Fem saker du inte visste om Vemdalen! | Vemdalen.se
Skalslilften med strålande solsken

Fem saker du inte visste om Vemdalen!

Vi vet att vi har många trogna Vemdalsgäster där ute som besöker oss ofta och som har stenkoll på Destination Vemdalen. Vi har därför försökt utmana oss själva och samlat en del intressant fakta som vi tror att vissa av er inte känner till. Hoppas att vi lyckas fylla på kunskapsbanken:)

1. Vemdalens första lift och starten på en turismsuccé

Påsken 1936 invigdes Högfjällspensionatet på Vemdalsskalet. Det ägdes av paret Karin och Nils Lindgren och var den första turistverksamheten i området. Det var grunden till Vemdalsskalets Högfjällshotell. 1938 började utförsåkningen att ta fart när den första skidbacken, Hovdebacken, anlades. På den tiden fanns det inga liftar utan man gick upp för backen (något som blir allt populärare även idag, här kan du läsa mer om topptur i Vemdalen). Det skulle dröja till vintern 1960 då Hovdebanan invigdes som var en enstolslift. Året därpå vintern 61/62 byggdes nästa lift vid Vargens fjällanläggning och var 1274 meter lång och sades då vara Europas längsta.

2. Utvecklingen inom destinationen

Destination Vemdalen är idag den tredje största skidanläggningen i Sverige sett till antalet liftkortsdagar (Endast Sälen och Åre är större). Destination Vemdalen har haft en väldigt stark utveckling de senaste 10 åren, mycket tack vare investeringar på över 2 miljarder som investerats i boende, liftar, spår & leder, aktiviteter mm. Vemdalen hade 647 877 kommersiella gästnätter 2016.

3. Sveriges längsta och kortaste stollift finns i Vemdalen

Sveriges kortaste stollift hittar vi på Vemdalsskalet – Skalet Express, den stod klar inför vintern 11/12 och är bara 590 meter lång. Den var den första i sitt slag och byggdes helt med fokus på barnen. Den längsta stolliften i Sverige är Grizzly Express (invigdes 10/11) i Björnrike som är nästan fyra gånger så lång – 2043 meter. Läs mer om Alpinskidåkning.

4. Hovdegubbens historia

Den första versionen av Hovdegubben stod färdig på Hovdetoppen redan 1961 när Hovdestugan och liften invigdes. Det var Stig Sandkvist som grundat Sandkvists hemslöjd (Idag Vemdaliahuset) i Vemdalen som fick uppdraget att stå för byggandet. Den första Hovdegubben vägde 800 kilo och stod på Hovdetoppen i 24 år tills den åter fraktades ned till byn. Hovdegubben är troligen Vemdalens mest uppskattade vykortsmotiv och sedan några år tillbaka står det en ny fin Hovdegubbe på Hovdetoppen.

5. Sommar i Destination Vemdalen

Genom åren har sommarsäsongen varit väldigt populär i Vemdalen och trenden de senaste åren är uppåtgående. Redan på 50- och 60-talet hölls konditionskurser för stressade storstadsbor och det är kanske mer aktuellt än någonsin. Vemdalen Fjällmaraton hade premiär 2016 och fulltecknades, Vemdalen Bike Challenge dubblerade antalet anmälda mot 2015 och 2017 var det premiär för Vemdalens Vandringshelg.

Hoppas att ni lärt er något nytt och att ni får möjlighet att njuta av vårvintern!

Psst.

Du har väl inte missat vår artikel om varför du ska passa dig för fjällen under vårvintern?

Spara i Mitt Äventyr

Relaterat innehåll

Höstmys i destination Vemdalen

Ta del av redaktionens bästa tips inför ditt höstlov i destination Vemdalen

Färgsprakande höstlov i Vemdalen: Aktiviteter och Lodge & Lya-mässan

En vecka som är fylld med aktiviteter och upplevelser för hela familjen!

Glädjen i skidåkning - oavsett ålder

Varför åka skidor även när man börjar komma upp i åren? “Det är ju så roligt” säger Susanne, 65.

Aktiv avkoppling i Vemdalen: Fjällvandring för 55-plussare

Lättillgängliga vandringsleder, bekväma boenden, skön atmosfär och god mat.

Äventyrstips


Kalender

Evenemangskalender
« Maj » loading...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1