstad mitt på golvet och hål i taket. Här kärnade man smör, kokade messmör och gjorde ost. Under hantverksdagarna kan du ta del av hur detta görs. När man gör smör kärnar man grädden som delas upp i smörkorn och kärnmjölk som sedan silas ur smörmassan. För att tillverka ost så tillsätts löpe i mjölken som gör att den stelnar. Ur ostmassan som blir pressas sedan vätskan ut, den vätskan kallas vassle och det är av den man gör messmör. Messmöret kokas i en stor gryta, det tar i 6-7 timmar innan det är färdigt och en behaglig doft av messmör sprider sig i kokhuset.
Leklandet för barnen
I Bastuggu som kommer från Kölvallen i Vemhån torkades förr både kött och säd. Nu är huset omgjort till en lekladugård som är öppen för barnen. Där finns både kor och hästar i trä. I huset bredvid finns även en snickarbod för barnen och utanför ett spännande björnide att krypa in i. Här finns också en spännande lek – och balansbana att klättra i.
Karl den XI:s sovloft
Det finns flera byggnader och gamla saker att titta på till exempel beväringsstenen på 89 kg där rekryterna skulle visa sin styrka, skvaltkvarnen och Karl den XI:s sovloft. Enligt sägnen övernattade kungen här på sin resa genom Härjedalen. Från Karl XI:s resa genom Härjedalen berättas följande: Vemdalen var den första plats han kom till när han år 1686 den 9:e juni kom ridande över fjället från Klövsjö. Kungen övernattade i gården Ol-Bales, vilken troligen var byns förnämsta. Denna gård var belägen ungefär där byns ICA-affär nu finns. Enligt sägnen ska gumman i gården ha slagit sönder kungens klocka. Hon hörde nämligen hur det tickade inne i hans kläder som han hade hängande över en stol och i tron att det var en råtta som krupit in i den höge gästens kläder, tog hon ett vedträ och drämde till med påföljd att klockan gick sönder.
Sommarmarknad och servering
Det är även sommarmarknad på hembygdsgården under hantverksdagarna. Du kan köpa hantverk och delikatesser. Serveringen är öppen med gott hembakat. Här kan ni läsa mer om hembygdsföreningen.
Spara i Mitt Äventyr