Testvinnande skidor hittar du i Vemdalen
Nya skidor är alltid skoj. Och för en inbiten skidentusiast kan känslan före man ger sig ut med ett par nya lagg under pjäxorna närmast jämföras med ett barns ivriga väntan på självaste julafton.
För många kan det kännas svårt att veta vad man ska välja. Pist, All Mountain? Vad gäller kring långa och korta radier? Olika skidor skiljer dessutom en hel del i pris. Men är verkligen den dyraste skidan alltid den bästa? Vi listar några exempel med hjälp av Prylguiden från Skistarshop.com.
Beroende på vilken åkstil och erfarenhet du har så finns det olika skidtyper att vända blickarna emot. Är du mer av en ren piståkare? Eller vill du kunna välja att åka både pist/lössnö eller helst av allt bara åker offpist? Det är det första man behöver bestämma sig för.
Pistsmiskare
Åker du mest i pisten passar en lite kortare skida med tydlig skärning. Med dagens skidor och tekniker kan man välja en skida som har en något bredare midja. Fördelen är att det ger en bättre prestanda även i mjuk snö och uppåkta pister. De skidorna fungerar även utmärkt under hårda manchestermorgnar.
Gillar man alltså att glida fram i nypreparerade pister så är detta säsongens två testvinnare:
Killar:
Atomic Redster G9
Testlängd: 177 cm
Sidoskärning: 110-68-96,5 mm
Radie: 18,4 m
”Passar åkaren som gillar när det går fort men lockar lätt fram mjölksyra ifall du missat försäsongsträningen. High-Speed Sidecut och Servatec gör att skidan tar hög fart och ojämnheter utan konstigheter.”
Tjejer:
K2 Luv Machine 74Ti
Testlängd: 160 cm
Sidoskärning: 121-74-107 mm
Radie: 12,5 m.
”Äkta åkglädje för tjejer som söker efter en flexibel skida som även levererar bra isgrepp i hög fart. En grym skida att utvecklas på i vinter!”
Offpiståkaren
Letar du efter knädjup snö passar breda skidor dig bäst. De har bättre flyt och närmar sig mer och mer ”surfkänsla” och med dagens rocker-teknik är det lätt att svänga även på en bred och lång skida. Vill du ha en smidig skida för lössnöåkning i skogen ska du leta efter en skida med twintip och tailrocker, de är lättare att svänga runt när det blir tightare mellan träden.
Det här är säsongens två testvinnare i offpistklassen:
Killar:
Nordica Enforcer 100
Testlängd: 185 cm
Sidoskärning: 133-100-121 mm
Radie: 18,5 m
”Träkärnan som omsluts av tunna lager carbon och titan gör att Enforcer trivs bäst i hög fart på stora skärande svängar, i eller utanför pisten. Perfekt som ”enda paret” för drivna åkare som vill slippa fundera på vad det är för underlag och ägna all tid åt åkningen.”
Tjejer:
Extrem MotherTree 105
Testlängd: 172 cm
Sidoskärning: 133-105-121 mm
Radie: 18 m
”Den första tjejskidan som är framtagen av en community av skidåkande tjejer. Resultatet: en prisvinnande och omåttligt populär skida som måste upplevas!”
All Mountain
Ju mer tid du spenderar utanför pisten, och ju djupare snö du letar, desto bredare skida kan du sikta in dig på. De flesta skidor i detta segment ligger mellan 85-100 mm i midja. Beroende på hur du fördelar åkningen i/utanför pist kan du gå upp eller ner i bredd. En bredare skida flyter bättre och är mer lätthanterlig utanför pisten, en smalare skida är lättare att ställa på kant och greppar bättre i pisten. I denna kategori börjar rocker-profilerna bli allt tydligare. Ett tips: Om skidan har mycket rocker kan du med lätthet välja en längre längd på skidan, mer om det längre ner.
Testvinnare i klassen all Mountain:
Tjejer:
Atomic Vantage X 80 CTi W
Testlängd: 159 cm
Sidoskärning: 122-80-103,5 mm Radie: 15,5 m
”Passar lika bra för korta snabba svängar i pisten som för snabb åkning vid sidan av. Power Wood Core och Firewall får Vantage X 80 CTi att greppa isigt underlag och plöja genom ojämnheter utan att du behöver fundera på att sänka farten.”
Killar:
Völkl
RTM 84
Testlängd: 177 cm
Sidoskärning: 131-84-112 mm
Radie: 17,9 m
”Har sedan tidigare satt en ny standard för vad en skida kan klara av – och nu är den ännu snäppet vassare; lägre vikt fram och bak, mindre vibrationer och mer kontaktyta i högre hastigheter. Det här är skidan för dig som vill åka allt!”